x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Impostura la Teatrul Liric

Impostura la Teatrul Liric

03 Iul 2004   •   00:00

Angajatii Teatrului Liric Brasov au rabufnit in cursul zilelor trecute, acuzand conducerea, in speta pe Cristian Mihailescu, de abuzuri si ilegalitati.

LIVIU MATEESCU

Un memoriu, pe care si-au depus semnatura aproape 60 de angajati ai institutiei, semnaleaza grave nereguli, mai ales in politica financiara a directorului Mihailescu, lipsa de transparenta in gestionarea fondurilor acumulate in turnee si concerte de tip "comercial", ilegalitati in cadrul politicii salariale si a statutului artistilor din teatru, precum si in cazul formei de angajare a salariatilor din institutie.

Acuzat de artisti

Atat furtul banilor salariatilor teatrului, cat si repertoriul saracacios, care pun sub semnul intrebarii finantarea institutiei de catre Consiliul Local Brasov, constituie puncte centrale ale memoriului celor revoltati. In final, sunt mentionate amenintarile de factura mafiota proferate de conducerea Teatrului Liric la adresa sindicalistilor, de genul "zbori din teatru, chiar din Brasov!".

Insusi Cristian Mihailescu nu-si poate justifica prezenta la conducerea Teatrului Liric Brasov, asa cum nu-si poate justifica prezenta ca lector la Universitatea "Transilvania" Brasov. Titlul sau universitar a fost obtinut prin procedee neclare, asa cum se poate constata din analiza diplomei de licenta, obtinuta cu nota 6,50, precum si a adeverintei eliberate de institutul "I. L. Caragiale" cu un spectacol montat tot la Brasov, la Teatrul Dramatic. Norma interna in metodologia ocuparii posturilor didactice in cadrul Universitatii Transilvania Brasov, Facultatea de Muzica, prevede clar obligativitatea obtinerii minime a notei 9:00 la licenta pentru a fi cadru universitar. Or Mihailescu a obtinut nota 6,50, conform diplomei de licenta. Mai mult, grandomania directorului de la Teatrul Liric Brasov s-a manifestat prin inscrierea la doctorat la Dan Buciu, rectorul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, avand acelasi 6,50 la licenta, situatie care contravine Legii invatamantului.

Titluri false

Impostura nu se opreste aici, Cristian Mihailescu, licentiat cu 6,50, a avut lipsa de bun simt de a se prezenta pe Internet, citam: Profesor de regie la Universitatile din Constanta si Brasov si, din septembrie 2000, director al Operei din Brasov si Lyon. (sic!) Trecand peste faptul ca nu exista universitati de muzica la Constanta si Brasov, ci doar facultati de specialitate, asumarea hilara a "functiei de Director al Operei din Lyon" reprezinta masura imposturii promovate de Mihailescu. Prezentam mai jos structura conducerii Operei din Lyon, asa cum figureaza pe Internet: Director General: Serge Dorny, Director adjunct: Patrice Armengou, Director muzical: Ivan Fischer, Director Administrativ si Financiar: Jean Marc Peraldi, Director de Productie: Lourence Spee etc.

ACTIUNE

Reactia lui Cristian Mihailescu la aparitia memoriului nu a intarziat. Organizatorul revoltei sindicale, Alexandru Petrescu, vicelider la sindicatul Orfeu din Teatrul Liric, a constatat ca nu i se mai prelungeste, nici lui, nici sotiei sale, salariata a teatrului, contractul de munca incepand cu luna iulie.

JUSTIFICARI

In ceea ce priveste lipsa transparentei in gestionarea fondurilor, directorul institutiei, Cristian Mihailescu, a mentionat ca in acest caz nu se poate vorbi de o lipsa de transparenta. "Contractele de munca pe perioada nedeterminata induc o stare de automultumire. Vom face contracte unor angajati care si-au dovedit atasamentul si seriozitatea fata de teatru. Incepand din stagiunea urmatoare, unora dintre angajati, care au fost verificati, li se vor schimba contractele si li se vor face pe perioada nedeterminata. La Opera Nationala din Bucuresti toti angajatii, incepand de la portar si pana la director, au contracte de munca pe sase luni".
×
Subiecte în articol: observator brasov director