România nu a depăşit niciodată, în ultimii zece ani, marja de 33 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) la capitolul venituri totale ale bugetului general consolidat, mult sub media europeană de 42,2 la sută, şi se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în această privinţă, potrivit unui raport prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
"Ca evoluţie din PIB, în 2008, România avea un procentaj de 33,8 la sută în privinţa veniturilor totale ale bugetului consolidat. România nu a depăşit niciodată, în ultimii zece ani, marja de 33 la sută din PIB. Toate calculele sunt bazate pe metodologia europeană şi au ca sursă, în mare parte, datele Eurostat. În privinţa veniturilor totale ale bugetului consolidat, România ocupă ultimul loc în rândul statelor membre, cu 32,1 la sută raportate în anul 2009", a afirmat Dumitru.
În ceea ce priveşte veniturilor fiscale, România este ultima atât în UE-27, cât şi în rândul noilor state membre din Europa Centrală şi de Est, în timp ce la capitolul veniturilor nefiscale ocupă poziţia 23 în UE şi ultimul loc între noile state membre.
Raportul Consiliului Fiscal arată, totodată, că la nivel de venituri fiscale România deţine penultima poziţie în UE, şi se situează pe locul 23 în privinţa impozitelor directe, ce însumează puţin peste şase la sută din PIB.
La rata de colectare a impozitelor pe venit, România colectează cel mai puţin, clasându-se pe ultimele locuri atât în rândul statelor UE, cât şi în cel al noilor state membre.
Ionuţ Dumitru a precizat că, şi în ceea ce priveşte rata de colectare a impozitelor, România continuă să aibă o problemă.
"România are o bază legală de 16 la sută pentru colectarea impozitelor, una dintre cele mai mici rate de colectare. Deşi Bulgaria şi Cehia au rate de colectare mai mici, adună mai mulţi bani la buget. România are o problemă cu rata de colectare, mai ales că o bună parte a populaţiei este în zone nefiscalizate", a spus Dumitru.
Acesta a adăugat că impozitul pe profit se colectează atât cât să ne poziţionăm pe locul 24 din 27 în UE şi pe locul 9 din 10 între noile state membre
"Faţă de ţările din jurul nostru, România, la o cotă de 16 la sută impozit pe profit, colectează 5 la sută. Bulgaria şi Letonia colectează mult mai mult decât noi, deşi au cote mai mici de impozitare pe profit", a precizat şeful Consiliului Fiscal.
La capitolul impozitelor indirecte (TVA, accize, taxe vamale), raportul arată că acestea au înregistrat o scădere până la 11,9 la sută din PIB, faţă de 12,9 la sută, în 2008.
"Consumul s-a contractat mai rapid, fiind una dintre cauzele scăderii impozitelor indirecte. Suntem pe locul 24 din 27 în Europa la colectarea acestor impozite", a spus Ionuţ Dumitru.
Nici la colectarea de TVA România nu stă foarte bine, astfel încât gradul mic de absorbţie ne clasează pe locul 20 în UE şi pe locul 8 în grupul noilor state membre.
Consiliul Fiscal a organizat, miercuri, o conferinţă cu tema "Poziţia finanţelor publice în România - comparaţii internaţionale", în cadrul căreia membrii forului au prezentat responsabilităţile şi competenţele Consiliului.
Consiliul Fiscal este o autoritate independentă,notează Agerpres,compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung.
Consiliul poate face recomandări şi în ce priveşte evoluţia gradului de îndeplinire a ţintelor trimestriale, precum şi asupra măsurilor avute în vedere de Guvern pentru corectarea eventualelor abateri, poate analiza şi elabora opinii şi recomandări cu privire la raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară, poate face analize şi poate elabora opinii şi recomandări, atât înainte de aprobarea de către Guvern, cât şi înainte de transmiterea către Parlament, asupra legilor bugetare anuale, a rectificărilor bugetare, cât şi asupra altor iniţiative legislative care pot avea un impact asupra volumului cheltuielilor bugetare, precum şi evaluarea conformităţii acestora cu principiile şi regulile fiscale prevăzute de lege.
Membrii Consiliului fiscal îşi exercită mandatul potrivit Legii 69/2010 şi conform acesteia nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice ori de la orice altă instituţie sau autoritate.
Preşedintele ales al Consiliului Fiscal este economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, iar vicepreşedinte Răzvan Stanca, economist principal BNR.
Citește pe Antena3.ro