Joi a fost ziua în care s-a scris istorie, în materie de proteste în Brazilia. Potrivit cifrelor presei, peste 1,25 de milioane de manifestanţi (300 de mii numai în Rio de Janeiro, unde poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene) au inundat joi seara străzile mai multor oraşe ale ţării, care este a şaptea putere economică mondială. Vineri, a doua zi după manifestaţiile de proporţii presărate şi cu incidente violente, autorităţile braziliene se cofruntă cu un mare semn de întrebare: cum să răspundă frondei sociale care zguduie gigantul din America Latină, cu un an înaintea Mondialului de fotbal.
Lehamite generalizată
Manifestanţii şi-au exprimat, deseori cu umor, uneori cu violenţă, profunda lehamite a multor brazilieni faţă de serviciile publice, faţă de corupţia clasei politice şi faţă de cheltuielile imense – 11 miliarde de euro – angajate pentru organizarea Mondialului 2014 de fotbal. Manifestanţii au năvălit de asemenea asupra Ministerului Afacerilor Externe din capitală, aruncând cu cocteiluri Molotov asupra clădirii înainte să fie alungaţi de poliţie.
Preşedintele brazilian a cerut o întâlnire de urgenţă a Cabinetului pentru a discuta despre intensificarea mişcării de protest care nu s-a calmat, în ciuda concesiilor guvernamentale. Preşedintele Dilma Rousseff şi-a anulat o călătorie spre Japonia planificată pentru săptămâna viitoare.
Ce a declanşat fronda socială
Protestele din această săptămână au fost declanşate iniţial de o creştere a taxelor pentru transportul cu autobuzul şi metroul, dar manifestanţii şi-au extins atenţia pe ceea ce ei numesc a fi neglijarea de către Guvern a serviciilor publice, taxele ridicate şi corupţia de neoprit. Protestatarii au fost nemişcaţi de ştirile că Sao Paulo şi Rio de Janeiro au anulat planurile pentru a creşte taxele la transporturile publice.
Protestele vizează de asemenea şi miliardele de dolari cheltuiţi pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 2016, Cupa Mondială de anul viitor şi Cupa Confederaţiilor din această lună. Poliţia din Rio a încercuit joi zona din jurul Stadionului Maracana, existând temeri că manifestanţii vor încerca să disturbe meciul de fotbal din cadrul Cupei Confederaţiei ce se desfăşura acolo.
Polarizare în lumea sportului
Dar lumea fotbalului deja s-a polarizat: noua vedetă a momentului, Neymar, a primit mii de vizualizări pentru postările sale în favoarea protestelor. “Ies pe stadion inspirat de aceste mobilizări”, a scris noul idol pe contul său de Instagram.
Şi Ronaldo s-a implicat în discuţie: “Cupa este o oportunitate incredibilă pentru ţară, pentru a atrage turismul şi investiţiile, dar trebuie să se investească mai mult pentru cheltuielile sociale”, a subliniat el, într-un comentariu mai echilibrat.
Legendarul Pele condamnă protestele, în timp ce Romario, care le sprijină, i-a lansat acuzaţii dure. “Când tace, Pele este un poet”, a fost fraza devenită virală în mesajele schimbate pe reţelele de socializare la adresa lui Edson Arantes do Nascimento, Pele, după ce acesta le-a cerut manifestanţilor să pună capăt protestelor şi să susţină selecţionata de fotbal a ţării la Cupa Confederaţiilor.
Afirmaţia îi aparţine lui Romario de Souza Faria, cunoscut ca Romario, care s-a plasat în fruntea criticilor lansate împotriva Regelui Fotbalului.
“Emoţia tulbură Brazilia”
“Să uităm toate această emoţie care tulbură azi Brazilia, toate aceste proteste, şi să ne amintim că echipa braziliană este ţara şi sângele nostru”, declarase Pele, îmbrăcat în tricoul selecţionatei, într-o imagine video difuzată pe Internet. Iar Romario a răspuns: “Îi înţeleg pe cei care protestează, în această ţară este nevoie de mai multă seriozitate politică şi de sensibilitate socială”, notează cotidianul ABC, preluat de agerpres.ro.
O bună parte din ciocnirile cu poliţia au avut loc la porţile stadioanelor unde se desfăşoară partidele din cadrul Cupei Confederaţiilor, pentru că Brazilia, în loc să protesteze la adresa FMI, protestează la adresa FIFA, notează ziarul.
Romario şi-a cerut scuze că l-a citat din nou pe Pele, dar a spus că este de datoria lui ca deputat federal să-i spună să se abţină de la comentarii. Fostul campion mondial a insinuat inclusiv că Pele a luat probabil bani mulţi de la FIFA pentru a face astfel de declaraţii.
Pele s-a grăbit să-şi ceară scuze pentru a evita ca imaginea lui să fie şi mai mult afectată, asigurând că sprijină deplin protestele: “Vă rog să nu mă înţelegeţi greşit. Sunt în favoarea acestei mişcări pentru dreptate în Brazilia. Am cerut doar ca toată lumea să sprijine selecţionata noastră de fotbal”, a rectificat el.
FIFA nu se gândeşte la suspendarea Cupei Confederaţiilor
Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a anunţat vineri că nu ia în calcul suspendarea Cupei Confederaţiilor din cauza protestelor care au loc în Brazilia, ţara gazdă a competiţiei. "Până în acest moment, nici FIFA, nici comitetul local de organizare nu au discutat vreodată o asemenea posibilitate, de a suspenda Cupa Confederaţiilor", a indicat forul fotbalistic internaţional într-un comunicat.
Speculaţiile presei
În Brazilia, postul de radio CBN şi ziarul Estado de Sao Paulo anunţaseră în cursul zilei de vineri că FIFA ar putea suspenda Cupa Confederaţiilor. Conform site-ului CBN, "FIFA va cere compensaţii Braziliei dacă va trebui suspendată Cupa Confederaţiilor".
Un respectat jurnalist sportiv brazilian, Juck Kfouri, a afirmat că, dacă FIFA va anula Cupa Confederaţiilor, va da vina pe autorităţile braziliene fiindcă nu au fost capabile să asigure securitatea competiţiei. Potrivit Estado, FIFA negociază cu echipele participante la Cupa Confederaţiilor, pentru a nu părăsi competiţia. Publicaţia Folha de Sao Paulo a scris că FIFA şi echipele participante sunt "îngrozite" de situaţie.