În România ar mai fi nevoie de circa 10.000 de locuri în penitenciare, pentru a se putea asigura condiţiile cerute de CEDO pentru deţinuţi. Calculul este făcut pentru un număr maxim de 30.000 de condamnaţi încarceraţi, iar investiţia ar fi de aproximativ un milion de euro. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, vede rezolvarea problemei prin investirea în sistemul de probaţiune.
Bilanţul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor (ANP) arată că numărul deţinuţilor a înregistrat o scădere record în 2015, în urma unui număr foarte mare de eliberări condiţionate.
România trebuie să plătească doar pentru anul trecut 7 milioane de euro pentru condamnările la CEDO, cele mai multe fiind pentru condiţiile din detenţie. Scăderea numărului de deţinuţi prin eliberare condiţionată pare o rezolvare a problemei, însă foarte mulţi dintre cei eliberaţi condiţionat sunt infractori violenţi.
Numai în ultimele cinci zile s-au înregistrat două infracţiuni grave comise de recidivişti: un fost condamnat pentru tentativă de omor, eliberat condiţionat în 2013, a bătut crunt o tânără salvamontistă, în staţiunea Straja, iar la Iaşi cinci recidivişti au violat o femeie. ANP arată că ponderea deţinuţilor recidivişti a scăzut de la aproape 50%, în 2010, la 40,33%, în anul 2015, deşi nu se iau în calcul cei care pleacă din ţară după eliberarea condiţionată şi comit faptele în alte ţări. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, consideră că rezolvarea problemei suprapopulării penitenciarelor este investiţia în sistemul de probaţiune, nu construirea de noi penitenciare.
„Construirea de noi penitenciare este un tip de măsură pe termen lung, dar cred că măsura cea mai eficientă pe termen scurt şi mai puţin costisitoare este investirea în sistemul de probaţiune", a declarat Raluca Prună, cu ocazia prezentării bilanţului. Investiţiile pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie cresc de la un an la altul. Fondurile alocate în anul 2015 au ajuns la 225.614.000 de lei, faţă de 206.898.000 lei, în 2014.
Conform bilanţului ANP, numărul persoanelor încarcerate la 31 decembrie 2015 se ridica la 28.334, dintre care 25.055 condamnaţi definitiv (88,43%) Bilanţul ANP arată că numărul deţinuţilor care au beneficiat de eliberare condiţionată a crescut de la 8.420, în 2010, la 10.920 în 2015.
Cinci recidivişti eliberaţi condiţionat au violat o femeie fără adăpost şi l-au bătut pe concubinul ei, miercuri noaptea, la Iaşi. Al şaselea violator a fost un minor de 13 ani. Doar doi dintre violatori sunt cercetaţi în stare de arest, iar minorul va rămâne sub control judiciar până va fi condamnat definitiv, apoi va beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei şi eliberare condiţionată conform noului Cod Penal.