Cataracta apare cu unele semne.
Bolnavul nu mai vede bine la distanţă, cataracta debutează cu o miopie cristaliniană. Ciudat, cel cu cataractă începe să vadă bine de aproape, îi scad dioptriile cu plus şi asta fiindcă se adună algebric miopia cristaliniană cu minus la dioptria cu plus de la lentilele de aproape.
Când bunica de peste 70 de ani începe să coasă fără ochelari nu este un motiv de bucurie, ci de îngrijorare, fiindcă se anunţă cataracta.
Un alt semn de început al cataractei se poate explica astfel. Omul începe să vadă împrăştiată lumina de la farurile maşinilor, lumina parcă explodează în mai multe părţi. La începutul chirurgiei de cataractă, se scotea şi învelişul cristalinului, şi conţinutul. Se cosea operaţia cu fire fabricate din tendon de coadă de şobolan. Această intervenţie presupunea să se lase cataracta să se coacă, să avanseze boala. Azi, operaţia se face cu ultrasunete. Un aparat tăietor cu ultrasunete macină cristalinul tulbure şi-l absoarbe prin acel ac. Tot prin acel dispozitiv se introduce noul cristalin care, rulat precum foiţa unui trabuc, se deschide când ajunge în ochi. Operaţia e fără dureri şi durează în jur de zece minute.
Citește pe Antena3.ro