19 august 2010 în Vama veche, după o absenţă de mai mulţi ani. Am stat o zi întreagă, de dimineaţa, de la 8, până seara, la 10 şi jumătate.
În anii '80 îmi petreceam vacanţele de vară aici şi în 2 Mai. Da, sunt un nostalgic al vremurilor - demult apuse -, în care spiritul uman hălăduia aici liber pe plajele virgine, între pământ şi mare.
Diferenţa dintre ce era zona asta înainte de 1989 şi ce a ajuns să fie acum, în 2010, descrie exact cum am evoluat noi, ca naţie, în ultimii 20 de ani. Şi mai spune că din 1989 încoace am trăit mereu sub "dictatura" unei majorităţi populare cu o anumită mentalitate. Aici este unul dintre punctele slabe ale unei democraţii: dacă într-o ţară majoritari sunt orbii şi chiorii, atunci ei vor alege să fie conduşi de oameni asemeni lor, printr-un simplu calcul matematic de număr de voturi. Iar liderii votaţi de aceştia vor reduce TOATĂ naţiunea la modelul votantului lor fidel şi etalon. "Restul" oamenilor ALTFEL din acea ţară n-au decât să se descurce cum pot, pe cont propriu, asumându-şi riscul de a fi diferiţi. Ei, cu asta nu sunt de acord: a fi altfel nu ar trebui să fie un risc.
"O societate bună este aceea în care, chiar dacă eşti diferit şi impopular, te simţi în deplină siguranţă", spune A. Stevenson, şi eu cred în asta.
Nu am trăit sub proasta conducere a lui Iliescu sau Băsescu, ci sub "dictatura" majorităţii românilor care i-au ales pe post de candidaţi şi i-au votat. Trăiesc sub "dictatura" unei majorităţi de români cu o anumită mentalitate şi care cred că "cine nu este ca noi este împotriva noastră". Tu, ca minoritar, eşti tolerat, şi nu înţeles, respectat şi acceptat. Eşti tolerat cu limite şi restricţionări. Eşti tolerat "sub supraveghere", iar despre tine există prejudecăţi. În România, minoritarii (de orice fel) sunt cetăţeni de categoria a doua. Pentru că, deşi legile spun altceva, ele sunt aplicate de un sistem condus de majoritarii reacţionari şi exclusivişti.
Cele mai importante lucruri într-o staţiune de litoral de orice fel sunt PLAJA şi felul în care aceasta lasă omul să relaţioneze cu natura. La noi, plaja a devenit tot mai mică şi mai mizerabilă. Sistemul de diguri a fost construit prost, marea a îngustat şi îngustează plaja an de an. Dinspre uscat, plajele au fost invadate de "unităţile de produs bani" ale oamenilor. Nisipul este murdar, algele nu se strâng, roiesc insectele, dar în schimb plaja a fost cotropită de sute de mii de şezlonguri de plastic, umbrele, baldachine şi construcţii de tot felul - de la barăci de tablă şi lemn până la hoteluri de lux. Omul şi relaţia lui cu natura nu mai contează. Turistul contează numai în măsura în care, indiferent cum, umple buzunarele unora. Turismul internaţional de calitate a arătat clar cum se poate opera o afacere turistică fără să distrugi natura şi să "omori" plaja.
Nu am crezut niciodată că am să ajung să văd că nudismul şi naturismul sunt tolerate restricţionat în Vama Veche. Nici măcar dictatura comunistă dinainte de 1989 nu a făcut asta. În mod normal, la intrarea în zona 2 Mai - Vama Veche ar fi trebuit să troneze o placă mare pe care să scrie "Staţiuni turistice naturiste şi ecologice", iar aceste zone să fie protejate, dezvoltate şi operate strict în acest spirit. Toate ţările din jur au staţiuni de nudişti, indicate şi conservate ca atare. Cine vrea intră, cine nu, se duce în altă parte - simplu. Litoralul este suficient de lung să-i încapă pe toţi.
"Exploraţi grădina Carpaţilor?" Şi cu Marea Neagră cum rămâne?