x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cum a ajuns Direcția Copilului rețea de prostituție    

Cum a ajuns Direcția Copilului rețea de prostituție    

de Diana Scarlat    |    19 Iul 2016   •   17:00
Cum a ajuns Direcția Copilului rețea de prostituție    
Sursa foto: saiyood/Getty Images/iStockphoto

Declarațiile ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, referitor la traficul de persoane și rețelele de proxeneți din Direcția Copilului nu reprezintă o noutate pentru angajații din sistem. Sindicaliștii se luptă de peste 15 ani, încercând să dea publicității informații din interior, iar rapoartele serviciile de informații sunt ascunse de susținătorii directorilor de DGASPC.

Opt dosare sunt în derulare, în mai multe județe din țară, vizând activitatea de proxenetism, dar și alte abuzuri și infracțiuni, la Direcția Copilului. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că există suspiciuni de trafic de persoane și prostituție în orfelinate și în centrele pentru vârstnici din țară. Declaraţiile ministrului vin la două săptămâni după ce şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria, din cadrul DGASPC sector 1, au fost arestaţi preventiv. Ei sunt acuzați de infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare. Mai multe cazuri sunt achetate acum de DIICOT, în zona de sud-est a țării. Ministrul a precizat că a primit aceste informații de la serviciile secrete, în luna mai, când a preluat mandatul. Liderul sinidical Gavriel Chifu, secretar general Publisind, explică: „Toate aceste lucruri se știu de mulți ani, iar noi am tot încercat să le scoatem la iveală. Chiar săptămâna trecută am mai tras un semnal de alarmă, în acest sens. Toate lucrurile acestea sunt posibile pentru că șefii de centre sunt numiți politic de către directorii DGASPC, care prin lege sunt numiți politic. Au angajat mii de oameni, în toată țara, nu pe criterii de competență, ci pe criteriul apartenenței la partidele care-i susțin. Informări se fac permanent, dar ajung pe masa unor lideri politici care le ascund, pentru că o mână spală pe alta”.

Legislație pentru încurajarea infracțiunilor

Ministerul Muncii are răspunderi limitate în interiorul sistemului, iar situația a fost legiferată și este acceptată de mulți ani, deși au avut loc multe evenimente soldate uneori cu moartea copiilor și tinerilor din orfelinate. După ce doi tineri s-au sinucis, în luna decembrie 2015, la un centru de plasament din Craiova, încă o adolescentă din Dâmbovița a fost găsită moartă, în ianuarie anul acesta. Fata fugise să se ascundă în casa bunicii ei, pentru că era abuzată, ameninţată și obligată să se prostitueze chiar de către angajații centrului. Anul trecut, DIICOT a descins la centrul de plasament Floare de Colţ, din Târgoviște, unde s-a descoperit o reţea de trafic de persoane. Una dintre angajatele centrului îi ajuta pe proxeneţi să racoleze fete pentru prostituţie. În această situaţie era și adolescenta care a fost găsită moartă în luna ianuarie. Angajata anchetată este acuzată de complicitate la trafic de persoane, într-o reţea de crimă organizată, care include angajaţi ai DGASPC, însă a rămas angajată în sistem, pentru că nu poate fi dată afară, până când nu se pronunță definitiv instanța de judecată. Conform legislației în vigoare, salariații nu pot fi înlăturați din funcții, nici măcar atunci când se descoperă abuzurile grave sau infracțiunile pe care le comit. Mai mult, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Gabriela Coman, ne-a explicat că atât autoritatea, cât și corpul de control al Ministerului Muncii încearcă să intervină de fiecare dată când se primesc informații despre abuzuri sau alte nereguli, însă și posibilitatea lor de intervenție este limitată prin lege.

Alegerile îi interesează mai mult

 

Cu două luni în urmă, când Jurnalul Național a semnalat mai multe nereguli la DGASPC Dolj și Olt, corpul de control al Ministerului Muncii a reușit să intervină și a rezolvat o parte dintre probleme, însă angajații pe care șefii de centre de plasament îi suspectau că ne-ar fi furnizat informații au fost înlăturați, prin desființarea posturilor, tot pentru că nu au putut fi concediați. „Ne-au acuzat că am făcut toate astea nu pentru că sunt torturați copiii și mâncarea e stricată, ci pentru că suntem înainte de alegerile locale și vrem, de fapt, să nu câștige primăria fostul director al DGASPC”, ne-a mărturisit unul dintre angajații care ne-au furnizat informații din interiorul unuia dintre centrele de plasament din județul Olt.

Proxeneții din DGASPC Olt

Cazurile anchetate în prezent, la care se referea ministrul Muncii, sunt în județul Olt, unde mai multe minore din centre de plasament au fost obligate să se prostitueze, anul trecut. Mai multe orfane, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, au fost salvate, în aprilie anul trecut, din mâinile traficanților de carne vie. Procurorii DIICOT au arătat că fetele erau racolate din centre de plasament din judeţul Olt, de cinci bărbaţi care le promiteau că se vor căsători cu ele. Fetele plecau de bună voie. Minorele ademenite de traficanți erau apoi amenințate, bătute și obligate să se prostitueze în Slatina şi alte localităţi din Oltenia. Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Olt afirmau atunci că de câteva ori chiar ei au anunțat poliția pentru a recupera unele dintre minore din locurile unde ajungau după ce plecau cu diverși bărbati.

Unii angajați care nu au mai suportat teroarea din sistem au apelat la sinidcate și la presă, pentru a transmite informațiile. Mulți au fost forțați apoi să plece din centrele la care lucrau, prin desființarea posturilor. Sesizările legate de abuzurile grave sunt transmise imediat de ANPDC președintelui Consiliului Județean, care este angajatorul personalului din aceste centre, dar totul se oprește la nivel politic.

Numai anul trecut, 1.555 de copii au ajuns în grija statului. În România există 1.100 de instituții publice în care sunt protejați copiii care nu sunt îngrijiți de părinți.

„Ne confruntăm cu sesizări care vin de la personal, de la copii sau părinți, relativ frecvent. Am avut și sesizări de genul celor menționate de ministrul Pîslaru, pe care le-am sesizat mai departe” - Gabriela Coman, șefa ANPDC

×