x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înalţi funcţionari vamali din Braşov, reţinuţi de procurorii DIICOT

Înalţi funcţionari vamali din Braşov, reţinuţi de procurorii DIICOT

14 Oct 2010   •   00:00

Procurorii DIICOT au reţinut doi înalţi funcţionari vamali, Claudiu Gheorghe Monea, şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, şi Dorel Ciobanu, şeful Biroului Supraveghere Produse Accizate în cadrul aceleiaşi instituţii. Cei doi sunt acuzaţi că au sprijinit o grupare specializată în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice.



Claudiu Gheorghe Monea şi Dorel Ciobanu sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual.

Potrivit unui comunicat DIICOT, citat de Agerpres, reţinerea celor doi a fost realizată pe baza activităţilor anterioare desfăşurată de procurori cu ocazia unei anchete privind o grupare condusă de Cecilian Morcov din Braşov, specializată în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice (combustibili), achiziţionate în regim suspensiv de la plata accizei, produsele fiind livrate fără documente sau cu documente fictive emise de societăţi 'fantomă', utilizatorilor finali.

În această modalitate prejudiciul cauzat statului este în valoare totală de 11,7 milioane de lei, din care 7,5 milioane de lei acciza şi 4,1 milioane de lei TVA.

În sarcina celor doi funcţionari vamali s-a reţinut faptul că au sprijinit membrii grupului şi i-au consiliat cu privire la modul de depunere a situaţiilor privind mişcările de produse energetice şi/sau încasarea contravalorii accizei aferente livrărilor din antrepozitele fiscale către bugetul de stat, au certificat Documentele Administrative de Însoţire (DAI) şi au împiedicat orice control, deşi antrepozitele erau nou înfiinţate şi tranzacţionau cantităţi mari de produse energetice.

În plus, atunci când efectuau inspecţiile fiscale, inculpaţii nu analizau toate datele şi informaţiile în vederea stabilirii situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor, contribuind în acest mod la diminuarea taxelor aferente.

×
Subiecte în articol: observator