Presedintele Basescu a declarat ieri la radioul public ca aducerea lui Omar Hayssam in Romania nu este posibila din cauza blocarii la Comisia de politica externa din Senat a acordului de extradare cu Siria.
"A fost unul din obiectivele pe care le-am dat institutiilor in cadrul CSAT: recuperarea acestor domni care au facut boacanele pe aici si au plecat prin strainatate. A venit Naor inapoi, cel implicat in traficul cu armament, a venit Necolaiciuc, cu calea ferata, a venit Popa din Indonezia si daca mai avem unul condamnat si pe care nu reusim sa-l aducem in tara este Omar Hayssam", a spus Basescu, la RRA. El a amintit ca in urma vizitei presedintelui Bashar al-Assad la Bucuresti, in toamna anului trecut, a fost parafat un tratat de extradare cu Siria, un document necesar pentru aducerea in tara a lui Omar Hayssam.
"Din pacate, la Comisia de politica externa din Senat, domnul Titus Corlatean considera ca situatia politica din Siria nu face fezabila avizarea acestui acord. Sigur, pot sa inteleg in toate felurile explicatia pe care o da pentru blocarea acestui acord, dar nu pot sa nu observ ca, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau cand domnul Omar Hayssam mergea cu avionul cu presedintele tarii, se pare ca este un blocaj politic. Si asta e mai rea decat coruptia lui Sorin Apostu de la Cluj", a spus presedintele.
In replica, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a respins "ferm" acuzatiile, declarand ca afirmatiile lui Traian Basescu sunt motivate de faptul ca presedintelui i-ar fi teama ca el ar putea deveni numarul doi in stat.
"Traian Basescu este deranjat de posibilitatea, de riscul de a pierde un presedinte al Senatului care ii este obedient, care asculta instructiuni. Resuscitarea acestui subiect dupa cateva luni nu este o coincidenta", a spus Corlatean.
Intrebat daca lui Traian Basescu ii este teama de el, Corlatean a raspuns: "Da, ii este teama, si are si motive ca numarul doi in stat va fi o persoana care nu se indoaie, nu se inclina".
Senatorul PSD a explicat ca la Comisia de politica externa au fost dezbatute, in doua sedinte, in mai si iunie 2010, patru acorduri dintre Siria si Romania, dintre care unul de extradare.
Potrivit lui Corlatean, atat senatorii de la putere, cat si cei din opozitie au cazut de acord ca nu se impune inceperea procedurilor de ratificare, in conditiile in care comunitatea internationala a condamnat "regimul criminal" de la Damasc, impunand inclusiv sanctiuni. Senatorul PSD a aratat ca in acest sens comisia a trimis scrisori premierului Emil Boc si ministrului de Externe, Theodor Baconschi, solicitand puncte de vedere oficiale cu privire la oportunitatea ratificarii celor patru acorduri.