x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Grădinile verticale, o nouă premieră în România

Grădinile verticale, o nouă premieră în România

de Alina Iancu    |    02 Oct 2010   •   00:00
Grădinile verticale, o nouă premieră în România

De câteva săptămâni, în centrul Bucureştiului se construieşte ceva mai puţin obişnuit, şi anume o arcă, iar motivul nu este nici pe departe vreun potop anunţat la meteo, ci inaugurarea primei grădini verticale din România. Astfel, din luna octombrie, în Capitală va exista un nou spaţiu verde care va atrage atât datorită funcţionalităţii, cât şi prin aspectul ieşit din comun care poate fi adaptat cu uşurinţă şi în rezidenţiale. Arca va fi simbolul Galei Premiilor Pentru un Mediu Curat de anul acesta.

PARCUL VEŞNIC VERDE
Aţi observat cum în fiecare toamnă parcurile şi grădinile de pretutindeni îşi pierd din frumuseţe tocmai pentru că florile se usucă, pomii încep să ruginească şi totul devine trist şi lipsit de culoare. De acum înainte, în România va exista un parc veşnic verde. ECOTIC, organizaţia colectivă de gestionare a deşeurilor rezultate din echipamente electrice şi electronice (DEEE), a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă demararea lucrărilor în vederea construirii primei grădini verticale din ţară care va avea formă de arcă şi va fi amplasată pe Bulevardul Unirii, în faţa noului sediu al Bibliotecii Naţionale.

Arca va fi asemănatoare ca formă celei din Biblie, dar pe ea va avea o reprezentare a Bucureştiului. Întreaga construcţie simbolizează necesitatea luării unor măsuri pentru reducerea poluării masive din oraş. Pentru finalizarea lucrărilor arcei, lungă de 20 de metri, lată de 6 metri şi înaltă de 6,5 metri, se vor folosi câteva tone de metal inoxidabil şi aproximativ 30 tone de pământ. În total, construcţia va cântări circa 50 de tone şi va fi acoperită cu nu mai puţin de 3.000 de plante care fac parte din cinci specii diferite. Ele vor fi importate din Italia, Olanda şi Ungaria şi au fost special selectate din categoria plantelor perene, care se menţin verzi pe tot parcursul anului. Între scheletul metalic şi stratul de verdeaţă sunt prevăzute o membrană de pâslă specială care susţine pământul şi polistiren care să protejeze rădăcinile plantelor pe timpul iernii. Tot în interiorul structurii se va afla şi sistemul de irigaţii şi fertilizare.

DESCHIS PENTRU PUBLIC
Finalizarea lucrărilor este preconizată în jurul datei de 10 octombrie 2010. Odată terminată, arca va fi dată Primăriei Sectorului 3, care se va ocupa de întreţinerea ei pe viitor. Surse din cadrul conferinţei au declarat că în jurul construcţiei se intenţionează să se amenajeze alei pentru pietoni şi biciclete şi să fie amplasate bănci. Preşedintele ECOTIC, Valentin Negoiţă, a declarat că „lumea nu se va schimba decât prin puterea exemplului. De aceea am ales ca noi înşine să dăm un exemplu tuturor celor pe care îi invităm şi anul acesta să-şi înscrie proiectele, prin ridicarea, între betoanele Bucureştiului, a unui spaţiu verde, unic în România. Este contribuţia Galei la transformarea oraşului într-un loc mai sănătos, mai frumos şi mai plin de viaţă. Dorim să facem din Arca Verde ECOTIC un loc de întâlnire, un loc de recreere prin care oraşul să comunice cu oamenii prin cele mai nebănuite forme artistice şi sociale".

Cu toate că este prevăzută cu o intrare, arca nu va putea fi vizitată din motive de securitate. Sistemul de irigaţii este complex şi poate fi deteriorat cu uşurinţă. Din această cauză s-a decis ca, într-o primă fază, accesul în interior să nu fie permis. Ce-i drept, ceea ce este important, şi anume grădina de flori, se află la exterior şi va putea fi văzut de oricine va trece prin zonă.

GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT
Scopul acestui proiect este întărirea convingerilor că un mediu mai curat este o consecinţă directă asupra calităţii vieţii. Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, organizată de ECOTIC, se desfăşoară anul acesta cu sprijinul Romtelecom şi al Gărzii Naţionale de Mediu, sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor. În cadrul galei vor fi expuse proiecte de responsabilitate socială prin intermdiul cărora s-a încercat într-un fel sau altul să se salveze lumea în care trăim. Toţi cei care au astfel de proiecte le pot înregistra online pe site-ul www.PremiilePentruMediu.ro în perioada 1 octombrie-30 noiembrie. Juriul va fi format din şapte persoane, iar decernarea premiilor va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie. Pe lângă cele trei premii acordate de membrii juriului, va mai exista şi marele premiu al publicului care va fi votat online.

Proiectele vor putea fi văzute pe site-ul menţionat anterior şi tot acolo se poate urmări evoluţia construcţiilor la Arca Verde.

×
Subiecte în articol: afla ce e nou