x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE se teme de riscul contagiunii în cazul declarării independenţei Scoţiei

UE se teme de riscul contagiunii în cazul declarării independenţei Scoţiei

de Agerpres    |    14 Sep 2014   •   10:52
UE se teme de riscul contagiunii în cazul declarării independenţei Scoţiei

Liderii europeni se tem că eventuala declarare a independenţei Scoţiei ar spori riscul de contagiune în alte state ale Uniunii Europene, în condiţiile în care pe 18 septembrie va fi organizat un referendum în rândul electoratului scoţian privind apartenenţa la Regatul Unit, notează AFP.

În urmă cu câteva zile, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze sondajele de opinie legate de apartenenţa Scoţiei la Regatul Unit, subliniind că este vorba despre o ''afacere internă''.

Totuşi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, declarase în luna februarie că ar fi ''extrem de dificil, dacă nu imposibil'' pentru o Scoţie independentă să adere la Uniunea Europeană.

''Ar fi foarte dificil de obţinut acordul tuturor celorlalte ţări membre UE pentru a accepta o nouă ţară care ar proveni dintr-un stat membru'', a explicat Barroso.

El a dat ca exemplu Spania, care se confruntă cu revendicări secesioniste şi refuză să recunoască independenţa Kosovo. ''Este într-un fel o situaţie similară, întrucât este vorba despre o ţară nouă'', a adăugat şeful executivului comunitar.

''Un nou stat independent ar deveni, din momentul declarării independenţei sale, un stat exterior pentru Uniunea Europeană'', a susţinut în 2013 preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intervievat în legătură cu situaţia Cataloniei.

În această săptămână, ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a spus că ar prefera ''să îşi imagineze că Marea Britanie rămâne unită''.

Un sondaj de opinie realizat de institutul Survation şi dat publicităţii sâmbătă, cu cinci zile înaintea referendumului, arăta că 54% dintre scoţieni ar vota pentru rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unit, în timp ce 46% s-ar pronunţa pentru independenţă.

Precedentul sondaj realizat de institutul Survation, publicat joi de cotidianul scoţian The Daily Record, credita tabăra celor care spun 'Nu' independenţei cu 47,6% din intenţiile de vot, pe adepţii 'Da'-ului cu 42,4%, indecişi fiind 10%. Fără indecişi, 'Nu' ar obţine 53% din sufragii, faţă de 47% care ar spune 'Da' independenţei, conform sondajului publicat joi de The Daily Record. 

×
Subiecte în articol: independenta scotia referendum scotia