x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Penescu: Percheziţii la Garda Financiară din Argeş

Dosarul Penescu: Percheziţii la Garda Financiară din Argeş

24 Sep 2009   •   00:00
Dosarul Penescu: Percheziţii la Garda Financiară din Argeş

Procurorii DNA Piteşti au început, în această dimineaţă, percheziţii la sediul Gărzii Financiare Argeş, instituţie al cărei fost director, Aurel Stoian, a fost arestat, în urmă cu două zile, pentru luare de mită, într-un dosar în care a fost trimis în judecată finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu.

Aurel Stoian, cercetat pentru luare de mită în formă continuată, a fost adus, în această dimineaţă, din arestul Poliţiei Judeţene la sediul Gărzii Financiare, pentru a asista la percheziţiile făcute de procurori în biroul său.

Anchetatorii ridică atât documente, cât şi calculatoare, pentru găsirea unor probe în ceea ce priveşte relaţia directorului Gărzii Financiare cu finanţatorul firmei FC Argeş şi patronul firmei Pic, Cornel Penescu, relatează Mediafax. Şeful Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian, şi Gheorghiţă Pieca, administratorul firmei Pic, au fost reţinuţi, marţi, de DNA Piteşti, şi ulterior arestaţi preventiv pentru 29 de zile de către magistraţii Tribunalului Argeş.

Ei sunt cercetaţi în dosarul în care finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, a fost deferit justiţiei în 11 septembrie, fiind acuzat că ar fi instigat la mituirea unor inspectori financiari din Argeş pentru a se face un control superficial la firmele la care este acţionar.

Potrivit DNA, directorul Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian, ar fi primit de la finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, în perioada ianuarie 2007-decembrie 2008, suma de 43.000 de lei, pentru a proteja interesele societăţii Pic, care ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu de un milion de euro.

Conform unui comunicat transmis, marţi seară, de Direcţia Naţională Anticorupţie‚ în acest dosar Aurel Stoian, director coordonator al Gărzii Financiare -Secţia Argeş, este cercetat pentru luare de mită în formă continuată, alături de Gheorghiţă Pieca, administrator al firmelor Pic S.A. Piteşti, SC Muntenia Aliment SRL Piteşti şi SC Pic Distrib SRL, controlate de Cornel Penescu. Gheorghiţă Pieca, arestat şi el, marţi seară, de magistraţii Tribunalului Argeş, este cercetat pentru complicitate la dare de mită în formă continuată.

Totodată, în acelaşi dosar este cercetat, sub acuzaţia de dare de mită în formă continuată, şi Cornel Penescu.

Conform sursei citate, în perioada 5 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008, Aurel Stoian a primit în tranşe lunare, cu titlu de mită, de la Cornel Penescu, suma totală de 43.000 de lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu şi "pentru a proteja interesele ilicite" ale societăţii Pic.

Sumele au fost puse la dispoziţie de către Gheorghiţă Pieca, care ţinea o evidenţă strictă a sumelor, banii fiind remişi lui Stoian fie direct de către Penescu , fie prin intermediul lui Pieca.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că în perioada 13 iunie 2006 – 6 aprilie 2007 Aurel Stoian a primit în acelaşi scop, de la firma Pic, bunuri în valoare totală de 1.540,58 de lei.

În perioada verificată, în urma unui control făcut la solicitarea procurorilor, de către comisari ai Gărzii Financiare din cadrul Comisariatului General, s-a descoperit că reprezentanţii firmei Pic au săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală, creând bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro.

Cu toate acestea, în perioada respectivă, comisarii Gărzii Financiare Argeş aflaţi în subordinea lui Aurel Stoian nu au descoperit nici o infracţiune, şi numai câteva contravenţii pe care le-au sancţionat cu amenzi modice, arată DNA.

Pentru protejarea intereselor nelegale ale firmelor pe care le controlează, Penescu îi plătea lunar lui Aurel Stoian suma de 2.000 de lei, mai menţionează DNA.

Cornel Penescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în dosarul "Mită în fotbal", fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. El a fost trimis în judecată în stare de arest, alături de fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă. Cei trei au fost mutaţi, luni, din Penitenciarul Colibaşi la închisoarea din Mărgineni.

Alţi zece inculpaţi în dosarul "Mită în fotbal" au fost trimişi în judecată în stare de libertate, printre aceştia numărându-se şi Gheorghiţă Pieca.

Aurel Stoian va fi revocat din funcţie ca urmare a arestării

Şeful Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian, va fi revocat din funcţie ca urmare a arestării sale, în urmă cu două zile, pentru luare de mită, într-un dosar în care a fost trimis în judecată finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, interimatul urmând să fie asigurat adjunctul său Valeriu Mincă.

"Deja am dat dispoziţie oficială ca domnului Aurel Stoian să-i fie revocat contractul de management. Poziţia va fi ocupată de adjunctul său, Valeriu Mincă. O să dau ordin în perioada următoare să-l împuternicesc", a declarat pentru Mediafax preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. (V.A.)

×