x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culiţă Tărâţă: Inundarea Insulei Mari a Brăilei înseamnă o pierdere de peste 4 miliarde de euro

Culiţă Tărâţă: Inundarea Insulei Mari a Brăilei înseamnă o pierdere de peste 4 miliarde de euro

05 Iul 2010   •   00:00

Inundarea Insulei Mari a Brăilei (IMB) înseamnă o pierdere de peste 4 miliarde de euro, având în vedere investiţiile făcute în timp în această exploataţie agricolă. Aceasta este considerată cea mai mare din Europa, potrivit calculelor făcute de arendaşul din IMB, Culiţă Tărâţă, citat de Agerpres.



Tărâţă susţine că în cazul în care s-ar inunda Insula Mare a Brăilei, implicaţiile sociale şi economice vor fi incredibil de mari pentru societatea TCE 3 Brazi, care are în arendă IMB, pentru cei 1.272 de salariaţi care lucrează aici şi pentru cei peste 6.000 de locuitori din cele două comune aflate aici, Măraşu şi Frecăţei.

“Din punct de vedere economic se va pierde o investiţie făcută de-a lungul timpului, care este evaluată astăzi la peste 4 miliarde de euro. Pierderile TCE 3 Brazi, evaluate la momentul de faţă, sunt de 170-180 milioane de euro şi mă refer doar la producţie, active, investiţii şi credite”.  Arendaşul IMB a explicat că pierderile rezultă din calcularea producţiei pe cele 69.015 hectare de teren arabil, cât există în IMB, şi la o pierdere de 350.000 - 500.000 de tone anual, cu o medie 140 euro pe tonă, rezultă numai 70 milioane de euro la acest capitol.

Culiţă Tărâţă a mai precizat că, pe baza studiilor hidrologice făcute de specialişti, în orice zonă s-ar sparge digul din IMB, ortografia terenului conduce la inundarea sigură a celor zece sate care se află aici, iar apa va ajunge de la un metru la cinci metri, ceea ce va duce la distrugerea lor în totalitate.

Potrivit prefectului de Brăila, Dumitru Popa, dacă se ia decizia inundării Insulei Mari a Brăilei efectele vor fi incomensurabile, deoarece vor fi rase de pe suprafaţa pământului două comune cu zece sate, de unde trebuie dezrădăcinaţi peste 6.000 de oameni şi se distruge cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, cu o suprafaţă de 69.000 de hectare.

Prefectul a explicat, potrivit calculelor făcute, că Insula Mare a Brăilei ar putea înghiţi, într-un interval de 36 de ore, două miliarde metri cubi de apă, la nivelul pe care îl are Dunărea astăzi, dar apa nu se va putea evacua în mai puţin de 5-6 ani.

×
Subiecte în articol: observator