x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decoraţi, dar amendaţi pentru contrabandă

Decoraţi, dar amendaţi pentru contrabandă

de Mara Raducanu    |    22 Apr 2010   •   00:00

Şeful misiunii UE în Kosovo a cerut deschiderea unei anchete în cazul jandarmilor români din cadrul misiunii EULEX, care veneau marţi spre ţară, unde urmau să-şi petreacă concediul. La graniţa cu Macedonia, cei 16 jandarmi au fost opriţi de vameşii macedoneni şi acuzaţi de contrabandă, deoarece aveau asupra lor o cantitate de ţigări şi băutură mai mare decât cea permisă de lege.

În urma controlului, vameşii macedoneni au găsit 341 de cartuşe de ţigări şi 133 litri de alcool. Pe parcursul derulării procedurilor de control ale autorităţilor vamale macedonene nici un jandarm nu a fost reţinut, aceştia cazându-se la un hotel din Skopje şi având libertate deplină de deplasare. Jandarmii români au fost sancţionaţi cu amendă administrativă pentru nerespectarea regimului vamal al Macedoniei, continuându-şi deplasarea către ţară.

ANCHETĂ INTERNĂ LA JANDARMERIE
Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Florin Hulea a precizat că cei 16 de jandarmi nu cunoşteau legislaţia din Macedonia şi că au vrut să plătească amenda pentru surplusul de produse, însă angajaţii vămii din Macedonia nu vorbeau decât macedoneană. Surse din cadrul jandarmeriei susţin însă că mare parte "din cantitatea confiscată aparţinea şoferului şi că jandarmii nu luareră în plus decât două trei cartuşe de ţigări, respectiv sticle de alcool pentru prietenii sau rudele din ţară".

Totodată, şeful Jandarmeriei, generalul Olimpiodor Antonescu, a dispus constituirea unei comisii care va face verificări în legătură cu incidentul de la graniţa macedoneană.Potrivit oficialilor Jandarmeriei Romane, cei 16 de jandarmi sunt dintre cei decoraţi în martie cu medalia EULEX pentru misiunile din Kosovo.  În acelaşi timp, se vor lua măsuri pentru înlocuirea acestora în cadrul detaşamentului de misiuni internaţionale.

×
Subiecte în articol: observator