x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cinci ani de mantuire si razboi mondial

Cinci ani de mantuire si razboi mondial

09 Apr 2004   •   00:00

Viata pasnica a romanilor avea sa fie data peste cap de cea de-a doua conflagratie mondiala care a zguduit lumea la 1 septembrie 1939.

In editia de Pasti din 28 aprilie 1940, publicatia militara Tribuna ura „Cristos a inviat!" tarii intregi si deplangea soldatii aflati la datorie pe granita: „Aceasta sfanta Inviere vrem s’o serbam cu scumpii nostri flacai care ne pazesc granitele. Acum, fiind in inchipuirea noastra cu totii la o lalta, la aceeasi masa, ciocnim ouale rosi, mancam din aceeasi pasca, din acelasi traditional miel, inchinam cu acelasi vin, cum ne’am gasi aevea unii in fata altora". Pe ultima pagina a Tribunei, Primaria municipiului Bucuresti anunta ca doneaza familiilor celor aflati la datorie 160 de milioane de lei. Pentru a face „tabloul" cu cei ce trebuie sa primeasca banii, articolul „Grija pentru familiile concentratilor" informa ca o comisie s-a intalnit la primaria „Sectorului galben". In 1943, Cinstirea Mantuitorului a fost sarbatorita pe 24 aprilie. Universul anunta ca in noaptea de Inviere, „in caz de alarma aeriana, toate luminile se vor stinge imediat". Batalia plugului In Universul din 16 aprilie 1944, Gabriel Tepelea semna un text despre patimirile poporului prins in mijlocul razboiului mare cat lumea: „S’au desprins de glia stramoseasca moldovenii, bucovinenii si basarabenii goniti de urgia razboiului. Si’au lasat semanaturile si mormintele, au luat toiagul pribegiei, desprinsi de sceptrul razboiului, tarani si intelectuali, bogati si saraci, tineri si batrani. Zeci de mii de oameni bat acum cu degete ostenite la poarta unei noi vieti, isi aduna puterile, alunga amintirile pentru a ancora barbateste in miezul realitatii, ce pare ca nu e altceva decat un vis, un vis urat". Comandamentul de Capetenie al Armatei publica un comunicat cu privire la operatiunile din 14 aprilie, potrivit caruia in Crimeea, continua lupte grele cu un inamic superior, iar pe Nistru inferior, „capetele de pod pe care inamicul le facuse la Nord de Tighina, a fost micsorat foarte mult". Informarea facea referiri si la luptele din Bucuresti, respectiv Ploiesti, nominalizand stricaciunile si victimele: 2.943 morti si 2.126 de raniti, 905 case distruse si 1.373 avariate, in Capitala. In regiunea Ploiesti, s-au inregistrat 262 morti si 361 raniti, 197 case distruse si avariate. Pentru ajutorarea refugiatilor si evacuatilor, cotidianul organiza o subscriptie care adunase, pana in duminica de Pasti, 3.418.000 de lei.

Universul publica mai multe indemnuri adresate taranimii pe care se punea baza pentru a evita catastrofa alimentara: „Pe seama plugarilor se pune nadejdea de a produce cat mai mult si mai bine spre a avea si armata si populatia cele trebuitoare vietii. Cu puteri inzecite sa continuati munca, pentru ca tot pamantul sa se imbrace cu semanatori in cel mai scurt timp". In pagina cinci, se regasea indemnul Ministerului Agriculturii catre muncitorii pamantului de a injuga vacile. Mesajul se regasea sub titlul: „Batalia plugului sprijina batalia tunului". Editia din 6 mai 1945 a cotidianului Universul punea sub o ilustratie a Invierii lui Iisus stirea Rador, potrivit carei razboiul in Europa era pe cale de a se termina. „Nu mai este decat o chestiune de ore", titra ziarul. De altfel, degringolada armatei germane era evidenta in Peninsula Scandinava, unde trupele regulate refuzau sa execute ordinul de a opune rezistenta aliatilor coordonati de maresalul Mongomery. Trupele SS incercau sa impiedice neascultarea ordinelor, cele doua parti confruntandu-se direct. „Cand trupele germane se predau cu miile, cand Hamburg, cel mai mare port al Germaniei capituleaza fara lupta; cand Praga este declarata oras deschis si cand se anunta trecerea canalului vital Kiel de catre trupele britanice, corespondentii de pe front ai agentiei Reuters declara ca sfarsitul razboiului in Europa numai este acum decat o chestiune de ore, ca Germania este infranta sdrobitor", nota ziarul.

Pastile anului 1945 are in plus o valoare simbolica, tinand cont ca, trei zile mai tarziu, Germania avea sa capituleze. IOANA MOLDOVEANU, DORU COBUZ


Fotbalisti fara sarbatori

In duminica Pastilor, din 23 aprilie 1940, Gazeta Sporturilor, supranumita „cotidianul sportului romanesc", realiza o asa-numita „ancheta pascala", intrebandu-se „Ce fac jucatorii de sarbatori". Willi Sipos, aripa stanga a Rapidului, marturisea: „N-am vacanta. Voiu juca la Braila, pentru Cupa Romaniei. M-am obisnuit sa fiu voiajor". Andrei Barbulescu, fostul half (mijlocas - n.r.) al Venusului era imobilizat de Pasti intr-un pat de spital, dupa o operatie de apendicita. Cele doua echipe isi vor disputa, de altfel, competitia. O scurta telegrama informeaza cititorii despre izbanda in Italia a echipei militare hipice. „Calaretii d-lui maior Kirculescu nu sunt la prima isprava. Au cules laurii victoriei pe toate pistele straine si s’au consacrat in cele mai importante intreceri sportive", nota Gazeta Sporturilor.


Invierea

Si ca din deal, nu mult dupa apus, Rasare luna ca fecioara prea curata, Si blandu-i chip pamantului s’arata, Din preamarirea ei, din cer, de sus.

Din turla veche a inceput sa bata, Un clopot vechiu cu sunetul lui dus In departari. El are acum de spus Ca lumea-i de pacat acum scapata.

Iar clopotul sfarseste de sunat, Si sunetu-i cu jale in dealuri piere, In tactul cel prelung si cadentat.

Prin vai, pe dealuri e o mistica tacere, Un greer parca zice in suierat, «Fiti toti veseli, caci e inviere»

Autor: Aurel Laura Poezie aparuta in Gazeta Botosanilor din 13 aprilie 1908


Iepurasul cu reclame

Printre paginile editiei de Pasti a Cuvintului din 1932 se regaseste si reclama „Loteriei de stat". „Insotiti urarile de noroc si fericire pentru cei dragi cu un loz" era mesajul ademenitor al anuntului publicitar. Premiile anuntate la clasa a II-a erau de 9.685.000 de lei, o suma considerata mai mult decat atractiva. Semn ca, folosirea sarbatorilor ca pretext pentru cresterea vanzarilor nu e o practica noua.

Curse de cai la Baneasa

Ziarul cultural Rampa din 1 mai 1937 putea fi cumparat cu 2 lei, 4 pagini. Acesta prezenta programul salilor de spectacol. In voga la acea vreme fiind filmul „Stan si Bran si testamentul", difuzat special de Pasti la cinematografele Capitol si Roxi. La hipodromul din Baneasa aveau loc in ziua de Pasti curse de cai. „Astazi, alergari de galop la Baneasa. Sunt deschise alergatorilor mai modesti. Plecata mare favorita a presei si a mutualului, Tuluta nu a existat in cursa de Duminica. Infrangerea ei a fost atat de radicala, incat n’o putem admite drept justa", nota comentatorul sportiv.


CONTINUARE: Istoria se scrie si in zilele de Pasti

×
Subiecte în articol: special pasti