x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă pentru dispariţia celor 150.000 de tone

Anchetă pentru dispariţia celor 150.000 de tone

de Gabriela Mladin    |    28 Iul 2009   •   00:00

Cantitatea de cărbune care lipseşte din documentele Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia este de 150.000 de tone, au anunţat, ieri, anchetatorii care s-au sesizat din oficiu cu privire la această dispariţie. Conducerea SNLO nu i-a informat pe anchetatori cu privire la această lipsă de cărbune, decât după ce poliţiştii, care anchetau furtul de explozibil de la Mina Ploştina, au aflat întâmplător şi această informaţie.



De dispariţia sutelor de mii de tone de cărbune din depozitele SNLO, o lipsă constatată deocamdată doar în acte, se ocupă poliţiştii din cadrul IJP Gorj. Tot ei au fost şi cei care s-au sesizat în privinţa acestei dispariţii, după ce, absolut întâmplător, au aflat şi această informaţie. "Cu ocazia cercetărilor efectuate la Mina Ploştina cu privire la furtul explozibilului, am aflat şi despre o asemenea lipsă de cărbune. Prin nota de constatare de la faţa locului, ne-am sesizat şi cu privire la acest aspect şi s-au început cercetările, din oficiu. Luni, săptămâna trecută, ne-am sesizat noi şi vineri, SNLO a trimis raportul de constatare la Poliţie", a declarat şeful IJP Gorj, Viorel Caragea.

Practic, SNLO a informat Poliţia despre o asemenea dispariţie abia după ce anchetatorii au cerut lămuri cu privire la cantitatea de 150.000 de tone de cărbune lipsă în depozite. Potrivit reprezentanţilor Minei Lupoaia, despre această lipsă se ştia de aproximativ o lună, atunci când, în şomaj tehnic, conducerea SNLO a dispus inventarierea stocurilor de cărbune. Cu toate acestea, nimeni nu s-a sinchisit să anunţe organele de anchetă.

În prezent, Poliţia face cercetări cu privire la delapidare şi se merge pe două variante. Prima ar fi aceea că s-a raportat fictiv o asemenea cantitatea pentru a acoperi unele "găuri" din cadrul Exploatării Miniere. Cea de-a doua variantă presupune un efort mai mare, acela al transportului cărbunelui în anumite depozite, pentru ca apoi el să fie vândut unor firme private. Banii se împărţeau apoi frăţeşte. Şi dacă vorbim despre bani, cele 150.000 de tone de cărbune valorează peste 6 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator