x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitie - Revocari la cheremul ministrului Macovei

Justitie - Revocari la cheremul ministrului Macovei

de Miruna Pasa Petru    |    04 Oct 2005   •   00:00
Justitie - Revocari la cheremul ministrului Macovei

Samoila Joarza, Ionel Slavoiu si Constantin Irimia sunt trecuti pe noua lista cu procurori pe care ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu-i mai vrea in functii de conducere.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a scos ieri din poseta o noua lista de revocari. De data aceasta, sunt vizate conducerea Parchetelor Militare si un "vechi" sef de la Departamentul National Anticoruptie (DNA). Generalul magistrat Samoila Joarza (foto), colonelul magistrat Ionel Slavoiu, sefii procurorilor militari si Constantin Irimia, procuror-sef adjunct al Sectiei a II-a din DNA, sunt proaspat destituitii.

ANALIZA, AZI. Propunerile ministrului vor fi discutate astazi in sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Discutii formale insa, pentru ca, potrivit noilor legi, avizul CSM este numai consultativ. Lista va ajunge apoi pe masa presedintelui Traian Basescu, pentru decretul de revocare.

Macovei sustine ca cei trei ar sta in calea mult-doritei integrari in Uniunea Europeana. Astfel, "activitatea eficienta, vitala pentru integrarea in UE" este cea care l-a facut indezirabil pe Constantin Irimia, iar "necesitatea eficientizarii cat mai rapide a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in continuarea reformei" i-a scos din functii pe cei doi procurori militari. Samoila Joarza a fost numit sef al Parchetelor Militare in anul 2000, iar Ionel Slavoiu este adjunctul sau. Procurorul Constantin Irimia este cel care a demarat cercetarile in cazul fraudelor de la BCR Novaci. Dosarul a fost apreciat chiar si de noul sef al anticoruptiei, Daniel Morar, dar se pare ca nu suficient.

UMILITOR. O data cu revocarile a continuat si obiceiul ministrului de a face "surprize" neanuntate. Cei trei nu stiau ieri nimic despre propriile revocari. Au aflat de la televizor sau de la ziaristi. Culmea e ca nici procurorul general, Ilie Botos, nu cunostea deciziile ministrului. El nici nu a fost consultat in privinta destituirii subalternilor sai. "Nu am fost consultat. Si nu cunosc nici motivele doamnei ministru. Eu nici nu mi-am terminat inca evaluarile procurorilor din subordine", ne-a declarat ieri Ilie Botos. Seful DNA, Daniel Morar, este insa in gratiile ministrului. El a avut onoarea de a fi consultat inainte. "Evident ca m-a consultat doamna ministru. Sunt total de acord cu decizia de revocare a lui Constantin Irimia", a sustinut Morar.

TANDEM
Lista cu revocarile va fi discutata azi la CSM alaturi de cele 11 destituiri cerute vineri de seful anticoruptiei, Daniel Morar. Intre timp insa, trei dintre procurorii eliminati de seful DNA au cerut pensionarea sau transferul. Ioan Otel si Constantin Stefanescu, seful anticoruptie de la Ploiesti au cerut sa fie scosi la pensie, in timp ce procurorul Chiciu a cerut transfer la Parchetul Capitalei.
×
Subiecte în articol: observator