Cinci profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în frunte cu fostul rector, urmau să fie arestați la propunerea unui procuror - noua ,,vedetă” din spectacolul cătușelor. O personalitate a farmacologiei românești, prof. univ. dr. Marius Bojiță, a fost umilit, trimis spre instanță încătușat, ca inculpat într-un aberant dosar de abuz în serviciu. Judecătorul a demolat cererea procurorului de arestare preventivă a profesorilor universitari.
Ajuns la 77 de ani, Marius Bojiță, fostul rector al UMF Cluj Napoca și președinte al Fundației Transilvania Leaders, a fost adus încătușat la Judecătoria Cluj, unde s-a judecat cererea de arestare făcută de procurorul Birtoc. În proces apar ca inculpați pentru abuz în serviciu, alături de Marius Bojiță, încă patru cadre didactice universitare care trebuia arestate. Cazul a stârnit o vie emoție în comunitatea universitară din Cluj, care nu exclude că acțiunea în forță a procurorului are și o motivație politică. Fostul rector este un apropiat al social-democraților, la un moment dat fiindu-i propusă conducerea locală a PSD; procurorul Birtoc Mihai este cunoscut pentru înregimentarea lui în mișcarea #rezist - falanga magistrați, o publicație de investigații punându-l pe lista ,,acoperiților”din magistratură.
Birtoc învață profesorii cum să-și țină cursurile
Rechizitoriul vizează modul în care s-a desfășurat un curs de perfecționare de două săptămâni pentru farmaciști. „În perioada 16.11.2016 - 29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a organizat cursul de perfecționare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului-Metode moderne aplicate în sudii de stabilitate” în care figurează ca participante un număr de 30 de persoane. Acestea au achitat taxa de înscriere și au fost declarați admiși la examenul din 6.12.2016. ”Marea investigare a procurorului, care a interogat 40 de persoane, ajunge la concluzia, după aproape trei ani de anchetă asupra unui curs universitar de 14 zile, că ,,activitatea didactică a numiților (...) se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusținerea activității didactice, fie prin susținerea acesteia într-un mod parțial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora”. Procurorul se transformă într-un cenzor al activității didactice și scoate din atributele învățământului universitar și prerogativa profesorului cel mai calificat în domeniu, imputându-i ,,discuția liberă”, care ajunge, ca fapt agravant, ,,chiar la discuții libere” cu participanții la curs. Rechizitoriul este un sumum de concepte aberante, lansate de procurorul care nu ține cont de autonomia universitară, dar este dispus să lanseze acuzații nereale, nesusținute de fapte. Inculpații propuși la arestare, cadre didactice ale UMF, ,,au condus la vătămarea intereselor legitime ale universității prin neoferirea serviciilor de educație pentru care aceasta a fost înființată.”
Se pune în seamă, ca o probă pentru fapte penale, faptul că farmaciștii au plătit taxa de participare în timpul desfășurării specializării, iar unii au absentat de la ore! În rechizitoriu se trage concluzia că „9 farmaciști care au absolvit cursul de două săptămâni au avut un folos necuvenit, ei activând în sectorul farmaceutic fără a-și dovedi că au cunoștințele necesare”. Evident, procurorul susține o enormitate, erijându-se în comisie de testare a cunoștințelor de înaltă specialitate! Judecătorul Mihai Ghica, spre lauda lui, a respins motivele aberante pe care le-a prezentat procurorul în cererea de arestare a profesorilor de la medicină. Vom urmări desfășurarea în continuare a acestei ,,făcături” care a debutat cu un eșec în ,,spectacolul cătuşelor” montat să reînvie la Cluj- Napoca.
Procurorul a dat drumul unui viitor criminal!
Procurorul Pirtoc Mihai, “regizorul” spectacolului degradant la care au fost supuși profesori universitari în prag de început al anului universitar, este cunoscut ca un cal breaz la Cluj. S-a remarcat când nu l-a arestat pe Ovidiu Tomoiagă pentru o tâlhărie cu violență, executată cu armă albă, în 2014. La scurt timp, cel pentru care procurorul a manifestat clemență a devenit autorul unei crime odioase, omorându-l pe șeful postului de poliție din Vișeul de Jos. Pirtoc a fost ,,premiat” cu un curs de perfecționare în Statele Unite și este devotat ,,sistemului”, manifestând public pentru susținerea fostului procuror general de tristă amintire, Augustin Lazăr.
„Astfel, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că nu poate reține că din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că cei 5 inculpați ar fi comis infracțiunile de care sunt acuzați.”
Decizie a Judecătoriei Cluj