Şapte trupe, numai una şi una, au format "osatura" metalică a Bonecrusher Fest. Formaţiile fac un tur de forţă, început la 8 ianuarie în Wiesbaden, iar finalul e programat pentru 6 februarie, la Utrecht. Turneul, aproape fără zile de pauză, a inclus un show nebun la Paris, la 30 ianuarie.
Clubul parizian Trabendo, situat în Parc de la Villette, a găzduit superconcertul celor şapte magnifici. În noaptea rece de ianuarie, rockerii francezi (şi nu numai) s-au încălzit cu metalul încins la maximum de The Black Dahlia Murder, 3 Inches of Blood, Necrophobic, Obscura, Carnifex, The Faceless şi Ingested. Pentru aproape 30 de euro, fanii au văzut un show incendiar, pe care l-au trăit intens până aproape de miezul nopţii.
La ora 18:00, când doar o parte dintre spectatori apucaseră să intre, iar restul încă formau o lungă coadă la intrare, britanicii de la Ingested au dat tonul. Pe ritmurile (şi riff-urile) death metal ale băieţilor din Manchester, publicul aproape că a năvălit în club, grăbindu-se să prindă un loc în zona fierbinte de la baza scenei. Vechea rivalitate franco-engleză s-a transformat imediat în "Fraternite", parizienii fiind cuceriţi pe loc de Jay Evans, Sean Hynes, Sam Yates, Brad Fuller şi Lyn Jeffs. Ei au prezentat piese de pe albumul de debut, "Surpassing the Boundaries of Human Suffering", lansat în vara trecută.
Veniţi tocmai din însorita Californie, The Faceless le-a arătat francezilor cum sună death metal-ul progresiv pe Coasta de Vest. Michael Keene "Machine", Derek "Demon Carcass" Rydquist, Brandon Giffin, Steve Jones şi Lyle Cooper i-au strâns din nou pe pletoşi lângă bara ce separa publicul de scenă. Americanii au inclus în setlist piese de pe cel mai recent album al lor, "Planetary Duality", melodii caracterizate de riff-uri rapide şi de vocea guturală a lui "Demon Carcass". The Faceless e o mai veche cunoştinţă a 3 Inches of Blood şi The Black Dahlia Murder, alături de care au mai cântat în cei şase ani de existenţă a trupei californiene.
"Hell Chose Me", noul album Carnifex, a fost prezentat în avanpremieră în cadrul turneului Bonecrusher Fest. Formaţia americană, compusă din Scott Lewis, Cory Arford, Ryan Gudmunds, Fred Calderon şi Shawn Cameron, a interpretat piese de pe cel de-al treilea produs discografic, care va apărea la 16 februarie. Melodiile trupei de deathcore din San Diego au fost inclusiv pe placul "capetelor de afiş", care i-au urmărit dintr-un colţ al scenei.
După trei grupuri anglofone, a venit rândul nemţilor. Obscura, trupă de death metal formată în München, a înteţit ritmul impus de muzicienii din deschidere. Vocalul şi chitaristul Steffen Kummerer, secondat de chitaristul Christian Muenzner, basistul Jeroen Paul Thesseling şi tobarul Hannes Grossman, au prezentat atât melodii de pe "Cosmogenesis", apărut anul trecut, cât şi de pe "Retribution", albumul de debut ce va fi reeditat anul acesta de casa de discuri Relapse, cu care colaborează în prezent. Bavarezii îi vor însoţi pe aceiaşi The Black Dahlia Murder în turneul american ce va începe la finalul acestei luni.
A venit şi momentul mult aşteptat, în care cei trei "grei" au urcat succesiv pe scena clubului Trabendo. Necrophobic a început prin a-şi cere scuze celor care n-au mai apucat să-şi cumpere tricouri şi CD-uri, deoarece cererea de merchandise a depăşit toate aşteptările: fanii au "curăţat" întregul stand de produse cu logo-ul suedezilor în doar câteva minute. Tobias Sidegard, Sebastian Ramstedt, Joakim Sterner, Johan Bergeback şi Alex Friberg au avut un show concentrat, în care au inclus piesele cele mai îndrăgite din cei 20 de ani de existenţă ai formaţiei. N-au lipsit "Isaz" ("The Third Antichrist"), "Blinded By Light, Enlightened By Darkness" ("Hrimthursum"), dar nici mai recentele "Revelation 666" şi "For Those Who Stayed Satanic", ambele de pe "Death To All", album lansat anul trecut. La un moment dat, Tobias a fluturat pe deasupra capetelor fanilor un steag purtând necrograma.
Un amator de suveniruri a profitat de ocazie pentru a i-l smulge din mână, dar suedezul, deloc impresionat, a coborât în mulţime, recuperând stindardul trupei.
După un show exploziv, nordicii au fost singurii cărora publicul le-a scandat numele, fiind rechemaţi la rampă, însă organizatorii au ţinut să se respecte ora de program. Aşa că suedezii s-au conformat, promiţându-le parizienilor că vor reveni curând în oraşul de pe Sena pentru un show mult mai amplu. Apoi au trecut în rândul publicului, lăsându-le locul canadienilor de la 3IOB, pe care i-au urmărit de lângă standul de merchandise, prilej pentru fani de a obţine autografe şi de a se poza cu favoriţii lor.
3 Inches of Blood au continuat maratonul metal într-un ritm susţinut. Cei patru muzicieni din Vancouver Cam Pipes, Justin Hagberg, Shane Clark şi Ash Pearson, plus basistul de turneu Steve Ericksson au arătat că bătrânul heavy metal mai are multe de spus pe scena anului 2010. Ei au prezentat piese de pe "Here Waits Thy Doom" (2009, primul album din istoria trupei pe care nu mai apare nici unul dintre membrii fondatori).
Show-ul a devenit de-a dreptul incendiar, cât timp bodyguarzii şi-au făcut datoria doar în punctele fierbinţi, respectiv la intrare şi la uşa de acces spre culise. Spectatorii au dat din cap şi şi-au făcut de cap în voie. Fotoreporteii din fosa nu mai lată de o lungime de braţ şi-au ferit cum au putut obiectivele de asaltul "zburătorilor" amatori de senzaţii tari care au făcut stage diving, lăsându-se purtaţi pe braţe până în spatele clubului.
Scena a devenit o adevărată trambulină la The Black Dahlia Murder. Muzicienii nu păreau deloc deranjaţi de faptul că, la câteva secunde, se trezeau cu un "invitat" alături de ei, care imediat îşi lua elan şi plonja peste capetele celor din primele rânduri. N-au făcut excepţie nici canadienii de la trupa precedentă, care, inspiraţi de avântul spectatorilor, au profitat de "ieşirea de urgenţă" din zona zero. Unul dintre ei şi-a luat şi berea cu el, făcându-le instant o baie celor peste care a aterizat.
Sportul serii a fost încercat şi de neiniţiaţi, care n-au ştiut cum se sare corect, picând în poziţii nefireşti la loc în mulţime. Acest du-te-vino permanent, din public către scenă şi retur, i-a făcut şi pe muzicienii din Michigan să iuţească ritmul pieselor. Inspiraţia şi transpiraţia headlinerilor Trevor Strnad, Brian Eschbach, Ryan Knight, Ryan "Bart" Williams şi Shannon Lucas au curs din abundenţă. Setlistul a cuprins piese de pe ultimul album, "Deflorate", lansat în septembrie anul trecut, dar şi de pe CD-urile anterioare.
După un scurt intro, americanii "au intrat în subiect": "Funeral Thirst", "Necropolis", "A Vulgar Picture", "Everything Went Black", "Black Valor", "Christ Deformed", "Closed Casket Requiem", "What A Horrible Night To Have A Curse", "Denounced, Disgraced", "Deathmask Divine" şi "Miasma". Trupa a încheiat cu o promisiune: "I Will Return" piesa ce încheie albumul "Deflorate" a pus capăt şi recitalului din clubul parizian.
Formula de "şapte dintr-o lovitură" a fost apreciată de fani, care au văzut trupe şi stiluri diverse concentrate într-o singură seară. Pe de altă parte, spectatorii au rămas cu regretul că formaţiile nu au putut oferi mai multe piese, limitându-şi setlisturile la "creme de la creme".
Citește pe Antena3.ro