x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Protest, la misto

Protest, la misto

de Alex Nedea    |    24 Noi 2005   •   00:00
Protest, la misto

Greva profesorilor a incetat de luni in satul Buzescu, unde palatele rromilor se inalta la cer cu cate un turnulet pentru fiecare stea. Chiar daca sindicatul de care apartine scoala generala din sat cu jumatate de elevi rromi a hotarat sa ramana in greva, dascalilor le-a fost prea frica ca o sa li se injumatateasca salariul.

"12 noiembrie. Ioana, Imi cer scuze ca nu am ajuns la tine. Voi veni maine. Nelu." Elevii clasei a II-a ai scolii generale din satul Buzescu invata cum sa scrie un bilet. In scoala sunt 350 de elevi. Jumatate dintre ei sunt rromi. De pe fereastra clasei se vad inaltandu-se palatele cu turnulete ale castei bogate a satului. Multe sunt din marmura pe dinafara, neagra sau alba, cu piramide pe acoperis sau doar cu zeci de turnulete.

HARMALAIE. Copii din Buzescu nu simt ca e greva. Au venit la scoala ca si cum prezenta ar fi obligatorie

DIN PALATE SI COCIOABE. "Ma numesc Samar. Incantat!", imi strange mana un elev rrom din casa a IV-a de cum ma asez in banca cu el. Baiatul cu bretonul vopsit blond e fiul unuia dintre "palatistii" din Buzescu. Casa lui cu doua etaje, neterminata, e chiar langa curtea scolii. In mana cu unghii netaiate, Samar strange un pix cu capacul ros intre incisivi. Cu ochii in caiet, apasa pixul pe literele de la lectia de limba romana. Invatatoarea, o doamna plinuta, imbracata cu una din cele doua fuste, singurele pe care le are si pe care le spala pe rand, le preda elevilor functia verbului in propozitie. Viorica Lungu, cum ii zice dascalului, a hotarat sa intre de luni la ora impreuna cu ceilalti 22 de profesori si invatatori cati sunt in scoala. Motivul e doar unul pe care multe cadre didactice cred ca a mizat si Guvernul: "Ne e frica sa nu ne ia din salariu!". Dupa 29 de ani de invatamant a ajuns la "sapte milioane si cinci sute cinzeci si trei de mii". "Ia sa imi zica cineva o propozitie frumoasa despre toamna." "Toamna e un anotimp frumos", isi incearca creativitatea un elev. "Si bogat", adauga. La clasa a III-a, in ultima banca o fetita de rrom, Florina, isi trece data la lectia de matematica. Maica-sa i-a pus azi dimineata slapii din cauciuc in picioare, sosete sa nu-i inghete talpile si a trimis-o la carte. Florina nu sta in palatele imparatilor din Buzescu. Florina nici macar nu are casa. Sta intr-o cocioaba.

POVARA. Pentru scolarii din Buzescu recuperarile sunt grele. Temele nu tin cont de greva

TEMA PENTRU GUVERNANTI. "Mara are trei cutii cu patru bile. Anca are patru cutii cu trei bile. Cine are mai multe?" Florina se uita la colegii de clasa cum isi arunca palmele spre invatatoare sa dea raspunsul. "Amandoua au acelasi numar de bile." Florina nu raspunde la intrebari si nici doamna nu ii cere. Mai trece din cand in cand cate un calcul pe caietul pe care ieri scrisese data de 23 noiembrie. In prima banca e Alin, un alt fiu de rrom bogat. Maica-sa a venit intr-o zi la invatatoare si ia zis ca ea e femeie ocupata cu afaceri si ca-l lasa pe fiu-sau singur, sa vina la scoala. Alin a lipsit mult anul trecut venind doar doua zile intr-o luna. "Am uitat sa mai scriu si mi-a fost rusine sa mai vin la ore", recunoaste baiatul inainte de a-si pune carnetul de alocatii in buzunarul de la bluza de trening. Invatatoarea nu l-a lasat repetent atunci pentru ca il duce mintea. Anul aceste e singurul din scoala care merge la olimpiada de limba romani. "Tema pentru acasa. De invatat definitiile de pe caiet." Invatatoarea Mihaela Ciofala mai are o tema pentru acasa si pentru guvernanti: "Sa traiasca si ei ca noi".

CU COJOACE LA CLASA
Elevii a doua scoli din orasul Alexandria nu au primit nici acum caldura desi afara sunt sub zero grade. La Scoala Generala nr. 6 sunt 420 de elevi care au reinceput orele de joia trecuta. "Nu mai avem caldura din luna martie anul acesta. Am inteles ca de maine (azi - n.r.) se pune problema sa ne aduca o centrala termica pe combustibil solid", ne-a spus Elena Otelea, director adjunct al Scolii Generale nr. 6. la Scoala Generala numarul 4, tot din Alexandria, sunt 700 de elevi lasati fara caldura. Directorul adjunct al scolii, Florea Ancuta, stie ca se discuta sa se foloseasca pacura pentru scola lor luata de la rezerva de stat. "Dar de fapt toate scolile din oras n-au caldura. Mai putin Scoala nr. 2 care a primit de curand caldura", a spus directorul Scolii numarul 4.
×
Subiecte în articol: special scoala