x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul dă 25% şi primeşte greve

Guvernul dă 25% şi primeşte greve

de Diana Scarlat    |    27 Aug 2015   •   15:20
Guvernul dă 25% şi primeşte greve
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Sindicatele nu sunt impresionate de declaraţiile premierului Victor Ponta. Confederaţiile îşi continuă planurile de grevă generală pentru această toamnă, considerându-l pe primul ministru neserios. Singurii care se declară mulţumiţi sunt medicii, care au primit prima dovadă a posibilităţii de dublare a salariilor în următorii doi ani.

Ordonanţa privind salariile din sistemul sanitar a fost finalizată. În contextul acestui anunţ, premierul Victor Ponta a făcut ieri mai multe afirmaţii referitoare la viitoarele creşteri salariale. Ponta şi-a exprimat speranţa ca Sănătatea şi Educaţia “să meargă împreună” din punctul de vedere al salarizării, dar a amintit şi de necesitatea creşterii salariilor angajaţilor din asistenţa socială.

“Vă aştept cu o soluţie, pentru că totuşi asistenţii sociali au activitate la fel de importantă din punctul meu de vedere, ca şi cei din sistemul sanitar. Deci, vă rog să găsiţi o soluţie să păstrăm, totuşi, un echilibru”, i-a spus premierul ministrului Muncii, Rovana Plumb.

Reprezentanţii medicilor se decalră satisfăcuţi de ordonanţa prin care li se asigură primele creşteri salariale.

“S-a aprobat ordonanţa de creştere cu 25% pentru întregul personal din sistemul sanitar. Suntem satisfăcuţi deocamdată”, spune Marius Sepi, prim vicepreşedinte al federaţiei Sanitas.

Tensiuni sindicale

Asistenţii sociali încearcă de mulţi ani să-şi negocieze majorarea salariilor. “Este o situaţie perpetuată în timp, care a adus cei 70.000 de oameni, câţi lucrează în acest sector, la sărăcie şi disperare”, spune Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP).

Marile confederaţii nu cred declaraţiile politice. “E un mod iresponsabil de a aborda lucrurile. Dacă vrei să faci ceva, faci un cadru general, pentru toată lumea. Nu putem să-l credem. În niciun caz nu renunţăm la grevă”, spune Vasile Marica, preşedintele Sed Lex.

Şi liderul confederaţiei Cartel Afla se declară nemulţumit de politica premierului. “Automat se creează o discriminare, în sensul în care pentru unii bugetari se dă de trei ori creşterea salarială, iar alţii vor rămâne cu 10-15%. Este discriminare şi o politică incoerentă”, spune Bogdan Hosu, preşedintele CNS Cartel Alfa.


70.000 de asistenţi sociali au salarii minime de 800 de lei pe lună

"Avem declaraţii de avere care indică venituri de peste 10.000 de lei lunar la echipa de conducere a unui DGASPC din Bucureşti, în timp ce majoritatea salariaţilor sunt pe salariul minim" - Ştefan Teoroc, preşedintele SNLP

Sindicatele acuză Guvernul că nu asigură trannsparenţa proiectului legii salarizării, iar în acest moment nu se ştie ce se negociază, fiind mai multe variante vehiculate.
 

×
Subiecte în articol: greva