x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 30 de deţinuţi de etnie romă au obţinut diplome recunoscute în Europa

30 de deţinuţi de etnie romă au obţinut diplome recunoscute în Europa

05 Aug 2009   •   00:00

Circa 30 de deţinuţi de etnie romă, de la Penitenciarul Bârcea Mare, de lângă Deva, vor primi, joi, 6 august, diplome de calificare recunoscute în plan naţional şi european, după ce au absolvit cursurile organizate de instituţia de detenţie în meseria de lucrător-finisor în construcţii.



Cursurile de calificare în meserii solicitate pe piaţa muncii se înscriu în proiectul "O şansă pentru persoanele de etnie romă care se vor libera din penitenciar" câştigat de Penitenciarul Bârcea Mare şi finanţat de Uniunea Europeană în colaborare cu Guvernul României, prin Programul PHARE 2006 - Coeziune Economică şi Socială.

Proiectul are o valoare de 60.000 de euro, din care 82 la sută reprezintă fonduri ale UE, iar diferenţa este constituită din cofinanţarea guvernamentală. "Primul curs de calificare în meseria de lucrător-finisor în construcţii s-a încheiat prin susţinerea unui examen de către cele 28 de persoane care execută pedepse privative de libertate, participante la activitatea de calificare profesională. Notele obţinute la proba teoretică şi practică au fost cuprinse între 6,50 şi 10, toţi participanţii la acest curs fiind promovaţi. Programul de formare profesională a avut durata de trei luni şi a fost realizat în colaborare cu Fundaţia Şcoala de Afaceri şi Meserii Timişoara", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare, subcomisar Gabriel Vesa.

Cursurile teoretice şi instruirea practică s-au desfăşurat în spaţiile puse la dispoziţie de Penitenciarul Bârcea Mare. Participanţii au avut la dispoziţie suporturi de curs, material didactic, alte mijloace moderne de predare, toate fiind achiziţionate în cadrul proiectului.

Proiectul iniţiat de Penitenciarul Bârcea Mare va continua, în luna august. În desfăşurare se află cursurile de sudor şi de zidar-pietrar-tencuitor, la care iau parte 56 de deţinuţi. Scopul principal al acestora este ca persoanele condamnate să-şi poată găsi de lucru mai uşor atunci când vor fi eliberate din penitenciar şi să se poată reintegra în societate.

Proiectul "O şansă pentru persoanele de etnie romă care se vor libera din penitenciar" este realizat în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, Sindicatul Siderurgistul de la ArcelorMittal Hunedoara, Fundaţia "Şcoala de Afaceri şi Meserii SAM" Timişoara şi Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad.

Penitenciarul Bârcea Mare a mai derulat, anul trecut, un proiect de calificare a deţinuţilor, 26 dintre aceştia obţinând diplome de frizer şi bucătar în urma cursurilor desfăşurate în închisoare.

×
Subiecte în articol: observator