Upetrom 1 Mai SA Ploiesti a fost cea mai mare uzina de utilaj petrolier din Sud estul Europei. Pana in 1989, uzina avea piete de desfacere in tari din Europa de Est, Africa si America de Sud si de Nord. Acum pietele si-au schimbat dinamica si Upetrom a ajuns in impas. De cativa ani buni uzina sufera din lipsa de comenzi. Cu doar cateva contracte care solicita mai putin de 30% din capacitatile de productie compania se tine cu greu pe linia de plutire. Criza economica mondiala si cea interna din ultimii doi ani a agravat si mai mult situatia economica a societatii. Pe fondul acesta conducerea uzinei a fost nevoita sa recurga la reduceri de personal si la diminuarea veniturilor angajatilor existenti. Aceste masuri vin in conditiile unei piete interne aproape inexistente si ale unei piete externe tot mai putin interesata de utilajele, piesele de schimb si echipamentele pe care le poate produce uzina. Paradoxal, sindicalistii de la Upetrom s-au gandit la o greva in aceste momente in care orice destabilizare inseamna pierderi si chiar falimentul uzinei. Initial, Sindicatul Liber Independent si liderul sau, Dumitru Poama, au fost de acord cu masurile luate de patronat si chiar le-au sustinut. Intelegerea patronat-sindicat s-a materializat la inceputul lunii martie intr-un act aditional la Contractul Colectiv de Munca. Pe parcurs insa sindicalistii in frunte cu liderul Poama si-au schimbat pozitia. Saptamana trecuta ei au declansat conflictul de munca. Angajatii au intrat mai intai in greva de avertisment in luna iunie, iar pe 5 iulie au incetat activitatea. Situatia fragila a Upetrom tine de cateva contracte care mai sunt in derulare. Pe cale de consecinta greva duce Upetrom in pragul falimentului. In fiecare saptamana sindicalistii ameninta ca nu vor mai relua lucrul, cu toate ca de lucru, de fapt, nici nu prea este.
Greva un pas spre faliment
Liderul sindicatului din Upetrom, Dumitru Poama cere mentinerea vechiului contract de munca pentru ca acesta este mai avantajos pentru angajatii Upetrom dar si pentru liderul lor. Sindicatul incearca sa mentina plata salariilor compensatorii care inseamna 12 salarii la momentul concedierii si 36 de salarii in cazul in care societatea intra in lichidare judiciara. Liderul Dumitru Poama are un salariu de 14000 de lei net, cam zece salarii de muncitor. El continua sa primeasca de la Administratia societatii acest slariu in conditiile in care, asa cum prevede Legea 62 din 2011 ar trebui sa nu-l mai primeasca. Salariul sau ar trebui sa fie platit de sindicat. Legislatia in vigoare nu-i ajuta pe sindicalisti si chiar liderul Dumitru Poama ne-a declarat ca in conditiile actuale patronatul poate concedia mai usor angajatii, iar mentinerea platii salariilor compensatorii ii va determina pe angajatori sa nu renunte la angajati. Intr-un comunicat de presa conducerea Upetrom 1 Mai SA face urmatoarele precizari: "Urmare a demersurilor desfasurate in vederea incheierii unui nou contract colectiv de munca la nivelul S.C. Upetrom 1 Mai Ploiesti S.A., raportat la situatia economico-financiara a societatii precum si la revendicarile salariatilor, administratia, in sustinerea eforturilor de a negocia si identifica o cale pentru incheierea unui nou contract colectiv de munca, adaptat la situatia actuala a societatii, propune sindicatului incheierea unui nou contract colectiv de munca la nivelul unitatii, care sa contina integral clauzele contractului colectiv de munca la nivel de ramura – Constructii de Masini – pe anii 2008-2010, astfel cum a fost modificat prin Actul aditional nr. 2/14.03.2011. Totodata, administratia ii asigura pe angajati ca va aplica HG 1193/2010 si va majora fondul de salarii cu 2,93%, iar in ceea ce priveste salariul de baza minim la nivelul societatii, vor fi respectate intocmai prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura.'
Aceste propuneri, ultimele pe care Administratia le mai poate sustine in conditiile foarte grele prin care trece societatea, au fost prezentate Sindicatului si se asteapta precizarea pozitiei acestuia.
Ramane de vazut daca Sindicatul Liber Independent 1 Mai Ploiesti si liderii sindicali in frunte cu Dumitru Poama, vor intelege si vor accepta propunerile Administratiei sau se vor situa in continuare pe o pozitie intransigenta, nejustificata si paguboasa pentru toata lumea si mai ales pentru sindicalistii aflati in greva, asumandu-si in acest mod intreaga raspundere pentru consecintele unui eventual refuz, avand in vedere ca actuala propunere a Adminstratiei satisface integral revendicarile salariatilor.