x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constatul amiabil te scapă de amenzi

Constatul amiabil te scapă de amenzi

de Florina Zainescu    |    28 Mai 2009   •   00:00

De la 1 iulie, şoferii implicaţi în accidente rutiere cu avarii uşoare pot să apeleze la constatul amiabil pentru a evita cozile de la birourile Poliţiei Rutiere, dar şi punctele de penalizare, amenzile şi chiar suspendarea permisului, în cazul celor vinovaţi de producerea incidentului.



Constatarea amiabilă nu este o obligaţie, ci o alternativă la procedura actuală, şi se va putea aplica numai în cazul accidentelor rutiere în care nu au fost implicate mai mult de două vehicule şi din care au rezultat numai pagube materiale. Şi numai dacă ambii "actori" sunt de acord - altfel se apelează la Poliţie.

Procedura presupune ca ambii conducători auto implicaţi să completeze şi să semneze un singur formular-tip procurat în prealabil de la un asigurător RCA. În formular sunt trecute elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare a celor doi şoferi şi ale vehiculelor implicate, precum şi ale asigurătorilor de la care aceştia au poliţele RCA în vigoare.

Fiecare şofer are obligaţia de a transmite de îndată copia formularului către asigurătorul cu care a încheiat poliţa RCA şi de a se prezenta la sediul acestuia pentru constatarea pagubelor şi eliberarea, mai apoi, a documentului de introducere în reparaţie. Cel care se consideră îndreptăţit să solicite despăgubiri trebuie să se adreseze asigurătorului RCA al celuilalt vehicul.

×
Subiecte în articol: observator