Poziţia României în privinţa crizei refugiaţilor din UE va fi clarificată, azi, într-o şedinţă CSAT. Întâlnirea vine în contextul în care Ungaria a început să ridice un gard la frontiera cu ţara noastră pentru a împiedica un potenţial val de imigranţi. Potrivit analiştilor, criticile aduse de România Ungariei, cu această ocazie, sunt o oportunitate de a ne arăta „solidari” cu UE, chiar dacă ţara noastră refuză cotele de refugiaţi sugerate de la Bruxelles.
Solidaritatea „după posibilităţi” cu statele UE în rezolvarea crizei refugiaţilor rămâne cuvântul de ordine printre politicienii români, înainte de şedinţa CSAT de azi, în care se vor stabili paşii pe care ţara noastră trebuie să-i urmeze în această privinţă. Între timp, între Bucureşti şi Budapesta a izbucnit un război al declaraţiilor provocat de criticile aduse de premierul Victor Ponta guvernului maghiar, referitoare la felul în care autorităţile din această ţară îi tratează pe refugiaţi. „Com-portamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa. Ziduri, câini, poliţişti, arme - asta arată ca în anii ’30 în Europa. E un lucru pe care îl spun cam toţi liderii europeni”, afirma, ieri, Ponta.
Oportunitate de imagine
Potrivit analistului politic Cristian Pîrvulescu, criticile premierului au menirea de a face liderii europeni să uite că ţara noastră se opune cotelor obligatorii de refugiaţi, mutând atenţia asupra unui rău mai mare. „Este o oportunitate pe care domnul Ponta a folosit-o pentru a arăta că are altă poziţie faţă de Ungaria. Asta deşi, la consiliul JAI de săptămâna trecută, România a fost una dintre cele patru ţări care au încercat să blocheze procesul de redistribuire a refugiaţilor. A folosit această oportunitate pentru a dovedi că este un politician care se opune practicilor neeuropene ale Ungariei”, a declarat Pîrvulescu. Poziţia Ungariei în problema refugiaţilor pune într-o lumină mai bună România, chiar dacă ţara noastră refuză cotele obligatorii, spune şi directorul Institutului Diplomatic Român, Vlad Nistor.
„România este printre ţările cu o poziţie moderată, dar deschisă în această privinţă. Deschisă în a accepta refugiaţi în măsura a ceea ce poate absorbi. Aici Ungaria joacă un rol incorect politic. Ungaria acţionează deja în afara principiilor europene”. Vlad Nistor spune că actuala criză este un test pentru Uniunea Europeană, care trebuie să ajungă urgent la un numitor comun în privinţa politicii ex-terne şi de securitate. „Coerenţa politicilor externe şi de securitate au fost mereu o problemă a Uniunii. Sper ca această criză să ducă la grăbirea creării unei politici comune, mai ales că aceasta este prima provocare de dimensiuni mari cu care se confruntă. Criza se va acutiza. Europa trebuie să-şi dovedească unitatea”, a declarat Vlad Nistor.