Un număr de treizeci de primari reprezentând capitale şi metropole ale Europei, s-au reunit, joi, 26 martie 2005, la Paris, unde au semnat o Declaraţie şi o Tribună prin care se angajează să lupte împotriva schimbărilor climatice.
La eveniment au participat, de asemenea, preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, şi comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete.
Hollande a subliniat responsabilitatea pe care statele europene o au în lupta împotriva schimbărilor climatice: “Nu Europa este cea care face presiuni asupra lumii, Europa este cea care trebuie să fie cu un pas înainte”. “Nu putem rămâne indiferenţi în faţa schimbărilor climatice”, a mai subliniat preşedintele francez.
Semnatarii
Oraşele semnatare ale celor două documente au fost: Amsterdam, Atena, Berlin, Bordeaux, Bruxelles Bucureşti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Florenţa, Geneva, Helsinki, La Valletta, Lisabona, Ljubljana, Londra, Luxembourg, Lyon, Madrid, Milano, Nantes, Nicosia, Paris, Roma, Sofia, Stockholm, Strasbourg, Tallinn, Viena,
Vilnius.
Conferinţa de la Paris
Această reuniune a fost organizată de Anne Hidalgo, primarul Parisului, în contextul Conferinţei Naţiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice “Paris Climat 2015/ COP 21”, care va avea loc în capitala Franţei, între 30 noiembrie şi 11
decembrie.
Cele 196 de ţări participante la COP 21 trebuie să ajungă la un acord care să asigure că toate ţările semnatare vor răspunde angajamentelor luate în vederea reducerii emisiilor de carbon şi luptei împotriva încălzirii globale. “Este nevoie de o implicare europeană şi de soluţii locale în faţa provocărilor climatice mondiale. Majoritatea marilor oraşe europene trebuie să găsească soluţii privind protejarea mediului şi trebuie să lucrăm împreună pentru punerea lor în aplicare. Participarea capitalei României la reuniunea găzduită de Anne Hidalgo înseamnă că Bucureştiul îşi ia angajamente faţă de protejarea mediului”, a declarat Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România.
Ambiţie
Ambiţia comună, exprimată prin intermediul Declaraţiei şi a Tribunei, este de a identifica şi de a lupta împotriva principalelor cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezentate de transportul poluant, clădiri vechi şi prost izolate şi aprovizionarea cu energie. Crearea de locuri de muncă şi căutarea de parteneriate cu mediul rural vecin sunt tot atâtea soluţii esenţiale pentru reuşita acestor proiecte.
Pe de altă parte, Declaraţia evidenţiază şi colaborarea la nivel european: capitalele şi metropolele europene trebuie să-şi unească forţele pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, printr-un dialog mai strâns între oraşe sau prin schimburi mai susţinute de expertize şi bune practici. În cadrul Uniunii Europene, diplomaţia oraşelor trebuie să fie susţinută şi mai mult de Parlamentul European şi chiar de Comisia Europeană, şi să beneficieze direct de finanţări europene.
Angajamentele asumate
Printre angajamentele asumate de participanţii la această reuniune se numără:
prezentarea pentru demnitarii locali a unor rapoarte despre iniţiativele pentru combaterea schimbărilor climatice; dezvoltarea actualelor politici privind mediul, astfel încât până în 2030 să se ajungă la o reducere semnificativă a gazelor cu efect de seră, cu cel puţin 40%, în conformitate cu linia Uniunii Europene; cooperarea transparentă cu sectorul privat pentru achiziţia de bunuri şi servicii cu impact redus asupra mediului etc.
Ce a spus Oprescu
În cadrul intervenţiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la nevoia elaborării unor strategii de dezvoltare urbană integrate şi durabile, cu master-planuri fundamentate, în strica compatibilitate cu particularităţile fiecărei structuri urbane. “Astăzi ne aflăm aici pentru că nimeni nu a reuşit încă să identifice acea soluţie universal-valabilă, care să ne furnizeze creşterea calităţii vieţii cetăţenilor noştri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne străduim să promovăm soluţii alternative de transport, să creştem eficienţa energetică, să identificăm modalităţi concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucureştiul nu face excepţie. Poate că a venit însă momentul să evaluăm în mod obiectiv costurile şi beneficiile. Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală pentru noi toţi, însă soluţia valabilă într-un oraş cu un milion de locuitori cu siguranţă nu este valabilă în cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori”, a declarat primarul Bucureştiului.
Tribuna, publicată şi în Jurnalul Naţional
Tribuna primarilor europeni a fost publicată de mai multe ziare europene : “La Libre Belgique” (Belgia), “24 Chasa” (Bulgaria), “El Pais” (Spania), Le Monde (Franţa), “The Irish Times” (Irlanda), “La Repubblica” (Italia), “The Times of Malta” (Malta), “Publico” (Portugalia), “Jurnalul Naţional” (România) şi Delo (Slovenia).
Bilaterală Oprescu-Hidalgo
Sorin Oprescu a avut şi o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, doamna Anne Hidalgo, la sediul Primăriei Parisului.
Cu acest prilej, cei doi edili au subliniat importanţa rolului administraţiilor locale în rezolvarea unora dintre problemele naţionale precum migraţia, solidaritatea funcţionând, de multe ori, mai bine între oraşe decât între ţări.
În cadrul întrevederii, Sorin Oprescu şi Anne Hidaldo au punctat domeniile în care cele două municipalităţi urmează să colaboreze pe viitor printre care: urbanismul, serviciile medicale, schimburile educaţionale şi culturale, toate acestea urmând să facă obiectul reactualizării Protocolului de colaborare existent între Bucureşti şi Paris, începând cu 1996.
Dialogul iniţiat între cele două municipalităţi urmează să fie continuat la Bucureşti, Anne Hidalgo acceptând invitaţia primarului Sorin Oprescu de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, în perioada următoare.