x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iarba cu leac

Iarba cu leac

09 Ian 2005   •   00:00

SECRET DE FAMILIE
Acceptata cu greu de medici, vindecarea cu ajutorul preparatelor din plante a devenit, in timp, o metoda ce nu mai este privita cu reticenta.
CRISTIANA MITROI

Dupa ce culege plantele, Emanoil le selectioneaza pe cele sanatoase care sunt puse la uscat urmand a fi tocate si amestecate cu osanza de porc
Ecourile legate de vindecarile obtinute cu ajutorul unor preparate din plante de un barbat din comuna Ivesti, judetul Galati, sunt spectaculoase. Nicu Micu era supranumit "vraciul din Ivesti", care tamaduia o gama larga de boli, cu ajutorul medicinei naturiste. Se implinesc insa mai bine de 40 de zile de cand barbatul in varsta de 83 de ani a murit. Menirea de a-i face bine pe cei aflati in suferinta a fost preluata de fiul sau, Emanoil Danaila, care a invatat din mers toate tainele plantelor. "Laboratorul" din ograda, plin de siropuri, de tincturi si de saci cu flori frumos mirositoare, se arata drept marturie. Dar iata cum a inceput taranul Nicu Micu sa creada in eficienta acestor leacuri din desaga cu plante.

SIROPUL. Dupa ce s-a pus pe picioare, si-a cautat amicul care l-a invatat cum sa prepare leacul. Plantele le cauta impreuna cu baietii lui, prin paduri, pe dealuri, la Soveja si pe lunca Siretului. Podul casei este plin cu saci cu ierburi de leac puse la uscat, flori, radacini, scoarta de copaci. Siropul are in compozitie 50 de plante medicinale care actioneaza intr-un fel anume asupra organismului. Emanoil, fiul ce-i urmeaza menirea tatalui sau si vindeca oamenii suferinzi, povesteste cum a invatat sa prepare leacurile facatoare de minuni. Dupa ce culege plantele urmeaza selectia celor sanatoase; dupa care sunt puse la uscat urmand a fi tocate si amestecate cu osanza de porc rezultand astfel tincturi, picaturi, alifii. Din 115 plante face bitterul. Pentru orice diagnostic, intr-o cura de tratament se folosesc doi litri de sirop si jumatate de litru de bitter, inainte de mese, cate 50 ml de sirop si cate o lingura de bitter. Separat, pentru fiecare pacient se indica folosirea altor plante pentru bai si ceaiuri. Cretisoara, salvia, dragaica, pedicuta, anghinarea, coada soricelului, coada calului, dar si scortisoara, foile de dafin, patlagina, sulfina, catina, macesele si scoarta de copac sunt doar cateva dintre plantele medicinale cu efecte tamaduitoare. Sunt, de altfel, si numeroase boli care se pot trata cu ajutorul acestor remedii naturiste.
Depinde insa doar de varsta omului, de gradul de evolutie al infectiei si de vitalitatea pacientului. Bitterul este indicat in tratarea bolilor de ficat (hepatita, ciroza), pancreatita, boli de rinichi, boli de stomac (ulcer, gastrita), boli de plamani (TBC, astm bronsic), reumatism, leucemie, alergii, intoxicatii, hipertensiune arteriala, viermi intestinali, fibroame uterine, boli de piele. Inainte de a incepe tratamentul, orice suferind este sfatuit sa renunte la fumat, la alcool, cafea si sa nu mai consume carne de porc.

Vecinii sai il cunosc si pe Emanoil, si pe raposatul lui tata. Chisaroiu Tamara, o batrana din satul Ivesti, ne spune amintindu-si cum, cu ani in urma, Nicu Micu le dadea tratamentul bolnavilor din sat si din imprejurimi, iar el primea drept multumire smantana, lapte, porumb. "Lumea din satul nostru e saraca, dar munceste pamantul, e tot ce stie sa faca. Atunci cand se imbolnavesc, oamenii merg la Emanoil si-i spun ofurile. Leacurile lui sunt produse din plante care nu au facut rau nimanui pana acum.

Taticu’ avea credinta ca locul lui pe pamant a fost acolo unde Dumnezeu l-a lasat sa traiasca. Nu a vrut sa paraseasca satul. Micul lui "univers" era podul casei unde ii placea sa stea cu plantele lui, care ii aduceau atata bucurie
Emanoil Micu, vraci

.

MOSTENIRE DE FAMILIE
Stafeta a fost preluata de Emanoil, care trateaza la randu-i bolnavi cu fel de fel de afectiuni ce vin in Ivesti. Este un om care stie ce inseamna sa-i urmeze convingerile tatalui sau. Ne-a marturisit ca nu exista boala care sa nu poata fi tratata cu buruieni, iar puterea tamaduitoare a naturii face mai mult decat toate medicamentele din lume.

PLANURI DE VIITOR
In memoria tatalui sau, Emanoil si-ar dori sa construiasca un spital unde oamenii sa fie tinuti sub observatia lui atenta. "Omul poate fi tanar mult timp, daca are incredere in forta roadelor pamantului", ne-a spus el. Am cautat oameni in satul Ivesti care sa ne povesteasca despre el si despre plantele lui. Toata lumea il cunoaste si crede in puterea tamaduitoare a buruienilor. La inceput, leacurile erau oferite bolnavilor pe gratis, dar cu timpul a trebuit sa-si procure plante care nu cresc prin partile locului.

PRIETENUL LA NEVOIE

Click pentru a mari imaginea
Nicu Micu (foto) s-a intors de pe front grav bolnav. A facut hepatita cronica, apoi s-a imbolnavit la stomac, intestine si inima. Si pentru ca aceste boli nu erau de ajuns, a facut si reumatism poliarticular si spondiloza. A umblat prin spitale, dar nici medicii nu mai stiau ce sa-i faca. A zacut timp de 12 ani. Un amic i-a dat un sirop din plante.

.

.

.

×
Subiecte în articol: special boli plante emanoil