x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi, scut în abuzurile „Portocalei” din Oradea

Kovesi, scut în abuzurile „Portocalei” din Oradea

de Dan Constantin    |    10 Ian 2019   •   12:04
Kovesi, scut în abuzurile „Portocalei” din Oradea

Scandalul declanșat de înregistrările -șoc ale convorbirilor procurorilor DNA din Oradea are magnitudinea unui cutremur similar cu cel provocat de căderea de pe soclu a ,,portocalelor” din cuibul de ilegalități de la Ploiești. Procurorul Man, vocea care stabilea traseele pe care vor fi eliminați judecătorii incomozi, intră și el sub anchetă. Miercuri a fost convocat la Parchetul General.Victimele abuzurilor spun că ilegalitățile petrecute la Oradea erau cunoscute și acoperite de Codruța Kovesi, de CSM și Inspecția Judiciară, complici în violarea Justiției într-un grup organizat.

Șeful structurii teritoriale DNA Oradea, Cristian Man, este ,,vedetă” a sistemului nu de azi, de ieri. A fost protagonistul unor abuzuri reclamate de victimele anchetelor cu mult înainte ca ,,unitatea de elită” de la Ploiești să-și câștige notorietatea. Procurorul Man, elev destoinic al procurorului pensionat Chirculescu, a preluat de la acesta ștafeta dosarelor deschise împotriva judecătorilor care dădeau semne de independență. Două loturi de judecători și avocați din Oradea au fost trimiși în judecată după ce la conducerea centrală a DNA a fost instalată Kovesi Coduța. Marele dosar în care patru judecători de la Tribunalul Oradea și Curtea de Apel erau acuzați de fapte de corupție a făcut implozie chiar în structura centrală a DNA, fiind închis la București în 2017 cu motivația ,,fapta nu există”, după ce magistrații în cauză au trecut prin experiența teribilă a suspendării din funcții. Calvarul de la Oradea, orchestrat de procurorii abuzivi, nu s-a desfășurat pe tăcute; dimpotrivă, apelurile directe făcute de victime la DNA, CSM , Inspecția judiciară au avut ecou doar în câteva publicații, dar efectul a fost zero la forurile din justiție.

Startul anchetei, pornit cu mascații

Judecătoarea Curții de Apel Oradea, Florica Roman, cu o vechime de 15 ani, află cu uimire că a devenit ținta DNA. Iată cum a debutat vârtejul teribil în toamna anului 2012 .,,Un prieten al soțului i-a povestit că a fost luat cu mascații și dus în fața procurorului Ciprian Man fără un motiv explicit. Procurorul face presiuni asupra lui să declare mincinos că mi-a dat bani pentru a ,,rezolva” un dosar la Tribunalul Bihor. Am fost revoltată și nu înțelegeam ce se întâmplă, nu-l cunoșteam pe acest procuror, fiind judecător la Secția civilă nu avusesem ocazia să îi contrazic soluțiile. M-am adresat a doua zi președintelui de atunci al CSM, doamna Alina Ghica. Doamna Ghica a trimis sesizarea mea la Inspecția Judiciară, care, fără să facă verificări efective mi-a răspuns, în două rânduri că: în dos. 37/P/2012 se fac cercetări cu respectarea dispozițiilor procedurale. Semnat indescifrabil. Am întrebat-o pe doamna Cravelos, șefa IJ, cine a cercetat cazul semnalat. Mi-a răspuns că procedura nu permite să-mi comunice numele inspectorului. Abia în septembrie 2013 am fost citată pentru prima dată la DNA și am dat o declarație în fața procurorului Ciprian Man”.

Florica Roman, respinsă la audienţă la DNA

Judecătoarea Florica Roman, trecută prin mașina de paradit de la Oradea, descrie calvarul prin care a trecut. ,,Pe parcursul anchetei, în perioada 2012-2014, fiind noi înșine vătămați de acțiunile abuzive ale procurorilor DNA Oradea, am făcut solicitări repetate al DNA Central de preluare a dosarului ori cereri de recuzare, reclamând comportamentul abuziv și revanșard al procurorilor, cereri care ne-au fost respinse. Personal m-am dus, în anul 2014, la sediul DNA București și am cerut audiență la procurorul-șef Laura Codruța Kovesi pentru a-i spune despre situația de la DNA Oradea și despre abuzurile care au loc aici, sub patronajul procurorului Ciprian Man. Aceasta nu m-a primit în audiență, iar cei de la DNA central mi-au spus să fac cerere scrisă, însă după două zile am primit acasă răspuns că mi s-a respins cererea de audiență.”

Kovesi, oarbă și surdă la semnalele pe care le trimiteau cei supuși abuzurilor, încuraja astfel derapajele grave de la procedurile legale ale anchetelor. Mai mult, numărul de reclamații de la cei nemulțumiți devenea un criteriu informal pentru acordarea calificativelor, ticăloșia fiind premiată cu distincții și avansări în ierarhie. Kovesi și-a asumat rolul de capac pe oala care fierbea. La fel a procedat și în cazul „unității de elită” de la Ploiești.

Culoarele Justiţiei, trasate la gargară

Caseta cu înregistrarea discuțiilor fără perdea reprezintă de fapt un autodenunț involuntar. Aflăm maniera de acțiune valabilă încă în 2018 pentru stabilirea traseelor eliberate de judecătorii incomozi pe care urmează să fie plasate dosarele DNA spre ,,dreapta ” judecată. Discuția devoalată are cinci protagoniști- echipa DNA de la Oradea, formată din procurorii Man Ciprian, Munteanu Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian.

 

Cuibul de vipere putea fi stârpit în 2014!

Dosarul 37/P/2012 întocmit de procurorii DNA Oradea acuza patru judecători pentru fapte imaginare, fără probe și cu declarații smulse sub presiune. Cazul a revoltat și îngrijorat pe toți magistrații din Curtea de Apel care s-au adresat Consiliului Superior al Magistraturii pentru a cere apărarea independenței, grav avariate de anchetatorii care au imputat în rechizitoriu hotărâri judecătorești. Judecătorii CA Oradea au sesizat că procurorii considerau un abuz în serviciu pus în seama unui magistat că în cursul deliberării nu a ținut cont de opinia unui alt judecător care a rămas cu opinie separată. Față de acest mod de a ancheta, care încălca grav secretul deliberării consacrat de art.392 Cod de procedură penală, toți judecătorii CA și de la Tribunalul Bihor au adresat întrebări CSM, printre ele dacă judecătorul poate fi chestionat asupra opiniilor din timpul deliberării. Răspunsul dat de ,,garantul independenței justiției”, prin Hotărârea plenului CSM nr.846 bis din 2014, a fost redactat într-o manieră ambiguă, fără să atingă fondul problemei. La fel procedase și Inspecția Judiciară. Instanțele de judecată de la Curtea de Apel Cluj au constat însă definitiv încălcări foarte grave ale legii, de la încălcarea secretului deliberării și a dreptului la apărare până la trimiterea în judecată pentru fapte care nici măcar nu erau descrise. Cu toate acestea, nici un procuror DNA Oradea nu a fost tras la răspundere, nici măcar disciplinară. ,,Acești procurori DNA și-au continuat nestingheriți activitatea de represiune, călcând în picioare toate prevedererile legale privind independența justiției, în disprețul total al drepturilor cetățenilor la o justiție independentă, înfăptuită de judecători liberi de orice presiuni și influențe”, notează pe blogul ei judecătoarea Roman.(Dan Constantin)

„Personal m-am dus în anul 2014 la DNA București și am cerut audiență la procurorul -șef Laura Codruța Kovesi pentru a-i spune despre situația de la DNA Oradea și despre abuzurile care au loc aici sub patronajul procurorului Ciprian Man.”

Florica Roman, judecător CA Oradea

 

×
Subiecte în articol: Laura Codruţa Kovesi abuz