x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 7,5 milioane de euro pentru gunoiul din parcuri

7,5 milioane de euro pentru gunoiul din parcuri

de Monica Andrei Capatos    |    22 Feb 2010   •   00:00



Întreţinerea şi igienizarea parcurilor din Capitală îi va costa pe bucureşteni 7,5 milioane de euro. Deşi licitaţia organizată de Administraţia Lacuri Parcuri, condusă de Radu Popa, va fi organizată la 1 aprilie, aceasta nu este o glumă. Asta în condiţiile în care instituţia are aproximativ 1.000 de angajaţi care pot presta astfel de servicii, plus utilaje.

Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti este o instituţie în subordinea Consiliului General şi are ca principal obiectiv întreţinerea, îngrijirea, curăţenia şi amenajarea spaţiilor verzi ale oraşului. Controversele în privinţa modului în care această instituţie a fost condusă de-a lungul timpului continuă. Ultima găselniţă a directorului general, Radu Popa, este de a externaliza serviciul de întreţinere şi igienizare a spaţiilor verzi şi aleilor din parcurile Capitalei. Suma pusă în joc, pentru patru ani, este de 7,5 milioane de euro, conform anunţului postat pe site-ul e-licitatie.ro, adică aproximativ două milioane de euro pe an. Enorm, dacă luăm în calcul faptul că ALPAB are aproximativ 1.000 de angajaţi şi utilajele necesare pentru a presta astfel de servicii. Licitaţia va avea loc la 1 aprilie, ALPAB vrând să încheie un acord-cadru cu un singur agent economic. Valoarea estimativă a acordului-cadru este de 30 de milioane de lei, fără TVA, banii urmând să fie plătiţi din bugetul local, iar durata este de 48 de luni de la data atribuirii contractului, instituţia urmând să atribuie anual contracte în baza acordului cadru încheiat. Firmele care participă la licitaţie trebuie să depună o garanţie de participare de 300.000 de lei şi una de bună execuţie reprezentând cinci procente din valoarea contractului. În acest moment ne este foarte clar de ce directorul instituţiei, Radu Popa a declarat, în urmă cu trei săptămâni, atunci când şi-a făcut bilanţul, că anul acesta vrea să ceară municipalităţii un buget dublu.


BANI MULŢI, PROIECTE CRITICATE
În 2009, ALPAB a dispus de 56.000 de lei, echivalentul a aproximativ 14 milioane de euro. Acum vrea 28 de milioane. Dacă le va primi, vom vedea în şedinţa Consiliului General din această săptămână, când se va discuta bugetul Capitalei. Anul trecut, conducerea Administraţiei Lacuri şi Parcuri a cheltuit, în plină criză financiară, mulţi bani pe nişte proiecte criticate chiar de primarul general, Sorin Oprescu. Astfel, au fost daţi 720.000 de euro pentru achiziţionarea de ceasuri din aur, 700.000 de euro pentru reabilitarea fântânilor de pe Bulevardul Unirii şi 500.000 de euro pentru o platformă de skateboard, terenuri
de sport şi patinoare amenajate pe timp de iarnă.

×
Subiecte în articol: observator