Ca Ion Creanga a tras cu pusca in ciorile de
pe turnul Goliei, atragandu-si raspopirea, a invatat mai toata lumea la scoala. Mai putin este cunoscuta insa istoria Manastirii Golia din Iasi. Trecuta prin incendii, razboaie, cutremure si secularizare, admirata si parasita, acum este bandajata toata de schele, dar cu perspectiva unei binemeritate innoiri.
|
DARURI. Dupa slujba in cinstea Inaltarii Domnului la cer, credinciosii vor primi pachete cu alimente |
Ca Ion Creanga a tras cu pusca in ciorile de
pe turnul Goliei, atragandu-si raspopirea, a invatat mai toata lumea la scoala. Mai putin este cunoscuta insa istoria Manastirii Golia din Iasi. Trecuta prin incendii, razboaie, cutremure si secularizare, admirata si parasita, acum este bandajata toata de schele, dar cu perspectiva unei binemeritate innoiri.
Tot atat de faimoasa ca si Trei Ierarhii sau Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, Manastirea Golia are o istorie ceva mai zbuciumata decat a suratelor sale.
VINDECAREA. Domnitorul Vasile Lupu, "om cu hire inalta si imparateasca, mai mult decat domneasca... au zidit si laudate manastiri", intre care Golia din Iasi "peste toate manastirile aice in tara mai iscusita", scria cronicarul Miron Costin. Ctitorie veche a logofatului Ioan Golia, din secolul al XVI-lea,
biserica purtand hramul "Inaltarea Domnului" a fost refacuta la dimensiuni mai mari de Vasile Lupu, intre anii 1650 si 1653, si terminata in 1660 de fiul sau, Stefanita. "Cand era mic, Stefanita s-a imbolnavit foarte grav, iar mama lui l-a adus la icoana Maicii Domnului, cea facatoare de minuni de la Golia, si copilul s-a vindecat. Asa s-a hotarat domnitorul sa refaca manastirea", ne-a spus parintele Casian, ghidul manastirii. Tot de la el am aflat ca Manastirea Golia a fost inchinata Manastirii Vatopedu din Muntele Athos. Toate veniturile sale, si nu erau putine, luand in calcul multele terenuri si paduri cu care fusese inzestrata de donatori, intrau in vistieria de la Athos. Pana la secularizarea facuta de Alexandru Ioan Cuza, in 1863, egumenii Goliei erau tot de la Sfantul Munte, ca si majoritatea calugarilor. Secularizarea a avut o parte buna, pentru ca lacasul a ramas integral al calugarilor moldoveni, dar si doua parti rele: pe langa deposedarea de averile sale, care au revenit statului, manastirea a fost deposedata si de majoritatea documentelor, hrisoavelor, cartilor vechi si rare pe care le avea, luate cu ei de calugarii greci. Istoria ei se stie insa din consemnarile cronicarilor autohtoni sau straini, printre care celebrul Paul de Alep, care a calatorit prin Tarile Romane.
|
SEDIU. Celebrul turn-clopotnita adaposteste redactia postului de radio Trinitas |
CUNUNII DOMNESTI. In 1791 au fost aduse si ingropate in biserica "viscerele" cneazului Potemkin si tot aici s-a facut slujba de inmormantare a primului domn pamantean dupa perioada fanariota, Ioan Sandu Sturdza, la 1842. Cu tot aspectul sau de necropola, pentru ca are cateva morminte in interior, Golia era cunoscuta in vechime drept o biserica a cununiilor. Traditia aceasta a fost inaugurata in 1693, cand Patriarhul Tarigradului, Iacov, aflat in Moldova, a oficiat cununia domneasca a Mariei Brancoveanu cu Constantin Duca si a lui Antioh Cantemir cu Catrina, la 1696.
Soldatii Regelui Ian Sobieski, la trecerea lor prin Iasi, au incendiat Manastirea Golia, dar se spune ca n-au ramas nepedepsiti de superiorul lor, pentru ca ii avertizase sa nu faca rau bisericilor. Alt eveniment mai putin placut la care a fost martora Golia a fost marele incendiu din 1820, in care s-au distrus peste 4.000 de
case si 11 biserici din Iasi, aflam de la ghidul manastirii, parintele Casian. Biserica Goliei nu a suferit atunci prea mult, dar constructiile din jur, facute din material nedurabil, au fost mistuite. Alte incendii au mai amenintat-o in 1733 si 1735. Un mare cutremur a afectat-o in 1738, dupa aceasta data fiind inconjurata cu impunatorul zid si cu turnul-clopotnita admirat de Paul de Alep. Pictura a fost refacuta in vremea staretului Meletie, la 1850, si se pastreaza si astazi, dar nu aceasta este valoroasa, ci aceea veche, realizata intr-un autentic stil bizantin, spun cronicarii.
Dupa secularizare (1863), manastirea a cazut in ruina, nemaiavand resurse financiare. Intre 1900 si 1947 a fost inchisa, aici functionand, pe rand, arhivele statului, un internat pentru fetele de la seminarul catolic din Iasi, spital de nebuni, azil pentru batrani. Dupa 1947 a functionat ca biserica de mir, abia in 1992 a redevenit manastire, in obstea sa gasindu-se acum 17 calugari, staret fiind parintele arhimandrit Vitalie Danciu. Iar daca pe vremuri Mitropolitul Veniamin Costachi propunea infiintarea unei scoli in cadrul manastirii si aceasta nu s-a realizat, visul de atunci s-a transfigurat peste timp, Golia fiind sediul Institutului Cultural Misionar Trinitas, infiintat de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei.
REABILITARE. In curtea manastirii se afla si astazi
casa cu coloane in care a locuit Ion Creanga cu familia pe vremea cat a fost diacon la Golia. "Dupa secularizare, biserica a functionat ca parohie de mir, apoi a vietuit aici scriitorul Ion Creanga, se afla si acum casa unde a stat el timp de cinci ani. Aceasta este perioada din viata sa cu impuscarea ciorilor de pe turla bisericii. Exista mult neadevar in aceste istorisiri, dar istoria le-a pastrat totusi. La momentul respectiv au fost niste barfe, biserica le-a luat de bune si l-a excomunicat. A fost reabilitat de catre Biserica Ortodoxa Romana dupa 1990", ne-a spus parintele Casian. In zilele noastre, La Golia se intampla in fiecare Joi Mare ritualul spalarii picioarelor ucenicilor, la fel cum a facut Iisus cu uncenicii sai inaintea Patimilor. In prezenta a numerosi credinciosi, in curtea manastirii, in timp ce diaconul citeste din sfanta evanghelie, staretul incins cu un stergar spala si saruta picioarele calugarilor, intruchipand slujirea de catre cel mai mare a celor mai mici, asa cum a indemnat Hristos.
|
MISIUNE
"Din 1992, calugarii Manastirii Golia
activeaza in cadrul Institutului Trinitas,
pe care il gazduim aici, dar sunt prezenti
si la slujbele obisnuite ale bisericii"
Parintele Casian
ghidul Manastirii Golia
|