x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clubul motocicliştilor distruge situl Văcăreştilor din nordul Bucureştiului

Clubul motocicliştilor distruge situl Văcăreştilor din nordul Bucureştiului

de Iulia Barbu    |    11 Mai 2010   •   00:00

Jurnalul Naţional a arătat în articolul "Pistă de motociclete în faţa altarului" modul în care Biserica Sf. Nicolae Băneasa din Bucureşti, monument istoric de clasă A, a rămas fără zona de protecţie.



Aceasta a fost invadată de un club sportiv care şi-a tras pistă de motociclete chiar în faţa lăcaşului, peste pivniţele generoase din prima jumătate a secolului al XVIII-lea ce aparţin vechii case a boierilor Văcăreşti! Primăria Capitalei pare să fie singura instituţie care a ales să verifice situaţia monumentului din apropierea Şoselei Bucureşti-Ploieşti: "Faţă de această situaţie, Primăria Municipiului Bucureşti, (...) a înaintat cazul organelor de cercetare penală", se arată în răspunsul Primăriei Generale.

Pe de altă parte, Jurnalul Naţional a trimis şi Ministerului Culturii câteva întrebări în legătură cu măsurile luate în cazul Bisericii din Băneasa, rămasă fără zonă de protecţie şi fără cale de acces. Nu am primit însă nici o precizare cu privire la modul în care instituţia a ales să îşi protejeze patrimoniul protejat!

Senatorul PDL Gabriel Mutu, în calitate de sportiv legitimat şi reprezentant al clubului, a explicat că au fost mai multe discuţii între conducerea Clubului Sporturilor Tehnico-Aplicative Bucureşti şi reprezentanţii bisericii. "Cunosc foarte bine situaţia. Pot să vă spun că nu există un sit al Văcăreştilor, documentele atestă că acolo au fost cramele Văcăreştilor şi că familia a avut intenţia să ridice o construcţie care însă nu s-a mai făcut. Deci, nu există un sit! Acolo a fost însă construită o platformă betonată de mai bine de 20 de ani. Mă îndoiesc de faptul că au turnat beton chiar anul acesta. Am impresia că s-a clarificat şi dreptul de servitute al bisericii. Conducerea clubului a fost însă deranjată de faptul că enoriaşii foloseau terenul să îşi parcheze maşinile. Cât despre limita de protecţie, să fim serioşi, nu vorbim despre o construcţie, vorbim despre o alee care trece prin faţa bisericii", a precizat Gabriel Mutu, senator PDL şi reprezentant al clubului.

Pe de altă parte, Cârstoiu Virgil, preotul paroh al Bisericii Băneasa, a explicat că situaţia nu este chiar atât de "clarificată": "În ultima perioadă, noi nu mai putem folosi nici măcar partea de teren care ne-a fost alocată prin hotărâre judecătorească, cel privind accesul către biserică dinspre Aleea Mateloţilor. Este o situaţie tristă mai ales pentru aceia dintre enoriaşi care nu pot urca scările dinspre DN1. Mai mult, ne este destul de greu să asigurăm aprovizionarea necesară, în condiţiile în care nu mai avem permisiunea Clubului Sportiv de a intra prin spate".

Povestea terenului din nordul Bucureştiului a început în 1998, o dată cu sentinţa judecătorească prin care clubul sportiv intra în posesia celor 10.000 de metri pătraţi de pe Strada Mateloţilor. În proprietatea dobândită de club intră de acum şi frumosul sit al Văcăreştilor. Din păcate însă, chiar dacă instanţa a cerut respectarea zonei de protecţie de 50 de metri, zonă care includea şi situl arheologic, noul proprietar s-a făcut stăpân pe întregul teren.

×
Subiecte în articol: observator