Patronii teraselor ilegale din Parcul Herăstrău vor să le extindă. Nu e o glumă, e o realitate. E şi normal ca oamenii să dorească să prospere, afacerile merg bine, iar autorităţile nu-i deranjează. Aşa că s-au adresat Agenţiei de Mediu pentru a obţine avize, fie pentru consolidarea clădirilor ridicate, oricum, fără nici un fel de autorizaţie, fie pentru construirea altor anexe. Într-o ţară civilizată, fostele wc-uri publice, devenite restaurante de fiţe, ar fi trebuit de mult demolate.
Şedinţa de săptămâna aceasta de la Agenţia de Protecţie a Mediului Bucureşti a fost tensionată, având în vedere că pe ordinea de zi au fost trecute spre dezbatere solicitările firmelor care au terase-restaurante în Parcul Herăstrău. Cei de la Agenţie au primit multe telefoane de la persoane importante, inclusiv de la Ministerul Mediului, pentru a-i ajuta pe băieţii deştepţi, dar fără succes. Probabil că momentul a fost ales prost. Este campanie electorală şi nu se ştie deocamdată cine va ajunge la putere. Neobţinerea avizelor nu cred că-i încurcă în vreun fel. De câţiva ani, wc-urile publice, transformate în restaurante de lux, funcţionează fără nici o problemă pe spaţiul verde. Planurile patronilor sunt măreţe, asta în condiţiile în care legea nu permite nici măcar tăierea unui fir de iarbă fără aprobare. SC RODRAG TRADE CO' SRL din Şoseaua Nordului nr. 1 vroia consolidarea imobilui existent şi amplasarea unui subsol. "Nu se poate construi pe un teren V1 - spaţiu verde - de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, care nu aparţine acestei firme. I-am trimis pe beneficiari să aducă Certificat de Urbanism", ne-a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco Civica. SC FRANDY TIME SRL, tot din Şoseaua Nordului nr. 7-9, a cerut autorizaţie de mediu pentru alimentaţie publică. "Terenul este sub regim de contract de închiriere. Acolo este deja o construcţie ridicată ilegal. Agenţia de Mediu nu poate da această autorizaţie pentru ceva ilegal. Funcţiunea este V1a, spaţiu de agrement, şi nu de alimentaţie publică", a mai spus Rădulescu Dobrogea. SC QUATRO STAGIONI GROUP SRL e amplasată fără avize pe 480 mp, pe terenul de 50 mp al unui fost wc public. Nu are autorizaţie de construire. SC RESTAURANTE TRATORIA IL CALCIO SRL a primit, din partea Primăriei Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, decizia de a reveni la destinaţia iniţială. Acelaşi lucru este valabil şi pentru SC SENATOR IMPEX SRL din Constantin Prezan nr. 1, care a solicitat, de asemenea, autorizaţie de mediu.
PLÂNGERI PENALE
"Toţi cei analizaţi au construit pe 100% din spaţiu. Ei vor trebui să aducă terenul la starea iniţială. La acest capitol pot fi încadraţi şi SC LA GONDOLA INVEST SRL din Strada Nicolae Caranfil nr. 2C, SC CLUB BONTON din Şoseaua Nordului nr. 1. Nici unul dintre aceste restaurante nu figurează în PUZ-ul Parcului Herăstrău. Şi restul cârciumilor, respectiv SC ANION PROD IMPEX SRL - Debarcader Mioriţa din Şoseaua Kiseleff nr. 32, SC BONTON BY MARIE CELESTE SRL din Parcul Herăstrău, SC DECO HORECA SRL, cât şi SC DOMMINO '94 IMPEX SRL sunt ilegale şi nu primesc autorizaţie sau acord de mediu", a declarat preşedintele Eco Civica. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut o serie de plângeri penale care au ajuns în sertarele procurorului general, Laura Kovesi, şi acolo se pare că au rămas. "Eu n-am dat nici o aprobare pentru vreo construcţie din Parcul Herăstrău şi nici nu voi face aşa ceva. Despre aviz de mediu, nici nu încape vorbă. Trebuie să se facă ordine în Herăstrău, doamna Kovesi are toate datele pentru a începe cercetările în acest caz", ne-a declarat Sorin Oprescu. De remarcat că Administraţia Lacuri şi Parcuri, aflată în subordinea Consiliului General, nu a făcut nici un control, ba mai mult, a tolerat aceste ilegalităţi.
Citește pe Antena3.ro