x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un papagal, martor într-o anchetă de crimă

Un papagal, martor într-o anchetă de crimă

de Irina Stoica    |    13 Iun 2016   •   18:28
Un papagal, martor într-o anchetă de crimă

Un martor-cheie ar putea face lumină într-un caz de crimă cu autor necunoscut, în Statele Unite. Problema este că martorul nu poate depune mărturie nici în faţa anchetatorilor, nici în instanţă, pentru că nu este om, ci pasăre – un papagal gri african.

Stăpânii papagalului Bud au crezut că nu aud bine prima dată când pasărea a strigat: „Nu trage! Nu cumva să tragi!”. Au făcut însă repede legătura cu un eveniment tragic petrecut în mai 2015, când fostul stăpân al papagalului, Martin Duram, a fost împuşcat mortal în casă. Soţia lui a fost, şi ea, împuşcată în zona capului, dar a supravieţuit. Actualii îngrijitori ai lui Bud bănuiesc că pasărea repetă acum ce a auzit în ultimele momente de viaţă ale lui Martin. În afară de aceste cuvinte pe care le pronunţă foarte clar şi, culmea, cu o voce care semănă cu cea a fostului stăpân, pasărea pare că imită o ceartă cruntă între două persoane. Cearta se încheie cu stigătul disperat „Nu trage!”.

Noii stăpâni ai papagalului, adică fosta soție a victimei şi noul ei soţ, au filmat scenele şi le-au dus la Poliţie. Ei cred că papagalul ar putea debloca ancheta, ajunsă într-un punct mort. La solicitarea de a asculta ce are de zis papagalul, procurorul de caz a cam ridicat din umeri. „Nu ştiu să existe un precedent pentru aşa ceva. Nici nu ştiu cum ar putea ajunge papagalul martor la proces. Când îi ceri să ridice mâna dreaptă pentru jurământ, el ce-o să ridice? O aripă? Un picior?”, spune procurorul Robert Springstead.

Asupra soţiei victimei a planat, la un moment dat, bănuiala că şi-a omorât bărbatul şi apoi a avut o tentativă de sinucidere care a dat greş.

 

 

×