x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avioane la mana a doua: Israelul zice ca negociem

Avioane la mana a doua: Israelul zice ca negociem

de Marina Constantinoiu    |    01 Noi 2005   •   00:00

Desi Ministerul Apararii de la Bucuresti dezminte ca Romania a semnat un acord cu Israelul privind achizitionarea de avioane F-16, surse din domeniul Apararii israeliene spun ca partile sunt in proces de negociere.

Ministerul roman al Apararii a precizat ieri ca nu exista nici un contract semnat cu vreo companie, fie ea israeliana sau de alta nationalitate, privind achizitionarea de avioane de lupta multirol.

Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al ministerului, colonelul Cristinel Ghiga, "exista un interes pentru innoirea flotei de avioane de lupta ale Romaniei". Sursa citata a reamintit, in acest context, faptul ca insusi ministrul Atanasiu a spus asta intr-un interviu acordat Reuters, potrivit Mediafax.

SURSELE. Informatiile privind perfectarea unui acord intre Romania si Israel, in valoare de 150 de milioane de dolari, au fost difuzate duminica de presa israeliana. Aceasta din urma a precizat ca acordul a primit acceptul din partea Statelor Unite, avioanele fiind fabricate de compania Lockheed Martin. Presa israeliana a adaugat ca SUA au dat aprobarea usor, dat fiind faptul ca Romania este stat membru NATO, deci nu ostil.

Ministerul Apararii a precizat ca, in acest moment, este in curs de realizare un studiu de concept asupra avioanelor de lupta multirol, "fiind facuta o evaluare a alternativelor fezabile pentru inlocuirea aeronavelor MiG-21 Lancer, a caror resursa urmeaza sa se epuizeze in 2010-2012". Dar o decizie privind inlocuirea acestor avioane este de asteptat la finele lui 2006 sau in 2007, conform MApN. Ministerul a recunoscut totusi ca atentia expertilor romani se indreapta spre mai multe tipuri de avioane, dar a precizat ca sunt premature orice detalii referitoare la aceste aeronave, atat timp cat evaluarea nu s-a incheiat. "Este prematur sa mentionam companii sau tari care s-ar afla in atentia noastra, in conditiile existentei unei competitii deschise", ne-a declarat colonelul Ghiga.

SI TOTUSI. O stire difuzata de agentia Associated Press si preluata ieri de presa israeliana afirma ca "Israelul negociaza cu Romania vanzarea catorva zeci dintre avioanele sale F-16 de fabricatie americana, dar mai intai va cere aprobarea SUA pentru aceasta afacere". Sursele citate de Associated Press erau oficiali din domeniul apararii. Agentia adauga, citand aceleasi surse, ca, potrivit discutiilor initiale, "Israelul ar vinde avioane F-16a si F-16b folosite de Fortele sale Aeriene si compania israeliana Elbit Systems va moderniza aceste aparate". "Sursele citate au vorbit sub acoperirea anonimatului din cauza faptului ca nu au fost autorizate sa discute despre afacere cu presa", afirma Associated Press. "Ministerul israelian al Apararii a confirmat ca intentioneaza sa vanda avioane folosite, dar a refuzat sa comenteze pe marginea negocierilor. Reprezentantii Elbit Systems au refuzat sa comenteze", a adaugat agentia. Care precizeaza ca primul F-16 dateaza de la inceputul anilor 1980. (Marina Constantinoiu)

CEL PUTIN 24 DE AVIOANE
In 21 septembrie, ministrul Apararii declara, intr-un interviu acordat Reuters, ca Romania va selectiona noi avioane de vanatoare, anul viitor, pentru a inlocui flota aeriana invechita de aeronave MiG-21, in cadrul procesului de modernizare a fortelor sale armate, membra NATO. Atanasiu a precizat atunci ca Romania are nevoie de cel putin 24 de noi avioane, care ar putea fi achizitionate inclusiv in sistem leasing, in urma unor licitatii, sau ar putea fi obtinute prin participarea la proiectul fortelor aeriene americane F-35 Joint Strike Fighter (JSF), dezvoltat de Lockheed Martin.
×
Subiecte în articol: observator avioane