x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Ursu şi Oana Stancu şi-au dat demisia de la Realitatea TV

Adrian Ursu şi Oana Stancu şi-au dat demisia de la Realitatea TV

de Anca Nicoleanu    |    24 Feb 2011   •   14:52
Adrian Ursu şi Oana Stancu şi-au dat demisia de la Realitatea TV

153512-untitled-4.jpgDecizia vine la mai bine de o săptămână de la scoaterea de pe post a emisiunii "Ora de foc", pe care Oana Stancu şi Adrian Ursu o realizau la postul tv al cărui acţionar majoritar este Sorin Ovidiu Vîntu.

Ursu şi Stancu şi-au trimis demisiile pe e-mail, dar şi într-un plic, pe adresa redacţiei, printr-un serviciu de curierat rapid. Cei doi realizatori au hotărât să plece de la Realitatea TV, "pentru că, sincer, am înţeles că nu s-a mai dorit colaborarea cu noi, având în vedere felul în care s-a procedat la eliminarea brutală a emisiunii din grila de programe. Ca urmare, am interpretat asta ca pe un semnal clar că, de fapt, managementul dorea încetarea raportului de colaborare cu noi, dar nu îndrăzneau să o facă. Şi atunci i-am ajutat, ei poate fiind mai timizi...", a explicat Adrian Ursu pentru Jurnalul Naţional. Acesta nu a dorit să facă public motivul invocat în demisie. "Motivaţia e teoretic confidenţială. E un act unilateral care ţine de relaţia cu angajatorul, nu cred că e cazul să dezvăluim ce conţine textul înştiinţării privind încetarea colaborării...", a continuat el. Ursu a ţinut să precizeze că "nu e neapărat o demisie, ci o înştiinţare privind încetarea contractului de drepturi de autor pe care-l aveam cu Realitatea TV, noi nefiind angajaţi cu carte de muncă, ci ca şi colaboratori pentru prestaţia respectivă".

Oana Stancu a confirmat la rându-i despărţirea de Realitatea: "Am pus punct contractului cu Realitatea TV, după doi ani în care nu a existat vreo sincopă. Am avut doi ani frumoşi la Realitatea. Însă felul în care a acţionat acest Sebastian Ghiţă îmi lasă convingerea, după informaţiile obţinute în săptămâna scursă de la eliminarea brutală din grilă a emisiunii "Ora de foc", că a fost vorba de o comandă politică. De aceea, ceea ce s-a întâmplat cu "Ora de foc", din punctul meu de vedere, se încadrează la cenzură. În aceste condiţii era imposibil să mă întorc să prestez orice fel de emisiune la Realitatea TV".

Din 15 februarie, ziua în care managerul Realităţii TV, Sebastian Ghiţă, a decis scoatea din grilă a emisiunii "Ora de foc", acesta nu i-a mai convocat la o discuţie pe cei doi realizatori. "Am declarat a doua zi după ce am fost scoşi de pe post că, dacă ei (n.n. managementul) îşi doresc să avem o discuţie nu o să mă opun, dar nu au dorit, deci eu nu am avut la ce să mă opun. Iar decriptarea în mintea mea a ceea ce s-a întâmplat nu am mai făcut-o pentru că, sincer, chiar nu mă interesează care au fost jocurile şi raţiunile care au determinat această decizie. Am spus la vremea respectivă ce am înţeles din ea, şi anume că, în mod clar, a fost o dorinţă de repoziţionare a managerului în relaţie cu cine  - e treaba lui, dar mai mult decât atât nu mă pasionează şi nu mă preocupă să aflu", a continuat Ursu.

Deşi s-a spus că cei doi jurnalişti vor fi incluşi în noua grilă a postului cu noi formate, acestora nu li s-a propus nimic în zilele ce au urmat scoaterii lor de pe post. "Noi am fost "de-formaţi", deocamdată. Până la a se găsi un alt format, ei au deformat o emisiune care exista pe post. Aşa că de formate n-a mai apucat nimeni să vorbească, ei fiind ocupaţi să completeze spaţiul rămas disponibil în grilă cu ceva. Şi rămas liber nu din vina noastră, evident", spune Adrian Ursu.

Şi unul, şi celălalt au fost ofertaţi deja de mai multe "instituţii de presă". "Am primit mai multe oferte, eu, cel puţin. Din câte ştiu, şi Oana. Dar n-am avansat în nici un fel, doar am luat act de existenţa acestor oferte, că tot se poartă această formulă, câtă vreme nu încetaserăm oficial şi formalizat colaborarea aici. În zilele următoare o să văd care este cea mai convenabilă din punct de vedere profesional şi o să luăm o decizie. Individual sau împreună, asta rămâne de văzut.", continuă Ursu.
 

"Propuneri există. Voi cântări asupra lor. Deocamdată suntem în perioada de preaviz", a adăugat Oana Stancu. Cale de întoarcere nu există, susţine Ursu. "Câtă vreme decizia de eliminare a noastră în mare grabă din acel format tv - care nu avea ataşat nici un reproş profesional, deontologic, care îşi făcea treaba din punct de vedere al audienţei staţiei - o ştim cu toţii, nu văd cam care ar fi intenţia de a deschide un drum de întoarcere. A fost o acţiune care, după toate indiciile seamănă a cenzură. Aşa că nu văd de ce ni s-ar mai oferi, ce? Un compromis care ar fi înjositor pentru noi, sincer, acum..."

 

Sebastian Ghiţă, managerul Realităţii TV, aflat în străinătate, ne-a declarat: "E opţiunea dânşilor să-şi controleze cariera aşa cum doresc."
Referitor la faptul că cei doi realizatori îl acuză de epurare politică şi de cenzură, acesta a spus: "Aştept să-mi spună mie asta, n-au făcut-o până acum. Dacă or să mi-o spună, o să mă gândesc să le dau contraargumente. Eu cred că vor să-şi definească o carieră cât mai bine şi e dreptul lor să o facă".
Întrebat dacă îi pare rău că se desparte de cei doi realizatori, Sebastian Ghiţă a răspuns că nu a apucat să-i cunoască prea bine: "Am venit de foarte puţin timp în zona asta. Sunt mai roboţel, aşa. Nu ştiu ce-i bine şi ce-i rău pe lumea asta, aşa că nu pot să-mi dau cu părerea".

Oana Stancu şi Adrian Ursu vor fi prezenţi în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" din această seară, pe Antena 3, începând cu ora 21,45.

×
Subiecte în articol: mass-media