Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse şi-a exprimat, miercuri, speranţa că Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) vor respecta înţelegerea privind amânarea implementării acordului de liber schimb, parte a celui de asociere, în caz contrar Moscova rezervându-şi "dreptul de a reacţiona", informează RIA Novosti.
"Sperăm că autorităţile de la Kiev, precum şi actuala şi viitoarea conducere a UE vor respecta acordurile înregistrate în timpul reuniunii ministeriale din 12 septembrie de la Bruxelles, cu participarea Rusiei, ceea ce va permite evitarea unor noi tensiuni în relaţiile comercial-economice ruso-ucrainene", se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe al Rusiei.
După cum se atenţionează în comunicat, "în cazul încălcării acordurilor încheiate şi al începerii implementării temporare a unor prevederi sau altora din cele care se referă la zona de liber schimb 'profundă şi atotcuprinzătoare', ne rezervăm dreptul de a reacţiona imediat, în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi ale Uniunii Vamale".
Marţi, Parlamentul European şi parlamentul Ucrainei au ratificat în acelaşi timp Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina. "Alături de acordul dat anterior de Consiliul UE, respectiva acţiune a parlamentului ucrainean deschide în principiu posibilitatea aplicării înainte de termen, de la 1 noiembrie anul curent, a o serie de prevederi ale Acordului de asociere, în partea care se referă la crearea unei zone de liber schimb între UE şi Ucraina", subliniază comunicatul diplomaţiei ruse.
În acelaşi timp, MAE rus constată, "în pofida triumfalismului ostentativ cauzat de mult aşteptata ratificare, un pluralism de opinii printre europarlamentari în ceea ce priveşte dezbaterea acestei probleme, pluralism ce apropie PE de o evaluare mai realistă a stării reale de lucruri, a politicii Kievului şi autorităţilor de la Bruxelles".
"Vedem posibilitatea reglementării în perspectivă a întregului complex de probleme din jurul Ucrainei şi, în plan mai larg, într-o anvergură paneuropeană, printr-o conlucrare la construcţia unui spaţiu economic şi umanitar comun din Atlantic până în Oceanul Pacific, o punere de acord a proceselor de integrare eurasiatic şi european, o coooperare activă între UE şi Uniunea Vamală/Uniunea Eurasiatică, în interesele tuturor cetăţenilor Marii Europe", conchide MAE rus.