x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revelion "made in Romania"

Revelion "made in Romania"

de Anca Alexe    |    Costin Anghel    |    Oana Vataselu    |    29 Dec 2005   •   00:00
Revelion "made in Romania"
ANUL NOU
Sorcova, vesela, sa traiti, sa-ntineriti... Se apropie Anul Nou si, din departari, se aud glasurile romanilor din afara granitelor. Fie ca se intorc acasa, fie ca raman departe de meleagurile natale, seara de trecere dintre ani va fi sarbatorita in dulcele stil romanesc.

Anul Nou ii va surprinde pe romanii aflati peste hotare in cercuri mai restranse. "De Revelion nu au loc evenimente rasunatoare in cadrul comunitatilor de romani. Fiecare isi stabileste grupul de prieteni cu care vrea sa-si petreaca noaptea de 31 spre 1. Sunt putine state in care asociatiile de romani se implica sau in care conationalii nostri organizeaza petreceri cu fast", a declarat Anamaria Almasan, insarcinatul cu afaceri la Oslo, Norvegia. Cu toate acestea, am reusit sa ne strecuram in casele romanilor si sa aflam cate ceva din programul lor de Revelion.

Revelion "Made in Romania" este marca petrecerii romanilor din Milano. Noul an va incepe in aceeasi nota de sarbatoare, la 1 ianuarie romanii fiind invitati la Vasile Party, la aniversarea tuturor celor care poarta acest nume. Si vorba ’ceea: "S-a adunat lumea de pe lume la aceasta mare si bogata petrecere si a tinut veselia doua zile si doua nopti si mai tine si astazi, daca nu cumva s-a sfarsit". Totodata, restaurantul italienesc Fatatis, din localitatea Porto Recanati, provincia Macerata, i-a invitat pe romanii din aceasta regiune sa petreaca un Revelion... pe cinste. Muzica romaneasca, traditiile romanesti sau focurile de artificii nu vor lipsi din aceasta seara de sarbatoare si ii vor aduce, poate, pe romanii de aici mai aproape de casa.

Seara de trecere dintre ani va fi motiv de bucurie si pentru romanii din Stuttgart. Asociatia germano-romana Agero - Stuttgart va organiza, alaturi de formatiile Mon Ami, Tranzit si Christiana, o noapte romaneasca pe acorduri de muzica. Sarmalutele cu mamaliga, tuica, friptura de porc, cozonacul si ciorbita de perisoare, bagajul traditional cu care fiecare roman "pleaca" peste hotare, se vor revarsa pe mesele Restaurantului Marbacher Hof.

ROMANESTE. Ansamblul Armonia invita romanii aflati in regiunea elena Pireu si din imprejurimi sa participe la Revelionul traditional romanesc. Petrecerea va avea loc la Restaurantul Hetion, in Piata Hetionea Akti, din Portul Pireu, si va fi animata de orchestra si cantaretii ansamblului. Pentru a se putea bucura de bautura, masa si muzica romaneasca, romanii vor trebui sa plateasca 40 de euro de persoana.

La Londra, romanasii vor lua cu asalt discotecile si restaurantele cu specific romanesc. In seara de 31 decembrie, cei prezenti la Restaurantul "The Britannia" vor avea parte de mancaruri traditionale si de un program muzical special oferit de Mioara Velicu. Si Restaurantul "32 Old Bailey" le-a promis romanilor o seara de neuitat cu un program... surpriza.

Revelion romanesc si-n apropierea Vienei. Asociatia culturala romano-austriaca "Unirea" din Wiener Neustadt a lansat invitatiile pentru petrecerea de Anul Nou, care va avea loc la Restaurantul Wie-ner Neustadt. Seara festiva va contine muzica live si un meniu delicios. Prin meniu, bucatarii priceputi ai localului gazda au strecurat un bufet asiatic compus din sase feluri de mancare si trei deserturi, care mai de care mai apetisante.

CU MIC, CU MARE. Romanii din British Columbia, Canada, au fost ceva mai nerabdatori sa serbeze noul an. Centrul Comunitar Romanesc a lansat din noiembrie invitatiile oficiale pentru petrecerea de Revelion, care se va desfasura in Carpenters Hall din New Westminster. Asadar, romanii din zona vor chefui alaturi de Formatia D’Acasa, care va interpreta un program live. Nu vor lipsi imbietoarele bucate romanesti, iar surprizele vor fi si ele la inaltime.

Romanii din Toronto au doua posibilitati de a serba intrarea in 2006. Magazinul "Aprozar" a pregatit un Revelion in sala Paradise Banquets din localitatea Concorde, Ontario. Trecerea dintre ani va putea fi sarbatorita de romanii de aici alaturi de cunoscuta cantareata Mihaela Staicu, DJ Mike, Ion Cracea, la orga si acordeon, Cornel Gutui, la chitara si voce, Romeo Vaduva, nai si voce, Mihai Gheorghe, la vioara. Revelionul va fi unul romanesc si din punctul de vedere al delicateselor culinare.

O alta petrecere de Revelion ii imbie pe romanii din Toronto, care sunt asteptati cu mic, cu mare, in noaptea dintre ani, de la ora 20:00, la parohia greco-catolica romana "Bunavestire" din localitate. Romanii sunt rugati sa aduca aperitive si dulciuri, pentru completarea mesei festive.

CREDINTA
"Ce pot dori, de Noul An, celor din tara si celor care si-au ales «temporar» o alta resedinta decat sa fie, mai departe, buni si frumosi, sa-si pastreze credinta in Dumnezeu, sa fie mai uniti si... de ce nu... sa li se implineasca visul din noaptea de Revelion!"
Alexandru Garleanu
Vicepresedinte Asociatia romano-germana "Dacia", Nürnberg

PE PAMANTUL FAGADUINTEI
Membrii comunitatii Bisericii Ortodoxe Romane "Schimbarea la fata" din orasul american Hartford organizeaza o petrecere romaneasca de Revelion la Sala Tastebuds Banquet din localitate. La petrecere se vor servi preparate traditionale romanesti, deserturi, cafele si sampanie. Costul unui bilet este de 60 de dolari, iar suma stransa in urma acestei petreceri va fi depusa in fondul de constructie al bisericii.
Celebrarea noului an este organizata si de Biserica Ortodoxa Romana "Invierea Domnului" din Sacramento, California. Noaptea alba va incepe la ora 20:00, accesul la acest eveniment fiind posibil doar prin intermediul achizitionarii biletelor de intrare, ce costa 50 de dolari. Masa festiva este inclusa in pretul biletului de intrare.
Si romanii care se afla in orasul Hazleton, Pennsylvania, Statele Unite, se vor intalni de Revelion, datorita Bisericii ortodoxe romane "Sfantul Iosif din Maramures". Parohia le promite romanilor din Hazleton o petrecere deosebita, cu muzica romaneasca si moderna de calitate si preparate delicioase traditionale, pentru a face aceste clipe minunate de la cumpana anilor de neuitat.

Visul din noaptea de Revelion


La Nürnberg, Germania, pe ritmurile horelor romanesti, de Revelion se ridica toti in picioare, in orice colt al orasului s-ar afla, la ora 23:00, si canta "La multi ani!". Orice "emigrant", sau "diasporean", tresalta si simte o puternica aducere aminte, la sfarsitul unui an departe de casa. Oameni care nu au mai vrut sa aiba de-a face cu romanii si Romania, care au "uitat" sa vorbeasca romaneste, au o brusca revelatie si incep sa vorbeasca din nou limba aceea, "de la Nistru pan’ la Tisa", in fiecare noapte de Revelion.

"Explicatia pentru acest fenomen, observat de mine in cei 15 ani petrecuti in Germania, e simpla, povesteste Alexandru Garlean, vicepresedintele Asociatiei Dacia din Nürnberg. Pentru ca fiecare dintre ei, in aceste clipe, are sentimentul ca despartirea de casa e doar temporara. Si ca, odata si odata, se va intoarce, intr-o casuta la marginea orasului sau satului in care s-a nascut, gustand din «pensia» nemtilor si traind un nou inceput. Am observat ca, in ultimii ani, au disparut de la petrecerile de Anul Nou clasele paralele, continua Alexandru Garlean, pe care le simteam mai ales la inceputul anilor ’90. Sunt multi originari din Romania la Nürnberg. Dupa datele oficialitatilor locale, peste 15.000. Si de aceea Revelionul se organizeaza in multe locuri si pe toate gusturile. Iar mancarurile provin intotdeauna din traditia romaneasca. Nu lipsesc bineinteles sarmalele, fripturile si purceii la tava. Dupa cum, obligatoriu, se bea tuica si vin romanesc, aduse de acasa, ascunse pe sub mese si descoperite de ochii unor chelneri vigilenti.

Ce pot dori, de Noul An, celor din tara si celor care si-au ales «temporar» o alta resedinta decat sa fie, mai departe, buni si frumosi, sa-si pastreze credinta in Dumnezeu, sa fie mai uniti si... de ce nu... sa li se implineasca visul din noaptea de Revelion", conchide Alexandru Garleanu.

Departe de casa


"E greu sa fii departe de casa", ne spune un roman din Valencia, Spania. "Sarbatorile insa le-am petrecut impreuna. Ne-am adunat si de Craciun si vom organiza o petrecere si de Revelion. Probabil ca pe masa vom avea aceleasi bucate traditionale, sarmale, cozonaci, friptura de porc, tuica. Trebuie sa precizez ca tuica este adusa din Romania de cei care au ajuns de Craciun pe meleagurile natale. O urare pentru romanii care se afla departe de tara lor? Le urez multa, multa sanatate, un An Nou plin de bucurii si impliniri si oriunde s-ar afla sa nu uite ca Romania este patria si caminul lor si ca tot ceea ce este mai frumos se afla... acasa!"
×
Subiecte în articol: special romania romănii revelion romănesc