x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ludovic Orban: „PNL e pe un trend descendent. Alegerile au confirmat asta”

Ludovic Orban: „PNL e pe un trend descendent. Alegerile au confirmat asta”

de Maria Alifantis    |    13 Iun 2016   •   18:48
Ludovic Orban: „PNL e pe un trend descendent. Alegerile au confirmat asta”
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Retras din cursa pentru Primăria Capitalei din cauza acuzaţiilor DNA, Ludovic Orban a dezvăluit pentru Jurnalul Național tot ce s-a întâmplat în interiorul partidului după scorul sub aşteptări obținut de liberali la alegerile locale în Capitală. Fără să-i numească, Orban îi arată cu degetul pe liderii centrali ai partidului și explică ce ar trebui să facă liberalii pentru ca eşecul de la locale să nu se repete în toamnă la alegerile parlamentare.

Care este atmosfera acum în Partidul Național Liberal?

Părerea mea e limpede, trebuie să acceptăm faptul că nu am câștigat alegerile locale. Trebuie să acceptăm că nu am obținut un scor pe măsura așteptărilor, nu pot să fiu de acord și să accept afirmările făcute cum că PNL a avut cel mai bun scor de după anii `90, din istoria sa la locale. PNL este rezultatul fuziunii dintre două partide. Numai dacă ne uităm în 2008, suma voturilor celor două partide la locale a depășit 50%. De asemenea, nu trebuie privită evoluția din PNL strict prin prisma rezultatelor de la alegerile locale, ci și prin prisma evoluției din ultimul an, în care partidul a fost pe un trend descendent. Rezultatul acestor alegeri nu a făcut decât să confirme acest trend descendent, care era evidențiat de sondajele de opinie.

Mai ales în Capitală...

Pierderea Capitalei este de neacceptat. Nu numai pierderea Capitalei, ci mai ales rezultatul obținut pe Capitală este extrem de prost. Iar răspunderea rezultatului pe București nu este doar a conducerii la nivelul Capitalei, nu trebuie scos Predoiu țap ispășitor și nici președinții filialelor de sector. Toți aceștia au fost numiți de conducerea centrală, cu câteva luni înainte de alegerile locale, plus candidații la primărie care au fost desemnați de grupul dominant din conducerea PNL. Ca urmare, rezultatul este o reflectare a percepției PNL, nu neapărat a PNL București, ci a partidului la nivel național.

Cum gestionează PNL situația?

Dacă nu vrem să se repete un astfel de scenariu și la alegerile parlamentare, va trebui să analizăm cu foarte mare seriozitate unde am greșit. Și mai ales să facem ceea ce trebuie, iar eu cred că într-o situație cum este astăzi singura soluție pentru PNL este să dea dreptul bazei partidului, membrilor liberali, care știu foarte bine din relația cu cetățenii ce lideri aduc plusuri partidului și care dintre ei aduc minusuri. Trebuie să îi lăsăm să își aleagă conducerile la nivel local, județean și național.

S-a auzit des afirmația, folosită chiar și de fostul șef de stat, Traian Băsescu, cum că PNL a câștigat, în teritoriu, mai mult cu foştii membri PDL.

Nu, cu asta nu pot să fiu de acord. Am câștigat Oradea, Timişoara, Reșița, o grămadă de localități. A câștigat Emil Boc (n.r. - la Cluj), a câștigat Falcă (n.r. - la Arad). Scripcaru nu a fost candidat PNL, el a câștigat ca independent (n.r. - la Braşov). La fel și domnul Florea (n.r. - la Târgu Mureş). Despre Cătălin Flutur nu se poate spune că e pedelist, că a fost și penelist, ca să zic așa, e moștenire comună (n.r. - la Botoşani).

Dar unde s-a greșit şi cine a greșit? A contat și scăderea în sondaje a președintelui Klaus Iohannis?

Nu cred că de asta. În Capitală se votează în mare parte politic. Contează și candidații, evident. Una era să fiu eu candidat, alta a fost să fie Predoiu, care nici nu și-a dorit. Predoiu a acceptat să candideze pentru că i-au cerut liderii partidului să candideze, ca o formă de sacrificiu. Aduceți-vă aminte, toți cei care vor să scoată acum țap ispășitor pe Predoiu și filialele din București greșesc grav, pentru că toate deciziile au fost luate de conducerea centrală, numiri de președinți, desemnări de candidați succesive iar în mare parte scorul în București este dat de modul în care este perceput partidul în special prin prisma conducerii centrale.

Ar fi necesară o demisie la nivel înalt?

Nu vreau ca într-un moment greu să ridic piatra, dar ceea ce am spus este foarte limpede și foarte clar. Membrii PNL trebuie lăsați să-și aleagă conducătorii. Acum conducerile sunt numite, fie de la centru, fie după negocieri, deci nu avem o legitimitate conferită prin alegeri în partid. Membrii PNL știu să îi aleagă pe cei care să-i conducă la alegerile parlamentare. Dacă vrem să avem o șansă la parlamentare, va trebui să face o schimbare majoră exact în sensul celei pe care o așteaptă oamenii de la noi.

Iar asta ar trebui făcută înaintea alegerilor parlamentare?

Cu siguranță. Cât mai repede. Eu cred că până la 15 septembrie ar trebui să finalizăm întreg procesul de alegeri interne.

Cum se văd alegerile parlamentare, mai ales că intră în scenă USR, Uniunea Salvați România, a lui Nicușor Dan?

Asta îmi arată că de fapt Nicușor Dan a devenit un politician ca toți politicienii. Încearcă să fructifice un vot pe care nu-l înțelege foarte bine. Este mai mult un vot de protest față de partidele politice, nu neapărat un vot pentru el. Și oricum, el a primit aceste voturi pentru ceea ce a făcut în București, nu pentru aportul său la nivel național. Speculează o nișă și încearcă să fie cel care să concentreze voturile celor nemulțumiți de partide în ansamblu. Dar încă o dată că spun, Nicușor Dan nu are nicio identitate politică certă, nu a manifestat convingeri de o anumită natură, este fără culoare politică, el a luat aceste voturi ca urmare a faptului că foarte mulți oameni sunt nemulțumiți de politică.

Da, dar dacă facem niște calcule, USB a luat foarte mulți dintre votanții liberalilor. PSD-ul și-a păstrat, în mare, procentul.

PSD are în București cam 35%. Problema noastră a fost că au venit foarte puțini la vot, foarte puțini dintre alegătorii PNL au venit la urne. Au considerat că nu există o motivație suficient de puternică pentru a veni la vot, au fost nemulțumiți de candidat. La parlamentare totuși s-ar putea să fie altă situație. Trebuie să facem ceea ce așteaptă oamenii de la noi.

Credeți că în momentul acela de reorganizare a PNL, ar putea să existe motive de despărțire în partid? Vom avea iar liberali și democrați?

Nu, sub nicio formă. După părerea mea este definitivă uniunea. Toată lumea își dă seama că nu există altă soluție decât să mergem împreună. Oricum n-ai ce să faci, este un singur partid, toți, indiferent de unde provin, sunt membrii Partidului Național Liberal.

Poate cumva și Guvernul de tehnocrați să fi influențat scorul slab înregistrat de PNL?

Toată nemulțumirea față de Guvern s-a spart în capul PNL. Pentru că percepția acestui Guvern condus de un premier numit de Iohannis, este că acest Guvern este al PNL, iar toate nemulțumirile oamenilor față de prestația acestui Executiv s-a reflectat în votul de duminică. Eu am considerat mereu că noi ne poziționăm foarte clar și să nu ne asumăm nicio nerealizare a Guvernului, pentru că nu este Guvernul nostru. Chiar nu este Guvernul nostru.

Este Guvernul nostru, al tuturor?

Ar trebui să fie Guvernul României. Dar cum nu e un Guvern politic, care să fie unul al PNL, care să guverneze în baza unui program PNL...

Încercăm acum să găsim o explicație pentru mentalitatea socială. Societatea înlătură de la putere Partidul Social Democrat iar acum, la jumătate de an, le acordă vot majoritar la locale.

PSD și-a fidelizat un public care a primit de la PSD ceea ce aștepta, care nu este foarte exigent față de calitatea morală a liderilor sau față de prestația lor. PSD, în principiu, și-a păstrat electoratul. Problema noastră este că nu am reușit să motivăm electoratul nostru, dar și pe cel care nu agrează PSD-ul, să vină la vot. Pentru că prezența de vot a fost foarte mică peste tot, nu numai în București. Posibil cei care nu au venit la vot au vrut astfel să sancționeze PNL pentru prestația pe care o are. Este simplu, te uiți în sondajele de opinie și vezi foarte clar cine se bucură de încredere și cine nu. Scorul unui partid depinde într-o oarecare măsură de scorul pe care îl au liderii acestuia.

 

Trebuia să fie o campanie mai vie. Interzicerile acestea noi, după părerea mea, sunt niște greșeli. Măcar pe panourile legal amplasate ar fi trebuit să li se permită oamenilor să se facă cunoscuți. Asta a dezavantajat toți candidații noi. Nu ajunge campania din mediul online. Este nevoie de o campanie desfășurată în direct cu cetățenii.

Discuția dintre Cătălin Predoiu și Nicușor Dan, referitoare la renunțare şi susținere, mi s-a părut o copilărie. Candidezi hotărât să câștigi.

Deocamdată trebuie să mă apăr de acuzațiile aberante care mi se aduc, aceasta este prioritatea mea în momentul de față, dar în mod evident, sunt atent la tot ce se întâmplă în viața publică și cu PNL.

A doua zi după alegeri, deputatul liberal Ludovic Orban a explicat la cald, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că partidul are probleme mari de care trebuie să se ocupe, iar Cătălin Predoiu nu trebuie fie scos țap ispășitor pentru înfrângerea din Capitală. Orban a povestit că după retragrea candidaturii sale, partidul a luat un șir de decizii primite extrem de prost de către public și că PNL a fost sancționat de bucureșteni pentru asta. Evitând să dea nume, liberalul a admis însă că există probleme la nivelul conducerii partidului, fiind de părere că liberalii ar avea nevoie de un Congres până la toamnă.

×
Subiecte în articol: ludovic orban