Abia numit interimar la SRI, Florian Coldea primeşte o lovitură sub centură din partea efigiei regimului băsist la a cărui întărire şi dezvoltare a contribuit din plin. Denunţul penal depus de Elena Udrea la DNA şi dezvăluirile bine ţintite ale acesteia într-un interviu prolix îl descrie pe generalul de trei stele Coldea Florian parte la un sistem de corupţie şi deturnare de fonduri. Mai mult, Udrea susţine că generalul ar fi antrenat SRI în jocuri politice şi din “frăţia” cu DNA ar fi urmărit să aibă controlul asupra puterii deciziilor din România.
Udrea, persoana cea mai apropiată de Băsescu, a participat timp de 10 ani la toate urzelile şi intrigile puse la cale la Cotroceni; cunoaşte sistemul infernal prin care instituţiile i-au anihilat pe adversarii preşedintelui şi are la rândul ei informaţii sensibile pe care le foloseşte ca să-şi scape pielea. Va trece Coldea de acest tsunami de acuze care antrenează SRI într-un scandal fără precedent?
A fost nevoie ca Elena Udrea să fie pusă sub control judiciar pentru a afla ce aranjamente se făceau în culisele regimului Băsescu. Şi, culmea, toate aceste dezvăluiri au fost făcute de însăşi Elena Udrea, fost demnitar în regimul Băsescu, pe care nu contenea să-l laude pentru lupta anticorupţie.
Într-un interviu acordat hotnews.ro, ea a anunţat că a depus denunţul penal împotriva lui Florian Coldea, acuzându-l că a instrumentat o campania împotriva sa. Ea a afirmat că Florian Coldea o urăşte deoarece a fost “permanent o sursă alternativă de informaţii la preşedinte". Udrea a susţinut în interviu că, în campanie fiind, iar numele fostului său soţ era vehiculat în dosarul Microsoft, Dorin Cocoş a rugat-o să îi intermedieze o întâlnire cu şeful de atunci al SRI, George Maior şi cu adjunctul acestuia, Florian Coldea, spunându-i totodată că nu doreşte să "îi apeleze direct" în situaţia dată.
Bani pentru sondaje şi tv
"Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV", a precizat ea, menţionând că aceast lucru s-a întâmplat "mai la începutul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea şi când dl Ghiţă încă nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat". "Ulterior am aflat că banii au fost remişi dlui Ghiţă de către Alin Cocoş. Mi-a mai spus că, tot aşa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care făcea sondaje din acestea", a adăugat Udrea. Ea a mai spus că omul de afaceri Culiţă Tărâţă i-ar fi spus că "duce bani la SRI" pentru plata către o companie de realizare a sondajelor de opinie, fără să spună numele companiei. De asemenea, ea a susţinut că în campania electorală pentru prezidenţiale, pentru două ore, la televiziunea lui Sebastian Ghiţă, a apărut un document despre implicarea liderului PDL Vasile Blaga, în dosarul Microsoft. “În campanie a apărut pentru două ore, în scurt, la televiziunea domnului Ghiţă, a apărut acest document. Ulterior a fost retras. La întrebarea pe care am pus-o: «De ce nu s-a dezbătut la fel de intens documentul în care a apărut numele domnului Vasile Blaga, aşa cum s-a dezbătut în continuu în campania în care candidam la prezidenţiale implicarea fostului meu soţ în acest dosar?» răspunsul lui Sebastian Ghiţă fost: «Pentru că generalul Coldea, de la SRI, i-a cerut să retragă acest document»", a susţinut Elena Udrea.
Cocoş făcea potecă la SRI
Întrebată de ce în toate declaraţiile publice a spus că nu cunoaşte detalii legate de afacerile fostului soţ, Dorin Cocoş, în condiţiile în care, din afirmaţiile făcute în interviu rezultă că discutau despre aceste lucruri, Elena Udrea a declarat: "Deci nu am ştiut. Asta se întâmplase, probabil, în 2011, când a fost cu RTV-ul, probabil în alt an, şi nu am ştiut aşa ceva. Acum a venit şi mi-a spus. Eu ştiam că merge la SRI. Ştiam că mergea sâmbăta, duminica, mergea la SRI". Ea a susţinut că nu şi-a întrebat niciodată soţul ce caută acolo.”Pentru că îmi imaginam că dacă se duce, se duce să vorbească, clar, cu oamenii de acolo. Adică nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului. Deci se ducea să se întâlnească", a afirmat Udrea.
Kovesi, susţinută de Coldea
În acelaşi interviu, ea a susţinut că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au "o foarte bună relaţie".
"Şi vă spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kovesi în funcţia de procuror DNA", a afirmat Elena Udrea, susţinând că Florian Coldea este "depozitarul tuturor secretelor tuturor", iar pe de altă parte are o foarte bună relaţie cu Kovesi. Întrebată în ce sens a intervenit la premierul Ponta, Udrea a răspuns: "În sensul în care dl Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor şi numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care îl interesa pe preşedintele Traian Băsescu. Singurul nume care interesa era Codruţa Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruţa Kovesi". Udrea a negat că Băsescu i-ar fi cerut să intervină la Ponta şi a susţinut că a fost o iniţiativă proprie, dar a admis că ştia de la fostul şef al statului că premierul nu o dorea pe Kovesi la DNA.
Alina Bica, presiuni şi interceptări
Elena Udrea a negat şi că ar fi intervenit pentru numirea Alinei Bica şef la DIICOT, dar ştia că se făceau presiuni asupra ei. Udrea a susţinut că acum doi ani, în primăvară, Culiţă Tărâţă i-a spus că la DIICOT există un dosar făcut special pentru a-i scoate partenerii de afaceri de pe piaţă, “invocând interesul generalului Coldea".”Doamna Bica mi-a spus că este adevărat, că se fac presiuni asupra ei în acest dosar pe care nu ştiu cum îl coordona sau ce făcea în calitate de consilier al procurorului general, şi că se mai fac presiuni - nu ştiu dacă atunci mi-a spus sau ulterior, dar mi-a spus şi asta - în dosarul lui Ioan Niculae", a susţinut Udrea. Ea a afirmat că Bica era supusă presiunii, fiind interceptată imediat ce a preluat şefia DIICOT. “A avut două mandate de ascultare date de Codruţa Kovesi sau la solicitarea DNA, la solicitarea Codruţei Kovesi. (...) Simţeau permanent această presiune asupra ei şi avea discuţii, îmi spunea că are discuţii cu cei de la SRI legat de faptul că, spre exemplu, ea nu primea niciun fel de informări de la SRI, în condiţiile în care combătea criminalitatea organizată", a mai spus ea.
Filajul de la Paris
Întrebată dacă s-a lămurit în cazul filajului de la Paris, unde a fost împreună cu Alina Bica, Udrea a răspuns: “Eu nu am acuzat şi nu acuz SRI de implicare, însă Alina Bica a fost de la început nedorită - de asta a şi fost pusă pe seama mea - nedorită în fruntea DIICOT-ului. De ce? Unul din motive, or fi fost şi altele, eu nu spun acum că numai asta, dar e clar că unul din motive a fost tocmai acela că nu era din apropierea Serviciului de Informaţii, în aşa fel încât să poţi să-i spui: actionează într-un fel, fă aici aşa... (...) Nu spun că (Laura Codruţa Kovesi - n.r.) este aşa în totalitate, însă este clar că există o relaţie, o colaborare foarte bună între SRI sau domnul Coldea şi doamna Kovesi", a susţinut Udrea.
Sâmbătă, la o zi după acuzaţile Elenei Udrea, şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica a lansat, la ICCJ, conform mediafax.ro, acuzaţii la adresa generalului SRI Florian Coldea,acuzaţii despre care avocata sa, Laura Voicu, nu a dat detalii. Un alt co-inculpat a afirmat că Bica ar fi fost ameninţată cu moartea de doi deputaţi PSD în legătură cu ancheta privindu-l pe Tender în dosarul Rafo – Carom.
Acuzaţiile Elenei Udrea - de la negaţii la alegaţii
Premierul Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că nu a discutat niciodată cu Elena Udrea despre numirea procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, dar nici cu un alt om politic şi că ”nici Udrea nici alte doamne sau domni nu l-au influenţat”. "Nu e prima dată când suspecţii din dosare fac afirmaţii denigratoare la adresa mea şi nu le comentez", a comentat la rândul său şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, acuzaţiile Elenei Udrea. Deputatul Sebastian Ghiţa s-a declarat surprins de acuzaţiile lui Udrea. “Nu am avut prea multe întâlniri cu doamna Udrea şi nu am avut o relaţie cu dânsa. Mă surprind acuzaţiile dânsei la adresa instituţiilor care o anchetează, DNA şi SRI", a declarat Sebastian Ghiţă pentru hotnews.ro. "Nu înţeleg situaţia sa, dar îmi aduc aminte că avea relaţii mult mai bune cu Elan Schwartzenberg, Codruţ Marta, care a fost omorât, şi Sorin Blejnar", a adăugat el. Întrebat de ce spune că Marta ar fi fost ucis, Sebastian Ghiţă a precizat că aceasta este părerea sa. Nici SRI nu a dorit să comenteze declaraţiile Elenei Udrea. Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, vineri, pentru mediafax.ro, că instituţia pe care o reprezintă nu doreşte să se pronunţe asupra ”alegaţiilor” şi ”acuzaţiilor defăimătoare” exprimate de Elena Udrea, ”în contextul intensificării luptei anticorupţie”.
SRI, sub trei anchete
Denunţul penal depus de Elena Udrea la DNA va fi urmat de deschiderea unui anchete împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea. Între timp, comisia parlamentară de control a SRI chemase conducerea serviciului la audieri după demisia lui George Maior. Numai că audierile se vor amâna după ce Florian Coldea a anunţat că va face o anchetă internă în SRI. “Obiectul audierii se referă acum la declaraţiile doamnei Udrea, pe care noi nu l-am avut până acum. Urmează să îl audiem pe domnul Coldea. Comisia te anunţă data audierii şi obiectul audierii. Acum nu mai este doar demisia domnului Maior. Între timp, au apărut declaraţiile doamnei Udrea. Domnul Coldea a cerut un termen să facă o anchetă internă, să vadă şi să poată răspundă, pentru că doamna Udrea acuză SRI de imixtiune în viaţa politică. Despre afirmaţiile care ţin de latura penală a activităţii domnului Coldea nu se poate pronunţa decât Parchetul Militar", a declarat la Antena 3, senatorul Daniel Savu, membru al comisiei.