x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc: Pensii de excelenţă, după caz

Boc: Pensii de excelenţă, după caz

12 Feb 2010   •   00:00

Premierul Emil Boc a declarat vineri la Ploieşti că, în funcţie de situaţie, se poate discuta individual despre recompensarea unor merite în cazul pensionarilor, dând ca exemple pensionari din armată, poliţie sau domeniul artistic.



Boc a spus că, în funcţie de caz, se pot acorda "pensii de excelenţă", însă banii pentru aceste recompense individuale nu trebuie să vină de la bugetul de pensii. "Acest lucru trebuie individualizat punctual", a precizat Boc referindu-se la pensiile de excelenţă despre care a vorbit.

Premierul a spus, de asemenea, că "sistemul de pensii nu este un sistem Caritas, în care primii veniţi beneficiază, iar ceilalţi stau şi se uită". Întrebat ce răspunde sindicatelor care spun că viitoarea lege a pensiilor este nesustenabilă, Boc a răspuns: "Actuala Lege, în vigoare, este nesustenabilă şi nu va putea asigura plata pensiilor pe termen mediu şi lung. Nu ne mai putem permite să avem un atât de mare deficit la bugetul de pensii".

Referindu-se la afirmaţiile potrivit cărora viitoarea lege a pensiilor este neconstituţională, premierul a explicat că prin această lege nu se încalcă principiul retroactivităţii, întrucât Constituţia nu garantează cuantumul pensiei, ci doar dreptul la pensie. Boc a invocat, de asemenea, o decizie mai veche a Curţii Constituţionale care arată că legiuitorul are libertatea de a stabili, printre altele, modul de calcul al pensiei şi de a modifica acest lucru.

În ceea ce priveşte faptul că beneficiarii pensiilor speciale au primit foarte mulţi bani de la buget în ultimii ani, Boc a spus: "Ce a păpat lupul s-a păpat".

Prezent la conferinţa de presă de la Ploieşti, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a arătat că, pe baza simulărilor privind recalcularea pensiilor militarilor, au ieşit diferenţe mici la pensiile de până în 3.000 lei, explicând totodată că cu cât creşte valoarea pensiei cu atât cuantumul cu care aceasta scade va fi mai mare.

×
Subiecte în articol: observator