x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Edilul Capitalei, Nicușor Dan spune că bugetul real al instituției s-a înjumătățit

Edilul Capitalei, Nicușor Dan spune că bugetul real al instituției s-a înjumătățit

21 Dec 2021   •   12:56
Edilul Capitalei, Nicușor Dan spune că bugetul real al instituției s-a înjumătățit

Așa cum arată proiectul de buget în acest moment, veniturile reale ale Primăriei Capitalei în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale pe 2021, ceea ce va pune instituția în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuții, a anunțat marți primarul Nicușor Dan.

Primarul general spune că în 2021 primăria a avut un buget de 10 miliarde de lei, din care 6 miliarde au mers la sectoare iar 4 miliarde la Primăria Capitalei, care a cheltuit 2 miliarde pe subvenții.

„Bugetul real a fost de 2 miliarde de lei, din care am plătit spitale, teatre, muzee, investiții în termoficare, străzi, iluminat public, consolidare clădiri cu risc seismic și toate celelalte. În anul 2022 bugetul Bucureștiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot 6 miliarde le sectoare, tot 4 miliarde la primăria municipiului București, cu diferența esențială că, chiar dacă vom dubla tariful pentru populație, subvențiile vor fi de 3 miliarde de lei în loc de 2 miliarde”, a spus primarul, care a adăugat că bugetul real care rămâne este de 1 miliard de lei.

Nicușor Dan spune că a făcut restructurări, a închis companii, a disponibilizat 2.700 de oameni, a tăiat cheltuieli inutile, ceea ce i-a permis anul trecut să ajungă la bugetul de 2 miliarde de lei.

Primarul spune că în această situație sunt două soluții. Prima, ca statul să ajute Bucureștiul și toate celelalte localități care au sisteme centralizate de încălzire, iar a doua, ca suma suplimentară care apare ca subvenție la energia termică să fie împărțită între primăriile de sector și primăria generală. Ambele soluții au fost propuse ministrului Finanțelor, dar nu se regăsesc în proiectul de buget pe 2022. „Solicit și Guvernului și Parlamentului ca în cele două zile de dezbatere a bugetului sp opereze acele modificări în bugetul național astfel încât PMB să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuție”, a spus Nicușor Dan.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicusor dan