Profesor universitar doctor, Departamentul de Dermatologie din cadrul UMF Carol Davila, Olga Simionescu, împlineşte astăzi 40 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".
"Mi s-a reproşat de atâtea ori tinereţea, încât 40 de ani mă prind tot cu gândul la Erich Maria Remarque (despre care încă mai cred că era bărbat, fermă în disputa mea cu un coleg, convins la rândul său că patronimul ascunde, de fapt, o femeie): «Nu găseşti că-i un argument dezolant să-i reproşezi cuiva tinereţea?».
Ultimii 15 ani i-am petrecut într-un univers colorat, adesea dificil, fiindcă dermatologia progresează rapid şi este foarte vastă. Bolile se reclasifică şi se cunosc mai bine, fiindcă pielea este abordabilă pentru cercetare. De la îngrijirea tenului şi până la tumori cutanate, opinia oamenilor balansează între imaginile industriei cosmetice şi a organizaţiilor de luptă împotriva cancerului cutanat. Îi este greu cuiva să aleagă un produs pentru îngrijirea pielii, din raftul plin alimentat în hypermarket sau farmacie de lupta furibundă a departamentelor de marketing.
Îi este însă şi mai greu dacă descoperă că i-a apărut un melanom (tumora canceroasă a pielii), care putea fi evitat prin cunoaşterea factorilor de risc. Împreună cu colegi de generaţie, profesori de Dermatologie din România, Sorin Ţiplica, Simona Georgescu, Laura Solovăstru, alături de profesorii Călin Giurcăneanu, Ioan Nedelcu, Sanda Popescu (cu scuze că am menţionat doar câteva nume), am încercat în ultimii ani să reducem apariţia cancerului cutanat şi să impunem standardele terapeutice ale lui 2010, pentru patologia dermatologică din România, care este de tip european.
Consider absolut benefică ideea domnului rector al Universităţii de Medicină, academician profesor doctor Florian Popa, de a organiza un Program antimelanom în Bucureşti. Dacă studenţii noştri de anul VI ne mărturisesc că ar putea deveni dermatologi, s-ar putea să fi ştiut să le arătăm partea extrem de interesantă, «picturală», de semnal al pielii, înainte de dificultatea interpretării ei.
Sunt medici dermatologi în toată ţara, de o calitate profesională foarte bună, care trăiesc în anonimat şi care fac eforturi considerabile să practice dermatoscopie, tratamente chirurgicale moderne sau un diagnostic de acurateţe.
Mă număr printre norocoşii care-i cunosc şi respectă. Proiectul nostru care este în derulare constă în strângerea legăturilor internaţionale în domeniul dermatologic, România fiind caracterizată de o patologie a tipului III de piele (pigmentare constituţională moderată). Acest proiect reprezintă o datorie care se justifică printr-o perspectivă istorică: ilustrul academician Ştefan Gh. Nicolau, descendent al şcolii pariziene, fondatorul dermatologiei româneşti moderne, pune bazele dezvoltării unei discipline ce cunoaşte ulterior o umbră pe parcursul a câtorva decenii.
În plan personal, îmi doresc să patinez împreună cu fiul meu, pentru că revăd lumea prin ochii lui de la 5 ani. Dacă am dezamăgiri? A spus clar acelaşi Remarque: «Regretele sunt lucrurile cele mai inutile din lume»".
Citește pe Antena3.ro