x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Brăila: Medicii sunt obligaţi să prescrie anticoncepţionale expirate!

Brăila: Medicii sunt obligaţi să prescrie anticoncepţionale expirate!

13 Aug 2009   •   00:00
Brăila: Medicii sunt obligaţi să prescrie anticoncepţionale expirate!

Mii de folii de „Marvelon” care expiră zilele acestea au fost trimise la Brăila de către Ministerul Sănătăţii. Pentru a-i convinge pe medicii de familie să distribuie medicamentul, a fost încropită şi o campanie.Cei mai mulţi medici au refuzat medicamentul, scrie Ziarul de Brăila.



"Ministerul Sănătăţii îi obligă pe medicii brăileni să distribuie gratuit un medicament care expiră în această lună. Judeţului Brăila i-a fost repartizată o mare cantitate de „Marvelon”, iar medicilor li s-a cerut să-l distribuie populaţiei feminine de vârstă fertilă, cu toate că serviciile de contracepţie nu sunt decontate de Casa de Asigurări", dezvăluie publicaţia brăileană. Conform acesteia totul are caracter oficial iar medicii sunt înştiinţaţi, ca pe vremuri că "totul vine de la centru":   „Urmare a adresei M.S. nr. 33149/08.07.2009 şi înregistrată la DSP Brăila cu nr. 2765/09.07.2009, în care suntem informaţi că judeţului nostru i s-a repartizat o mare cantitate dintr-un produs contraceptiv «Marvelon», cu data de expirare 08.2009 (sub forma unei campanii), vă comunicăm că avem obligativitatea de a repartiza din acest produs cabinetelor de planificare familială, cabinetelor medicilor de familie (nu doar celor incluşi în program), cabinetelor de obstetrică - ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital, precum şi prin secţiile de ginecologie în care se efectuează avorturi la cerere. Conform adresei M.S., acordarea contraceptivului se realizează până la epuizarea acestuia din stocurile repartizate de la nivel central, precum şi în conformitate cu prevederile legale referitoare la respectarea termenelor de valabilitate a medicamentelor. Beneficiară a acordării gratuite a acestui produs este populaţia feminină de vârstă fertilă (...). Vă mulţumim anticipat pentru colaborarea dumneavoastră şi vă aşteptăm la sediul nostru din str. R.S. Campiniu, începând de luni, pentru a ridica produsul repartizat, care va fi între 50 şi 100 de folii”. Adresa este semnată de dr. Lucica Scutaru, director coordonator adjunct de asistenţă medicală din cadrul DSP Brăila.


Doctorul Ileana Brânză, preşedintele Societăţii Medicilor de Medicina Familiei/Medicină Generală Brăila, priveşte extrem se senin acestă situaţie: „Medicii de familie au această competenţă în prevenţie, pentru că există cursuri de planning care s-au făcut pentru toţi medicii din rural şi nu numai. Nu trebuie să facem caz acum că dăm ceva gratis într-o manieră utilă”. Chiar dacă a fost ordin de la centru nu toţi medicii s-au conformat acestuia. Printre aceştia se află şi dr. Lăcrămioara Cristea, reprezentant al Societăţii de Educaţie Sexuală şi Contraceptivă, medic calificat în planning familial. Aceasta a recomandat DSP Brăila să trimită medicamentul direct la incineratorul de la Constanţa. Un alt medic cu notorietate la Brăila, sub rezerva anonimatului, explică pentru Ziarul de Brăila care este justificarea acestui demers cinic al Ministerului Sănătăţii: “Trecerea la gratuitate a acestui contraceptiv echivalează cu o aruncare a lui la gunoi, dar în lumea medicală. Cei de la Minister, ca sa scape de responsabilitatea de a casa medicamente în valoare de milioane de euro, le-au gratuizat şi le-au trimis la medici. Dacă verifică Curtea de Conturi, valoarea medicamentelor distribuite în felul acesta de fiecare medic se descompune în sume mici, care nu constituie furt sau fraudă. Asta ca să nu o pedepsească pe tovarăşa de la Minister care a gresit şi le-a lăsat să se strice. Când fac astfel de abuzuri, autorităţile noastre se bazează pe frica medicului faţă de nişte instituţii nesimţite care nu decontează serviciile prestate de el”.

×
Subiecte în articol: observator