x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ofertă de nerefuzat de la particulari

Ofertă de nerefuzat de la particulari

de Diana Scarlat    |    29 Iun 2017   •   15:30
Ofertă de nerefuzat de la particulari
Sursa foto: monkeybusinessimages/Getty Images/iStockphoto

Scăderea numărului de candidați, în ultimii zece ani, a impus schimbări impor­tante în oferta universităților particulare din România, astfel încât să poată rămâne pe piață. Prima strategie a fost scăderea taxelor, care au ajuns la jumătate față de oferta de la stat, pentru unele specializări. Alte instituții de învățământ superior au investit în campusuri și dotări pentru laboratoare și spațiile destinate studiului, iar altele au menținut prețurile ridicate, dar au adus profesori de top, la toate specializările, pentru a-și atrage studenții.

Prestigiul universității, dar mai ales prestigiul profesorilor care predau la o anumită universitate și dotările sunt criteriile în funcție de care absol­venții de liceu din România și aleg facultatea, în ultimii ani. Rezultatele studiilor realizate de D&D Research pentru Universitatea Română-Ameri­cană, în 2015 și 2016, arată că tinerii din România sunt foarte interesați de prestigiul brandului personal pe care-l reprezintă cadrele universitare care predau la facultatea aleasă. 51,2% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 23 de ani şi părinţii lor aleg universitatea în funcţie de şansele mari de angajare, imediat după absolvire, iar 65% aleg facultatea care le oferă „profesori renumiţi pe domeniile lor de cunoaştere”. De asemenea, s-a constatat că facultatea sau specializarea contează mai mult decât Universitatea, pentru 85% dintre candidați. Foarte mulți tineri caută posibilități de a obține burse de studiu și internshipuri, mai ales în străinătate, pe care le oferă și universitățile particulare care vor să atragă, în egală măsură, profesori cu prestigiu, dar și cei mai buni candidați. Din același motiv, universitățile particulare le oferă și locuri fără taxă celor mai buni studenți.

Dotări de ultimă generație

Alte universități au mizat pe nevoia de laboratoare perfor­mante, pentru anumite speci­alizări, de unde studenții se pot angaja imediat după absolvire. „Noi am reușit să completăm aproape toate locurile, în ultimii ani. Avem facultăți, precum Automatica sau Informatica, unde circa 90% dintre studenți sunt angajați încă din timpul studiilor, iar altele se pot lăuda deja cu performanțe deosebite ale absolvenților, cum ar fi Facul­tatea de Jurnalism sau cea de Arte”, explică Sever Spânulescu, rectorul universității Hyperion, din București. Campusurile reprezintă un alt atu al universi­tăților particulare, care au mizat pe lipsa de fonduri a celor de stat și au făcut investiții importante în laboratoare, săli de studiu, biblioteci, săli de sport și cămine studențești. Universitatea Dimi­trie Cantemir se află în topul investițiilor în dotarea campu­sului și în inovare, pentru a-și atrage studenții. Sala Tribunal sau Laboratorul de Crimina­listică din cadrul Facultății de Drept a universității le oferă studenților posibilitatea de practică, simulând activitatea desfășurată în instituțiile statului pentru care se pregă­tesc, dar cu dotări chiar mai bune decât în adevăratele săli de tribunal sau laboratoare ale Poliției. Ofertele particularelor mai includ posturi interne de radio și TV, unde studenții pot face practică, dar pot să se și angajeze, după absolvire.

 

Candidații se orientează, în mare măsură, către universitățile, facultățile și specializările care le fac o ofertă încă de pe băncile școlii. Facultățile și specializările care nu mai oferă posibilități de angajare încep să dispară din oferta universităților, pentru că nu se mai pot finanța, dacă locurile scoase la concurs nu sunt ocupate.

×