x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistraţii critică dur Legea micii reforme în justiţie

Magistraţii critică dur Legea micii reforme în justiţie

de Violeta Fotache    |    31 Aug 2010   •   00:00

Legea micii reforme, aşa cum a fost adoptată de Senat, în ciuda avizului negativ dat de Comisia juridică, încalcă grav regulile de drept şi drepturile cetăţeanului, pretins a fi reglementate pozitiv, acuză preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), judecătoarea Mona Pivniceru.

Magistraţii din asociaţia profesională critică faptul că proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor (mica reformă), contrar celor pretinse de Ministerul Justiţiei, nu a fost pus în discuţia asociaţiilor profesionale. În plus, "Senatul a adoptat acest proiect fără invitarea Consiliului Superior al Magistraturii, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Parchetului General, ori a asociaţiilor profesionale, de a participa la dezbaterile din Senat referitoare la acest proiect de lege", deşi prezenţa acestora era obligatorie, întrucât modificările operate prin acest proiect au un impact general şi vizează esenţa sistemului judiciar.

"Ţinând cont şi de faptul că în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, României i s-a reproşat lipsa voinţei politice de a realiza o reformă reală în justiţie, AMR, în încercarea de a suplini necesitatea aflată la baza prevederilor legale încălcate, invită pe cei în drept la dezbaterea publică reală pe marginea Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, dezbatere care va avea loc astăzi, începând cu ora 12:00, în Aula Institutului Naţional al Magistraturii din Bucureşti, Bd. Regina Elisabeta nr. 52, etaj 1", se arată într-un comunicat al AMR.

"Noi suplinim o carenţă a Executivului. Codurile de procedură civilă şi penală sunt legi importante. Ori, noi o să demonstrăm că modificările aduse prin mica reformă sunt, parte din ele, reproducerea textelor vechi cu o altă numerotare, altele au nişte modificări absolut paradoxale, iar altele, cum ar fi termenul de pe o zi pe alta, induc ideea că s-ar putea cu adevărat întâmpla treaba asta. Şi acum am putea da termene de pe o zi pe alta, dacă am avea logistica şi resursele umane necesare", ne-a declarat preşedinta AMR.

Totodată, AMR pune în dezbaterea publică şi un proiect de lege pentru unificarea practicii judiciare, elaborat de magistraţi. "L-am pus pe masa Parlamentului şi l-au însuşit până acum PSD, PNL, UDMR şi probabil şi-l vor însuşi şi alte grupuri parlamentare. Dacă nu se adoptă legea asta, înseamnă că nu există voinţă politică pentru unificarea practicii judiciare", ne-a spus Mona Pivniceru. Proiectul legii micii reforme urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

×
Subiecte în articol: observator