x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta, furioasă după ce senatorul John McCain l-a făcut "dictator neofascist” pe Viktor Orban

Budapesta, furioasă după ce senatorul John McCain l-a făcut "dictator neofascist” pe Viktor Orban

de Marina Constantinoiu    |    04 Dec 2014   •   10:39
Budapesta, furioasă după ce senatorul John McCain l-a făcut "dictator neofascist” pe Viktor Orban
Sursa foto: GEORGES GOBET/AFP/Getty Images

Ministerul ungar de Externe l-a convocat pentru consultări pe trimisul american la Budapesta, după ce senatorul american John McCain l-a catalogat pe premierul ungar Viktor Orban drept „dictator neo-fascist”, relatează Russia Today.

SUA sunt, printre altele, îngrijorate de apropierea dintre Ungaria şi Rusia, mai ales în contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre Occident şi Moscova, pe fondul crizei ucrainene.

Însărcinatul american cu afaceri Andre Goodfriend va trebui să dea explicaţii în legătură cu afirmaţiile lui McCain. „Guvernul Ungariei respinge afirmaţiile senatorului John McCain referitoare la premierul ungar şi la relaţia dintre Ungaria şi Rusia”, a declarat Levente Magyar, secretar de stat în MAE ungar, pentru agenţia naţională de presă ungară.

Între timp, şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto i-a dat replica miercuri senatorului american John McCain, relatează agenţia MTI. 

Szijjarto a ţinut să sublinieze că alegătorii ungari şi-au exprimat în trei rânduri opţiunea cu privire la viitorul ţării. „De trei ori ei şi-au exprimat în mod clar opţiunea şi toată lumea ar trebui să respecte acest lucru. Dacă cineva îşi bazează opinia asupra afacerilor interne ungare doar pe articole de presă, ar putea ajunge rapid în situaţia de a face comentarii fără fundament”, a subliniat ministrul ungar. 

Pentru început, John McCain, fost candidat la alegerile prezidenţiale americane în 2008, a pus la îndoială desemnarea lui Colleen Bradley Bell pentru funcţia de ambasador al SUA în Ungaria. În opinia senatorului veteran, Bell este o candidată „complet nepotrivită” pentru a conduce misiunea diplomatică americană în Ungaria, o „ţară foarte importantă unde se întâmplă lucruri rele”. 

În opinia lui McCain, nominalizarea lui Bell a fost „cel mai scandalos exemplu” al delimitării preşedintelui Obama de un mai vechi compromis bipartit potrivit căruia 70% dintre ambasadori sunt diplomaţi de carieră şi doar 30% candidaţi politici. El a explicat că Bell este o producătoare de „soap opera” (echivalentul american al telenovelelor - n.r.), cu puţine cunoştinţe în materie de politică externă şi probleme de securitate naţională, dar „care a donat şi colectat milioane de dolari campaniei lui Obama”. 

”Ungaria este un aliat apropiat în multe privinţe, dar nu există nicio îndoială că, de când a preluat şefia Executivului în 2010, premierul Viktor Orban a centralizat puterea”, a subliniat McCain, amintind de critici aduse la adresa acestuia pe tema nerespectării practicilor şi principiilor democratice. Orban „a redus independenţa justiţiei ungare, a promovat modificări constituţionale controversate şi a plasat restricţii dure asupra organizaţiilor neguvernamentale”, a notat senatorul republican. Orban îi priveşte pe membrii societăţii civile ca pe nişte „activişti politici plătiţi” care servesc unor interese comune, a continuat McCain, care a denunţat şi apropierea dintre Orban şi Vladimir Putin. 

Nominalizarea lui Bell a fost aprobată cu 52 de voturi pentru şi 42 împotrivă, toţi democraţii votând pentru şi toţi republicanii împotrivă. Ministerul ungar de Externe şi-au dat acordul pentru numirea acesteia în toamnă. Printre altele, Colleen Bradley Bell este unul dintre producătorii popularului serial de televiziune „The Bold and the Beautiful”.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban