x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție la avertismentele de sărbători! 10 ani de închisoare pentru cei ce sună degeaba la 112

Atenție la avertismentele de sărbători! 10 ani de închisoare pentru cei ce sună degeaba la 112

de Diana Scarlat    |    23 Dec 2016   •   11:15
Atenție la avertismentele de sărbători! 10 ani de închisoare pentru cei ce sună degeaba la 112
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Românii ar trebui să înțeleagă perioada pe care o traversăm, marcată de evenimente violente și atacuri teroriste în mai multe țări europene. Țara noastră nu a fost vizată de incidente grave până acum, însă pericolul nu trebuie nici ignorat, nici nu ar trebui să genereze o stare de panică. Important este ca atunci când există avertismente din partea autorităților, să se respecte indicațiile forțelor de ordine.

 

Până acum, în România, pachetele considerate suspecte și anunțate la 112 au fost doar sacoșe uitate de persoane neidentificate, însă nu înseamnă că putem considera că suntem totalmente în afara pericolelor, mai ales în această perioadă, a aglomerației de sărbători. Polițiștii verifică toate situațiile semnalate. Cei care ajung în situații neplăcute, de a fi evacuați de la metrou, de la birou sau din sala de curs sau din târgurile de Crăciun în această perioadă, nu trebuie să considere că acțiunile de verificare ale Poliției sunt nejustificate, ci ar trebui să se gândească la nenorocirile care s-ar putea întâmpla dacă unul dintre anunțuri ar fi, la un moment dat, real. „Orice pachet care pare suspect, mai ales în această perioadă de sărbători, trebuie semnalat de către cei care îl observă”, explică Ramona Dabija, director de comunicare al IGPR. Astfel de apeluri, precum cel care a condus la evacuarea călătorilor de la metrou anul acesta, de pe 21 octombrie, chiar dacă se dovedesc în final alarme false, nu pot crea probleme celor care anunță la 112 pachetele suspecte.

 

Închisoare pentru glume proaste

Pe de altă parte, cei care cred că pot face glume, sunând degeaba la 112 trebuie să știe că pentru ele ar putea face și zece ani de închisoare. Sunt identificați imediat cei care sună fără justificare la 112, chiar dacă folosesc telefoane noi și cartele „prepay”. În ultimii doi ani au fost identificați toți cei care au făcut anunțuri false. Poliția deschide dosar penal, preluat apoi de DIICOT. Săptămâna trecută, polițiștii au verificat târgul de Crăciun din Piața Constituției, din capitală, după ce a fost făcut un anunț la 112 care semnala o posibilă bombă într-un pachet suspect. „Polițiștii au scotocit tot târgul, fără a crea panică, iar alarma s-a dovedit a fi fost falsă, dar și cel care a făcut apelul a fost identificat imediat și are încă un dosar penal, fiind un „client fidel” al celor de la STS, după mai multe astfel de telefoane. Poliția face cercetările cu discreție, mai ales atunci când se identifică persoane cu probleme psihice care fac astfel de anunțuri false, atunci când se constată că cei care sună sunt cunoscuți de specialiști pentru acțiunile lor anterioare”, explică surse din Poliție.

 

Legea privind combaterea terorismului conține un articol care prevede pedepsele pentru alarmare a autorităților fără justificare. Încadrarea juridică a acestor fapte este la terorism, iar pedeapsa poate fi de până la zece ani de închisoare.

Când cineva consideră că un anumit obiect este suspect, sunt luate în considerare de polițiști și se fac toate verificările necesare, pentru că doar pirotehniștii sunt în măsură să verifice conținutul acestora

 

Atacuri reale și în țara noastră

Atacuri teroriste au existat și în România, chiar dacă nu au fost în legătură directă cu migrația din Orientul Mijlociu. Cel mai cunoscut caz este dublul atac al „grenadierului de la Jean Monnet”, poreclit astfel după ce a aruncat două grenade la respectivul liceu, în 2002, apoi a încercat, după șapte luni, să ucidă elevii de la liceul lazăr, dar a fost prins la timp. A fost primul român condamnat pentru terorism, eliberat de Tribunalul Ilfov săptămâna trecută. Astfel de atacuri au mai fost la universități din România. În iulie 2013, un bolnav psihic a pus o bombă la Universitatea din Iași. Alt atac, plănuit pentru Ziua Națională, a fost oprit la timp la Târgu Secuiesc, anul trecut.

×