x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Lupul", pus paznic la ocolul silvic

"Lupul", pus paznic la ocolul silvic

de Cristinel C. Popa    |    20 Apr 2010   •   00:00
"Lupul", pus paznic la ocolul silvic

Inginerul silvic Constantin Popovici, demis până acum de două ori de la şefia Ocolului Silvic Ciurea (Iaşi), a fost repus în funcţie. Neregula este cu atât mai mare, cu cât el, nu numai că-şi dăduse demisia anul trecut, în urma unor probleme descoperite de un control realizat de Romsilva, dar a fost angajat din nou de şefii Direcţiei Silvice Iaşi, adică tocmai de cei care în 2009 făcuseră plângere penală împotriva lui Popovici.



Ilegalităţile sunt prezentate şi într-o scrisoare adresată de sindicaliştii din silvicultură ministrului Mediului şi Pădurilor, Lazslo Borbely. "Noi am prezentat ilegalităţile fostului şef de Ocol Silvic Ciurea, inginerul Popovici Constantin, încă din februarie 2009, dar directorul general de atunci nu a dispus controlul imediat, ci l-a amânat până în mai-iunie 2009, când vegetaţia era mare şi nu se mai puteau descoperi toate cioatele nemarcate sau scoase din pământ, pentru că nu putea să lovească în directorul tehnic, actualul director, inginerul Clain Valentin, prieten şi partener de afaceri cu ing. Popovici Constantin.

Este strigător la cer cum acest inginer Popovici Constantin să fie pus şef de ocol silvic la acelaşi ocol de trei ori, după ce de fiecare dată a fost destituit pentru hoţiile săvârşite şi distrugerea pădurilor din cel mai valoros ocol silvic din judeţul Iaşi", se arată în scrisoare. În plus, subordonaţii spun că erau obligaţi ca în fiecare zi de luni să-i aducă bani la ocol şi să lucreze la construcţia casei lui Popovici din Pietrărie (comuna Bârnova) şi a lui Valentin Clain (din judeţul Neamţ).

"Deşi s-au constatat multe ilegalităţi, unele cu caracter penal, directorul Direcţiei Silvice Iaşi, Valentin Clain, care este prieten de afaceri cu ing. Popovici Constantin, l-a sfătuit pe acesta să se ducă şef de ocol la Ocolul Mitropoliei, apoi l-a adus înapoi la Ciurea. Ocolul Silvic Ciurea este ocolul de top al Direcţiei Silvice Iaşi şi, sub conducerea altor ingineri cu adevărat manageri, a realizat cifre de afaceri de peste 50 de miliarde de lei, cu profit de 10-13 miliarde de lei, iar sub conducerea ing.

Popovici, pus pe căpătuială, trei ani consecutiv a avut pierderi. Acesta, după ce a trecut prin PDSR, PNŢCD, PSM, PSD şi PNL, s-a înscris în PD-L ca să-l repună pentru a treia oară şef al Ocolului Silvic Ciurea", se mai arată în scrisoarea sindicaliştilor.
Am stat de vorbă şi cu inginerul Clain, care s-a apărat spunând că nu l-a pus pe Popovici şef de ocol.

"ŞI CE DACĂ E ANCHETAT PENAL? POATE SĂ FIE ŞI ŞEF!"
"Popovici nu e şef de ocol, e inginer principal, şeful de ocol e acum la Regie (Florian Munteanu, director al Romsilva până în 2009, n.r.). Nu l-am pus şef de ocol a treia oară, el a plecat la pădurile bisericeşti. A avut plângere penală anul trecut, a fost un control de la Regie. Ce, n-am voie să-l pun dacă a avut plângere penală până ce nu se hotărăşte dacă-l dă în instanţă? Conform regulamentului meu intern, nu pot să-l demit până nu-l dă în instanţă. Să-şi dea demisia? Păi, ar trebui să-şi dea demisia 21 de milioane de locuitori sau câţi are România, ar trebui să-şi dea toţi demisia".

La observaţia reporterului că ar trebui ca orice om în funcţie de conducere asupra căruia bănuieşte o vină penală să-şi dea demisia, şeful Direcţiei Silvice Iaşi spune că el nu ştie prea multe din cele ce s-au întâmplat, întrucât n-a avut această funcţie decât cinci ani, alţi patru ani fiind director tehnic.

"Ştiţi că a defrişat jumătate de hectar cu stejar vechi de 120 de ani? Foarte frumos că aveţi datele astea, veniţi la mine şi prezentaţi-le, mergem pe teren şi, dacă e aşa, sancţionăm. Chiar vă rog, dacă aveţi informaţiile astea şi puteţi să mă ajutaţi... Dacă aveţi o informaţie în plus, e chiar binevenită", a mai spus ing. Clain.

×
Subiecte în articol: observator