x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu: "Voi merge până la capăt pentru modernizarea învăţământului românesc"

Funeriu: "Voi merge până la capăt pentru modernizarea învăţământului românesc"

27 Mar 2010   •   00:00
Funeriu: "Voi merge până la capăt pentru modernizarea învăţământului românesc"

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, la întâlnirea cu ONG-urile, că este decis să meargă până la capăt în elaborarea legii educaţiei. 'Eu sunt decis să duc acest proces legislativ până la capăt. Este limpede că societatea românească are nevoie de un nou cadru de dezvoltare a învăţământului şi că unii care se prezintă ca reprezentanţi ai unei părţi din societatea românească nu reprezintă acest lucru', a declarat Funeriu.

Ministrul a explicat viziunea în care a fost construit proiectul de lege şi a arătat opţiunile majore ale actului normativ, Funeriu invitând la o discuţie pentru îmbunătăţirea acestora, propunând ca textul să fie formulat de către ONG-uri pe articole de lege.

Pentru învăţământul preuniversitar, prevederile legii se referă la descentralizarea procesului de recrutare şi încadrare a resursei umane, descentralizarea conducerii şcolilor şi a curriculumului. În context, ministrul a accentuat asupra necesităţii unei corelări între programa şcolară şi evaluare.

La nivel universitar, prevederile legii se referă la concentrarea resurselor financiare şi conectarea universităţilor la viaţa reală şi a comunităţii, la conducerea universităţilor, ierarhizarea programului de studiu.

'Cred că universităţile trebuie să se deschidă spre lumea exterioară prin tot ce ţine de conducerea universităţii', a spus Daniel Funeriu, citat de Agerpres.

Participanţii la întâlnire au atras atenţia asupra absenţei unor prevederi referitoare la cuantificarea nivelului de performanţă a cadrului didactic şi a şcolii , al disocierii între educaţie formală şi informală, reformularea prevederilor privind activităţile de voluntariat, problema abandonului şcolar şi neparticipării la procesul de învăţământ a copiilor săraci, alocaţiile pentru copii, dezvoltarea editurilor ca instituţii de cercetare şi dezvoltare a unei pieţe concurenţiale în cadrul industriei cărţii educaţionale şi de manuale din România.

×
Subiecte în articol: observator