Şapte jurnalişti turci au fost condamnaţi, în ultimele 24 de ore, pentru “complotarea în vederea răsturnării guvernului” de la Ankara, tentativă care a avut loc în urmă cu doi ani.
Potrivit Uniunii Jurnaliştilor Turci, 54 de ziarişti sunt arestaţi pentru aceleaşi acuzaţii şi alţi nouă au fost reţinuţi săptămâna trecută. Doi reporteri de investigaţii şi autori ai mai multor cărţi despre activităţile secrete ale unor instituţii ale statului au fost condamnaţi duminică pentru apartenenţă la o grupare teroristă şi instigare la ură.
Luni au urmat alţi cinci – un scriitor şi patru reporteri de la site-ul Odatv – găsiţi vinovaţi pentru aceleaşi capete de acuzare. În urmă cu aproximativ trei săptămâni, alţi trei jurnalişti au fost aruncaţi după gratii după ce au fost găsiţi vinovaţi de apartenenţă la o grupare ultranaţionalistă (Ergenekon) şi de complotarea împotriva guvernului.
Potrivit unor surse, aceşti jurnalişti sunt de origine kurdă, iar relatările lor “antiguvernamentale” au fost despre un protest interzis de autorităţile de la Ankara, protest organizat de Partidul Muncitoresc din Kurdistan (condus de Abdullah Ocalan). “Comisia Europeană urmăreşte cu îngrijorare recentele acţiuni ale poliţiei împotriva jurnaliştilor”, a declarat joia trecută comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele. De altfel, în raportul său de evaluarea a progresului Turciei pentru aderarea la Uniunea Europeană, Fuele a evidenţiat numărul uriaş de procese deschise în ultimii patru ani împotriva jurnaliştilor, precum şi cazurile a sute de oameni, majoritatea militari de rang înalt, academicieni şi politicieni, care au ajuns în faţa justiţiei pentru “presupuse comploturi împotriva guvernului”, informază Reuters. “Fiind o ţară cu statut de candidat la UE, ne aşteptăm ca Turcia să implementeze principiile democratice şi să permită dezbaterile publice”, a adăugat Fuele. Organizaţiile Human Rights Watch şi Reporteri fără frontiere, Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt alături de sutele de protestatari care au ieşit pe străzi la Ankara şi Istanbul pentru a manifestat împotriva căluşului pe care guvernul îl pune la gura presei, suprimându-i drepturile şi libertăţile.
De partea cealaltă a baricadei, autorităţile l-au luat pe “Nu” în braţe şi defilează cu el în faţa mass-media internaţionale: “Este nedrept ca Executivul să fie expus la acuzaţiile că încearcă să amuţească vocea presei sau să limiteze libertatea presei”, a declarat Besir Atalay, ministrul de Interne. În aşteptarea alegerilor legislative din iunie, autorităţile turce încearcă să creeze contextul favorabil organizării şi bunei desfăşurări scrutinului. Turcia, membru NATO şi ţară cu aspiraţii la UE, se află acum, în opinia premierului Recep Tayyip Erdogan, la o răscruce de drumuri: în mijloc se află Turcia, iar în jurul ei ţările musulmane care au nevoie de un model de urmat.